Hvornår er det bedst at fælde træer?

Du kan næsten fælde et træ, når du har lyst. I nogle tilfælde kan det være nemmest at fælde træet, når den har smidt sine blade. Andre træer kan være svære at fælde om vinteren, fordi saften fra træet gør det besværligt at komme igennem. I nogle tilfælde vil den bedste løsning være at få en professionel til at fælde træet for dig. Men det er altså ikke en umulig opgave at gøre det selv. Du skal bare sørge for at sikkerheden er i orden, og at det ikke er til gene for eksempelvis huse og naboer. Og så er det altså en god idé, at du ikke går i gang med motorsaven kl. 7 om morgenen.

Der er findes ikke nogen deciderede regler om træfældning, når de står på privat grund. Der vil kun i sjældne tilfælde være regler for fældning af et træ, hvis den eksempelvis er beskyttet i en lokalplan. Men det er altid en god idé at tage hensyn til omgivelserne. Dog er der undtagelser med træer, hvor der er fugleredder, som er beboet og-/eller yngles i. Det er ulovligt og kan udløse en bøde - også selvom det er din egen have. Der er også bestemte typer træer, som fredede fugle bruger til levested. Derudover må du ikke fælde hule træer, hvor spætter bl.a. kan opholde sig, eller hvor den fungerer som madkammer for andre fugle.

Sådan beskærer du dit æbletræ

Ligesom med andre frugttræer og buske, bør et æbletræ også beskæres en gang i mellem. Æbletræet dør ikke, hvis du undlader at gøre det. Men du vil få et træ, der står flot og er let tilgængeligt. Derudover vil du få flere og flottere frugter på træet til næste sæson. Det er bedst at beskære æbletræet om sommeren/sensommeren omkring 1. juli til midt september. Foretager du beskæringen efter 1. august, er der ingen nyvækst. Derudover vil der komme færre vanris næste sæson. Vanris er nye skud, som vokser lige op og kan fylde træet helt ud igen. De kommer, hvis træet får et chok af for meget beskæring. Sørger du for at beskære træet hvert år, vil du kun skulle udføre en lille udtynding af kronen.

Vi anbefaler at du i forbindelsen med beskæringen anskaffer dig en beskærersaks. Start med at fjerne de døde grene og knækkedede grene, som sidder inde i kronen. Derefter kan du begynde at beskære og udtynde. Du bør altid kun klippe grene af, hvor der dannes en y-form. Det vil sige, at hvis stamgrenen deler sig ud i to grene og danner et y, så kan du vælge at klippe en af de nye grene af, der hvor de deler sig. På den måde dannes et nyt skud. Klipper du lige over, kan grenen ende med at dø. Vil du afkorte grenen, skal du klippe over en knop. Denne knop skal gerne pege væk fra trækronen. En god tommelfingerregel er, at du ikke beskærer mere end 1/3 af træets samlede fylde. Husk derfor at tage pauser, og kig på træet fra afstand.

Hvornår skal du klippe havens hække

Du kan faktisk klippe dine hække, så ofte du vil. Men pas på med ikke at gå helt amok med hækkeklipperen. Det er ikke pænt med en skamferet eller ulige hæk. Og har du først klippet ulige et sted, så skal du tilpasse på resten af hækken. Vil du gerne holde din hæk ved lige, som den er, kan du klippe 1 gang om ugen. På den måde kan du holde den nede på den højde og form, du gerne vil have. Har du ikke lyst til at gøre det hver eneste uge, så kan du nøjes med at gøre det 1-2 gange om året. Det er også muligt kun at klippe én gang om året. I så fald, skal du gøre det i juli.

Uanset hvilken hyppighed du vælger, vil du skulle lægge lidt tid i det. Vælger du at gøre det jævnligt en gang om ugen, er der mindre at tage sig af hver gang. Gør du derimod kun 2 omgange, vil du skulle bruge mere tid på planlægning og klipning. Du skal derfor gøre det, der passer dig bedst. Vælger du den sidste løsning, bør du udføre den første klipning i juli, og den anden klipning i august. Det kommer dog også an på hvilken type busk du har. Nogle vokser mere end andre, og her vil du måske ikke nøjes med at gøre det et par gange om året.

Skal du vælge hæk eller havehegn?

Hvis du har brug for at skabe lidt privat liv om haven, kan du vælge at opsætte en hæk eller et hegn. Men hvorfor skal du vælge det ene frem for det andet? Det vil vi prøve at gøre dig klogere på. Først og fremmest bør du tænke over hvor hurtigt du vil se forandringer. Et hegn kan du hurtigt sætte op og skifte ud. En hæk kræver derimod mere tid. Hvis du planlægger at anlægge en hæk helt fra starten, kan du god regne med at vente flere år - Især hvis den skal nå en højde, der faktisk afskærmer for omgivelserne.

Hegn fylder oftest ikke meget i bredden, hvilket er en fordel, hvis du har en lille have. Du kan vælge lige præcis det design og materiale, du har brug for. Alt efter hvilket materiale du vælger, vil der måske komme ekstra omkostninger, i form af reparationer og vedligeholdelse. Fordelen ved hækken er, at den falder ind som en naturlig del af haven. Det vil også sige, at du ikke nødvendigvis får en 100% dækket afskærmning. En hæk har ofte ikke flere omkostninger, end når den anskaffes. Du skal dog som minimum ud at investere i eller leje en hækkeklipper for at vedligeholde den.