Hæk & busk

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Sådan får du en tæt og lige hæk med en hækkeklipper

Hvor mange gange du skal klippe en hæk, er afhængigt af hvordan du gerne vil have hække skal se ud. Er du mest til det lidt vilde og naturlige udseende, kan du nøjes med at trimme hækken et par gange. Hælder du derimod til at have en mere skarp og tæt hæk, så skal du pleje hækken lidt oftere og bruge lidt mere tid på at få det til at se flot ud. Men det er heldigvis ikke det sværeste projekt. For at opnå det flotteste resultat er det en god idé at have en smule tålmodighed, for ellers kan du nemt komme til at bruge meget mere tid på at finpudse.

Hvis du skal have en tæt hæk, bør du som sagt klippe oftere. Sørg også for at klippe hækken, således at den er bredest for neden. Prøv at gå efter en bredde på 60-70 cm ved jorden og 40-50 cm i toppen. Der findes flere måder at klippe en lige hæk. Du kan eksempelvis bruge et styrebræt, som bliver holdt oppe af to stolper. Placer et vaterpas på brættet, så du hele tiden kan holde øje med om du klipper lige, når du holder hækkeklipperen hen over styrebrættet. Du kan også bruge en rettesnor.

Sådan klipper du med hækkeklipperen:

  1. Start med at placere to pinde i hver ende af hækken.
  2. Spænd en snor i mellem pindende, og placer dem 10 cm højere end den højde, du synes hække skal have.
  3. Nu kan du starte med at klippe hækken og rykke snoren ned til den ønskede højde, efterhånden som du klipper nedad.
  4. Klip hækken nedefra og op – start med siderne og derefter toppen.
  5. Før hækkeklipperen op og ned i store buer – både når du klipper i siden og på toppen.
  6. Træd gerne nogle skridt tilbage en gang imellem for at vurdere, om du stadig klipper lige.
  7. Klipper du hækken hyppigt, kan du lade afklippede grene ligge på jorden.

Skal du være opmærksom på, hvornår du klipper hækken?

Selvom hækken skal klippes ofte for bibeholde den tætte og skarpe form, er det bedst, at du holder dig til at klippe imellem foråret og sensommeren. Klipper du om efteråret, kan du risikere, at de nye skud ikke når at afmodne, inden frosten kommer. Det kan resultere i, at hækken får frostskader, og du ender med en knap så pæn hæk efterfølgende. Derudover er det også vigtig at kigge efter, om der dyr og fugle, der opholder sig i eller under hækken. Er det tilfældet, må du ikke klippe hækken, før både dyr og fugle har forladt deres reder. En tommelfingerregel er at vente til efter Sankt Hans. Det kan du læse mere om i vores guide: Hvornår skal du klippe hæk.

Kan du fælde en hæk med en kædesav?

Er hækken død, eller skal der bare ske noget nyt? Der kan være mange grunde til, at hækken skal ned. Men hvis du gerne vil skåne dig selv for en masse arbejde, så er det nemmest at bruge den rette hjælp. Du kan sagtens selv fælde en busk med bl.a. en kædesav, og det kræver ikke den store erfaring. I langt de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt at få en professionel involveret. Alt efter hvor stor hækken er, kan det dog kræve lidt planlægning fra din side. Derudover skal du selvfølgelig huske på, at stammerne/rødderne stadig vil stå tilbage, og det vil kræve yderligt arbejde at få dem væk.

Du kan med fordel leje en kædesav igennem vores værktøjsudlejning, hvis du ikke ejer en sav selv. Før du går i gang med fældningen, kan det være nødvendigt at trimme den nederste del af hækken, så du kan bedre kan komme ind til stammen med kædesaven. Når du fælder hækkene, kan det være smart at have et sted at opbevare de savede hække, så du har samling på det. Her kan vi anbefale at have en trailer til at stå i haven, så du hurtig kan komme af med haveaffaldet. Har du ikke selv sådan, kan du leje en trailer hos Silvan.

Hvad kan du bruge en buskrydder til?

Er det blevet lidt for vildt i haven, eller er det bare på tide at få gjort noget ved krattet? Så er en buskrydder lige sagen. Med en buskrydder kan du fjerne højt græs, ukrudt og krat. Du kan måske tænke, at en almindelig græstrimmer eller en kultivator kan klare sådan et job, men mange bliver overrasket over, hvor svært det kan være at få et krat op. Ukrudt og krat kan nemlig sidde meget fast. Derudover kan du også spare hel del, da buskrydderen kan fjerne meget på kort tid – og i de fleste tilfælde hurtigere end ved manuel kraft.

Med en buskrydder behøver du altså ikke at gøre det til et hyppigt projekt at skulle fjerne højt græs, ukrudt eller krat, da du gerne skulle få en del med dig med maskinen. Og fjerner du krat, går det forhåbentligt lang tid, før du kommer til det igen. Derfor kan det i mange situationer være en stor omkostning at købe en maskine. Men hvis du gerne vil spare både penge og plads, kan du i stedet leje en buskrydder hos Silvan.

Hvorfor skal du beskære en busk?

Selvom buske ikke nødvendigvis behøver at stå helt skarpt og snorlige, så har en del typer buske brug for at blive beskåret. Det hjælper nemlig busken med at forblive sund og vokse. Derudover bidrager det til, at busken kan få flere blomster eller bær. Det er forskelligt, hvor meget en busk skal beskæres. Nogle skal beskæres meget for at holdes nede, imens andre kan klare sig med en moderat beskæring. Vær også opmærksom på, at nogle buske er sarte og ikke tåler beskæring om efteråret og vinteren, som eksempelvis roser, sommerfuglebusk og syrener. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvad netop din busk kræver. Når du har fundet frem til, om – og hvornår – din busk kan beskæres, kan du gå i gang med at finde det rette værktøj.

Det kan være fristenende bare at tage hækkeklipperen eller kædesaven, men det er bedst at bruge en grensaks eller en beskæringssaks. På denne måde undgår du at tage for meget ad gangen og dermed skade busken. Undgå at bruge en beskidt saks, da den kan påvirke de åbne sår, der kommer, når du klipper en gren af. Start med at fjerne de grene, der er enten døde, tørre eller beskadigede. Beskær tæt på stammen eller de større tykkere grene, så du ikke efterlader en rest. Skær/klip i et rent snit, så såret bedre kan hele. Undgå også at beskære grene, der har en diameter på ca. 5-7 cm og opefter, da buske med for store sår i træet ikke heler særligt godt, og dermed er i stor risiko for at blive mere beskadiget.