Træfældning

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Må du selv fælde et træ?

Skal du i gang med at fælde træer? Så skal du have motorsaven frem. Men hvordan er det nu lige med reglerne? Du må i princippet grene fælde dine egne træer. Der er nemlig ingen love, der forbyder dig at fælde træer. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være særlige regler afhængigt af, hvor du bor. Eksempelvis kan der være træer på eller omkring din grund, som du ikke må fælde på grund af sikkerhed, fredning/bevaringsbestemmelser. Derudover skal du også være opmærksom på, om træet du fælder fungerer som et hegn imellem dig og din nabo - altså træer, hæk og buske, som står i skel.

Når du skal fælde træer, er det vigtigt, at du har sikkerheden i orden. Både for dig selv og dine omgivelser. Sørg for at have dine forsikringer i orden. Det er måske ikke så vigtigt, hvis træet er lille. Men et stort træ kan derimod gøre meget skade, hvis den ryger ned over huset eller bilen. Derudover er det vigtigt at undersøge, om der er fugleredder i træet. Er det tilfældet, må du ikke fælde træet, før reden ikke længere er beboet. Sørg også for, at du er iklædt den rette beskyttelse, når du skal fælde. Brug gerne en hjelm, sikkerhedsbriller og sikkerhedssko, når du er i gang med at fælde træer.

Sådan fælder du et træ korrekt

Der findes gode måder at fælde et træ på, og så er de dårlige måder. De dårlige måder resulterer ofte i, at noget eller nogen får en skade fra træet, der bliver fældet. Det er noget, de færreste er interesseret i. Derfor er det en god idé at sætte dig ind i, hvordan du fælder et træ på den bedste måde. Det kan du gøre ved at erkende, at jobbet er for omstændigt og lader en professionel om træfældningen, men du kan i de fleste tilfælde fælde træet selv. Du skal bare tage dine forholdsregler og følge de gode råd til træfældningen:

  1. Først og fremmest skal du starte med at planlægge dit træfældningsprojekt. Find ud af, hvor højt træet er, så du ved, hvor meget afstand du skal afsætte. Find ud af, hvilke redskaber og maskiner du skal anvende. Har du mindre træer og buske, der skal fældes, kan det være belejligt med en kædesav, som gør arbejdet meget hurtigere og lettere end en håndsav. Har du ikke lige sådan en liggende, kan du leje en kædesav hos Silvan igennem vores værktøjsudlejning.
  2. Skal du fælde i et område, hvor andre mennesker færdes omkring, kan du sætte advarselsskilte op, så de har mulighed for at holde afstand.
  3. Sørg også for at fastlægge fælderetningen. Her kan du se på grenene, og hvordan de vokser. Når du har fundet ud af, hvilken retning træet skal vælte, skal du rydde området omkring, samt 45 grader bag træet, som skal fungere som din flugtrute. Er du usikker, kan du bruge lodsnor til at se efter.
  4. Beskær træet/stammen for grene og kviste, der kan sidde i vejen, der hvor du skal lave fældesnittet. Start fra toppen og nedad. Det kan også være en fordel at beskære nogle af grenen, hvis de stikker langt ud og har risiko for at vælte noget med sig på vejen ned.
  5. Når du skal lave fældesnittet, skal du huske på følgende: Tykkelsen på fældekammen skal være ensartet og have de rigtige mål. Derudover skal brækjernet eller fældekilen sættes, før savsværdet kan nå at komme i klemme træet.
  6. Sørg for at anvende den rigtige fældeteknik. Der findes flere forskellige, og hvilken du skal vælge, afhænger af træets størrelse, hældning og størrelsen på kædesavens sværd. Eksempelvis kan du start med at lave et skråt snit fra oven og ned, og sav omkring en tredjedel ind i træet. Derefter skal du save fra den modsatte side (indtil der mangler 1-2 cm) og skubbe træet, indtil det vælter.
  7. Hold godt øje med, om træet har sygdomme. Du kan se, om træet er angrebet af sygdom, hvis du kigger på den nederste del af stammen. Er der misfarvninger, eller er det blødt, er det oftest et tegn på, at træet er angrebet af råd. I sådan et tilfælde skal du fælde træet i dets naturlige retning. Er du i tvivl, kan du få en professionel til at kigge på det.

Sådan fræser du en træstub ned

Har du været i gang med den store træfældning, står der sikkert mange træstubbe tilbage. Træstubbene har egentlig ikke en særlig funktion for haven. Det kan dog for nogen være hyggeligt at lade naturen overtage, således at svampe og mos får lov til at gro på den. Det giver en skovagtig stemning og kan komplimentere resten af haven, hvis den i forvejen er lidt vild. Det vil også i nogen tilfælde være muligt at plante blomster i træstubben. Men er du ikke er interesseret i at have stubbe til at stå, kan du i stedet vælge at nedfræse dem. Det kan i den grad bedre betale sig at fjerne træstubben selv frem for at få en professionel til at gøre det for dig.

Den nemmeste måde at få træstubben væk, er ved at bruge en stubfræser. Det er måske ikke lige en maskine, der bliver brugt hyppigt, så det er ikke sikkert, at du ligger inde med sådan en. Hos Silvan kan du dog leje en stub- og rodfræser igennem vores værktøjsudlejning. Maskinen virker således, at den runde klinge roterer hurtigt, og lidt efter lidt fræser træstubben ned. Du kan også fjerne stubben ved at grave jorden væk omkring den. Jo mere stubben er fri for jord, des bedre. Derefter kan du bruge en save eller motorsav til at skære træstubben fri. Pas på, at du ikke rammer for meget jord og sten, da det kan skade klingen på saven. Sav stubben vandret over. Dæk den derefter med en sort plastik og læg jord ovenpå. Stubben vil efterfølgende rådne væk.

Sådan udnytter du dit haveaffald med en kompostkværn

Efter du har fældet træer eller har trimmet buskadset, vil der være en masse haveaffald i form af afskårne grene, kviste og blade. Hvis du ikke er interesseret i at have grenene til at ligge, kan du enten vælge at køre affaldet på genbrugsstationen eller lave flis. Uanset hvad du gerne vil gøre med haveaffaldet til slut, kan du med fordel anvende en kompostkværn til dit formål. Kompostkværnen komprimerer grene, buskads kviste og blade, så det fylder langt mindre - det betyder færre ture til genbrugsstationen eller gratis produktion af flis. Hos Silvan kan du enten købe eller leje en kompostkværn. Da beskæring og nedskæring af træer og busker sagtens kan begrænse sig til en eller to gange om året. Kan det være en stor fordel at leje en kompostkværn. På denne måde kan du holde omkostningerne nede, samtidig med at du slipper for at have maskinen stående i skuret.

Vælger du at bruge dit haveaffald til at lave flis, får du både et praktisk og dekorativt produkt. Mange bruger flis og barkflis til at lægge i bede, under buske osv. Vi anbefaler, at du kun anvender flis i bede, hvor planterne er etableret. Flis kan nemlig tage noget af den Co², som de små spirer og frø behøver for at vokse. Derudover er det bedst at undlade at lægge flis ud i bede, hvor der er spiselige planter, da rodnettet på disse planter ligger højt og har behov for tilstrækkelig Co² til at kunne vokse nok og give afkast. Læg maks. 5 cm lag flis i bedet, så planterne ikke kvæles. Hvis du har en mindre mængde af grene og blade, hvor det ikke helt kan betale sig at kværne det om til, kan du smide det under hækken som en kvasbunke og lade det formulde langsomt.