Havefræsere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge en havefræser?

Trænger din køkkenhave til at få ny energi og næring? Eller skal du anlægge en ny græsplæne? Så er en havefræser det helt rigtige værktøj til dig. Hvis du skal kultivere jorden, kan det være hårdt og tidskrævende arbejde. Især hvis du skal vende jorden på større arealer. En havefræser gør derfor arbejdet med at vende jorden væsentligt nemmere og hurtigere. Havefræseren fungerer ved, at den vender jorden med roterende knive. På denne måde blander du næringsstofferne i jorden, samtidig med at du får iltet jorden. Du kan også vende de gamle planter i jorden og dermed omdanne dem til ny næring.

En havefræser giver dig altså en god, næringsrig jord, som du kan plante i. I Silvan finder du benzindrevne maskiner, der er holdbare og stærke. Du bør være opmærksom på arbejdsbredden, når du vælger en fræser. Har du et stort haveareal, bør du gå efter en bred maskine, da det effektiviserer havearbejdet. Du skal helst bruge din fræser 2 gange om året. Det er i starten af året, inden du skal til at så planter. Og så skal du igen fræse jorden i slutningen af efteråret. Så kan du vende alle de gamle planter ned i jorden, så du får ny næring i den.

Skal du vælge en havefræser eller kultivator?

En havefræser er en kraftig maskine. Derfor kan den også blive for stor at anvende, hvis du kun har et lille stykke jord, som skal bearbejdes. Det er lidt voldsomt at bruge en fræser i det lille havebed. Som alternativ – og supplement – til en havefræser er en kultivator et godt valg. En kultivator har 3 eller 5 tænder, som du kan vende jorden med. Du kan også bruge den til at fjerne ukrudt. Faktisk er en kultivator næsten et uundværligt haveredskab for en haveejer, så det bør du bestemt prioritere at investere i til din have.

Har du en stor køkkenhave eller græsplæne, er det dog værd at overveje en havefræser. Det er så meget nemmere at få gode afgrøder, hvis du bruger en havefræser før. Har du planter om at anlægge en ny græsplæne, starter du typisk med at gøre den klar og luftig med havefræseren. Du kan læse meget mere om, hvordan du anlægger en ny græsplæne i vores guide til at anlægge en ny græsplæne. Så ved du, hvordan du får en ny plæne, hvor du forbereder jorden med en fræser på en effektiv og hurtig måde.

Hvilken fræser skal du vælge?

Da en havefræser kan være en stor investering, er det selvfølgelig vigtigt, at du køber den rigtige fra starten. Du skal derfor gøre dig nogle overvejelser, før du køber en ny maskine. Først og fremmest skal du overveje størrelsen på fræseren. Hvis du har et stort areal, skal du vælge en fræser med en stor arbejdsbredde. Modsat kan du godt klare dig med en smallere fræser, hvis du har en lille have. Er der mange forhindringer i din have – såsom træer og buske – er det også rart med en lidt mindre fræser. Den er typisk også mindre, hvilket gør den lettere at håndtere.

Du skal også tage højde for jordtypen i din have, når du skal vælge den rette fræser. Har du en tung, leret jord, bør du vælge en havefræser med en kraftig motor og mange hestekræfter. Er din jord fin og løs, behøver du ikke en så stærk maskine. Du skal også holde øje med ergonomien på maskinen, så den passer til din krop. Derudover er det en god idé med gear på fræseren. Især er det rart med bakgear, så du kan vende den let, hvis der er lidt plads. Da en fræser er en tung maskine, er det rart at kunne få hjælp fra en motor til at køre den over jorden.

Skal du vælge el- eller benzinmotor?

Du kan finde en havefræser med enten el- eller benzinmotor. Men hvilken type skal du vælge? En havefræser med elmotor passer til den lille have. Fordelen ved en elmotor er, at den ikke larmer lige så meget som en benzinmotor. Den bruger et batteri, så den er også meget fleksibel. Nogle fræsere bruger et batterisystem, så du kan bruge batteriet i andre havemaskiner. Har du en stor have, kan en benzindrevet være en fordel, da den ofte har en stærkere motor og et større arbejdsområde. Til nogle havefræsere med benzin kan du få tilbehør som et mosfjernersæt, som du kan bruge på græsplænen.

Skal du købe eller leje en fræser?

Før du investerer i en havefræser, skal du overveje, hvor ofte du kommer til at bruge den. Hvis du forventer at bruge den 2 gange om året – eller måske endda mere – så kan det sagtens betale sig at investere i en. I så fald vil den nemlig hurtigt tjene sig hjem. Forventer du til gengæld kun at bruge den sjældent – f.eks. en gang om året eller kun hvert andet år – så kan det være en fordel at leje den i stedet. Du sparer også plads i redskabsskuret, hvis du lejer den. Hos Silvan kan du leje en havefræser. Du kan se mere i vores værktøjsudlejning.

Generelt er der mange fordele ved at leje værktøjet i stedet for at købe det. Især hvis du kun skal bruge det til enkeltstående projekter, kan du både spare penge og plads ved at leje værktøjet. Du kan selv bestemme, i hvor stort et tidsrum du skal leje værktøj. Det giver en stor fleksibilitet. Skal du kun bruge den en halv dag, er der ingen grund til at leje den i flere dage. Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af værktøj til leje, så du kan få ordnet hele huset og haven, hvis du har behov for det.