Hegn & læhegn

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Hvad skal du være opmærksom på med opsætning af hegn

Der er flere forhold du bør overveje, før du køber materialer til et hegn , og før du opsætter hegnet. Først og fremmest skal du undersøge om du må opsætte hegnet, der hvor du ønsker det. Der er kan være forskellige regler afhængigt af hvor du bor. Der kan være særlige regler – selv på din egen grund. Der er oftest nogle krav, hvis du bor til leje, eller hvis du har naboer lige ved siden af. Det er derfor en rigtig god idé at have dit på det rene, hvis du vil undgå at skulle tage dit hegn op igen. Du kan læse mere om reglerne i vores guide: Hvordan opsætter du et havehegn?.

En anden faktor du bør overveje, er hvilket formål hegnet skal have. Er du ude efter noget der skaber læ - altså et decideret læhegn, er det bedst at gå efter et design, hvor hegnet er så tæt som muligt. Det vil sige, at der ikke må være for store huller/masker, hvor vinden bare kan flyve ind. Derudover skal du også vælge et materiale, der er kraftigt nok til at tage noget af vinden. Du skal også overveje om hvor meget vedligeholdelse du gider at bruge tid på. Noget materiale kræver mere end andet, som eksempelvis træ. Du kan læse mere om hvilket materiale du skal gå efter i vores guide: Hvilket havehegn skal du vælge?.

Sådan opsætter du et læhegn

Et af de populære valg til haven og terrassen er læhegn. Det smarte ved læhegn er, at det ikke nødvendigvis behøver at gå hele vejen rundt om haven. Du kan sagtens bare vælge at indramme et bestemt område. Læhegn kommer i flere udgaver, og nogle gange under andre navne, som eksempelvis: systemhegn, panelhegn eller tæthegn. Men de kan alle skabe læ. Du kan få læhegn i træ, komposit og galvaniseret stål. Derudover er det også muligt at få et læsejl eller solsejl, hvis du ikke har lyst til at have en permanent løsning. Det er dog vigtigt at finde ud af, hvilke muligheder du har, før du køber et hegn. Er der hårde vindforhold, er det nok bedst at støbe hegnet. Derimod kan et læsejl være et bedre valg i et lejemål.

Det kan være forskelligt, hvordan læhegn skal opsættes. Nogle typer læhegn, har stolper hvor de skal dyvles fast/forankres på et betonfundament. Andre typer læhegn har stolper, som skal støbes ned i jorden. Derefter skal panelerne monteres på. Bruger du et læsejl, kræver det ofte, der skal være mulighed for at montere den ene side til muren, samt at start/ende-stolpen kan fastgøres. Vælger du eksempelvis systemhegn eller tæthegn, skal du oftest støbe stolperne ned i jorden med enten støbemix eller beton. Du kan følge vores guide: Hvordan opsætter du et havehegn , når du skal sætte læhegnet op.

Her får du en hurtig guide:

  • Grav huller ud til stolperne. Brug et pælebor, der kan grave 70-90 cm ned i jorden.
  • Sæt den første stolpe i det første hul, og sørg for at den står i lod.
  • Hæld støbemix i hullet af flere omgange, og stamp massen til sidst.
  • Mål herefter op til næste stolpe. Længden på panelet/modulet bestemmer afstanden mellem stolperne. Brug en murersnor og en pind, for at sikre stolperne flugter med hinanden.
  • Nu kan du montere panelet/modulet på den første stolpe - sørg for at det monteres et stykke over jorden.
  • Forbind panelet/modulet med den anden stolpe og hæld støbemix i hullet.
  • Gentag fremgangsmåden, indtil du er færdig.

Tip: Husk at købe stolper, der passer i højden. De bør have samme mål som selve hegnet, samt 5 cm oveni, som skal være imellem jorden og den nederste del af hegnet. Derudover er det en god idé at købe skruer og beslag, der er beregnet til udendørsbrug, hvis de ikke allerede følger med.

Sådan gør du klar til at sætte stolper i jorden med et pælebor

Når du skal opsætte hegn, skal du sørge for at det bliver opført stabilt. Det gør du ved at skabe et stabilt underlag. De fleste typer hegn forbindes med stolper, som modulerne hænger på. Stolperne kan enten støbes direkte ned i jorden, eller også kan de hægtes på stolpesko, som støbes ned i jorden. Hvilken løsning du skal vælge, afhænger især af hvilket materiale stolperne er i. Hvis stolperne skal støbes direkte ned i jorden, er det vigtigt at stolperne er lavet i et materiale, der kan tåle at stå i jorden. Det kunne eksempelvis være imprægneret træ, robinie træ og galvaniseret stål. Hvis ikke det er egnet til at stå direkte i jorden, skal du bruge stolpesko. På denne måde kommer stolpen ikke i kontakt med jorden.

Når du har valgt stolperne, kan du gøre klar til at grave hullerne. Det gør du med et pælebor. Hos Silvan kan få et manuelt pælebor eller et pælebor på benzin. Det kan måske virke overflødigt med en maskine på benzin, men skal du lave mange huller jorden, kan det helt sikkert betale sig. Har du ikke sådan en stående, kan du leje maskinen igennem vores værktøjsudlejning. Bor hullerne i en dybde på 70-90 cm. Graver du hullerne på én gang, er det vigtig, at du måler helt nøjagtig, hvor den næste stolpe skal stå, så du ikke ender med at få et skævt hegn. Til støbningen uden stolpesko anbefaler vi, at du bruger støbemix. Bruger du stolpesko, anbefaler vi, at du bruger beton til støbningen.

Hvilket hegn kan du bruge til en hundegård?

Hegn er ikke blot til at skabe privatliv. Du kan også bruge det til at holde husdyr indhegnet på et område. Mange hundeejere bruger eksempelvis hegn til at lave en hundegård, så hunden kan komme ud, uden at ejerne behøver at være der, eller når de ikke er hjemme. Det er også oplagt, hvis din hund har det med at løbe efter postbuddet. Der findes mange muligheder alt efter hvor stor din grund er, og hvad du har af muligheder. Du kan eksempelvis bygge inde fra terrassen ud mod haven, så husdyret kan komme ud på et græsareal. Det kan også være i forlængelse af huset, hvor en lem i døren kan føre ud til hundegården fra huset.

Du kan lave en indhegning i eksempelvis plankeværk eller armeringsnet . Nogen vælger også at lave det med hønsenet og stolper. Når du vælger materialer det vigtigt, at du vælger noget der er stærkt og holdbart nok. Tænk over at din hund kommer til at hoppe og læne sig op ad hegnet. Det skal derfor kunne stå imod. Derudover er skal du tænke over størrelsen på huller/masker i hegnet passer, således at hunde ikke kan kravle igennem. Hegnet skal ligeledes ikke være for lavt. Det kan også være nødvendigt at lave en sikring under hegnet, hvis hunden har tendens til at grave under.