Havefræsere

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge en havefræser?

Trænger køkkenhaven til ny energi? Eller skal anlægge ny græsplæne? Så er en havefræser det helt rigtige værktøj til dig. Det kan være hårdt arbejde at kultivere jorden. Især hvis du skal vende jorden på større arealer. Med en fræser bliver den ellers hårde opgave gjort væsentligt lettere og hurtigere. En havefræser bruger roterende knive til at vende jorden. Du kan med fordel bruge den i din køkkenhave eller blomsterbede, til at lufte jorden. På den måde får du blandet næringsstofferne i jorden sammen. Det giver dine nye planter den bedste start på livet. Samtidigt får du de gamle planter vendt ned i jorden. De bliver så omdannet til ny næring. Og du får en god og næringsrig jord at plante i.

I Silvan finder du den benzindrevne udgave. Det er en stærk og holdbar maskine, der kan bruges til selv store arealer. Du finder modeller med en arbejdsbredde fra 35-78 cm. Den stærke, benzindrevne motor hjælper dig til at komme igennem selv hård og leret jord. Du bør bruge din havefræser to gange om året. I starten af foråret, inden du skal til at så dine planter. Og igen i slutningen af efteråret. På den måde får du de gamle planter vendt ned i jorden. Og de kan omdannes til næring i stedet for at gå til spilde oven for jorden.

Skal du vælge en havefræser eller kultivator?

En havefræser er en kraftig maskine. Den kan også blive for stor at anvende, hvis du kun har et lille stykke jord, der skal bearbejdes. Måske har du kun et lille bed, hvor der i forvejen er planter, som skal blive. Her kan en kultivator være et mere passende redskab. En kultivator har typisk tre eller fem tænder, som rager ned i jorden. Den er let at bruge, hvis jorden ikke er for tung. Kultivatorer kan både trække ukrudt op med roden og vende det øverste lag af jorden. Ofte siger man, at en kultivator er et uundværligt redskab for enhver haveejer. Kultivatoren er især god, når du har behov for at lufte et lille stykke jord og skal passe på eksisterende planter.

Har du derimod en stor køkkenhave? Eller skal du have fræset plænen op og sået nyt græs? Så har du brug for en benzindrevet havefræser. Den klarer selv de helt store arealer – du skal bare sørge for, at der er benzin på. Hvis du i forvejen ved, at du har en stor opgave foran dig, kan du med fordel bruge en benzindunk. Så slipper du for pludselig at løbe tør. Og du skal ikke til at stoppe arbejdet for at hente mere benzin. Alle haver er forskellige. Derfor har man, som havejer typisk, også forskellige behov. Og det er naturligvis vigtigt, at du vælger det redskab, der passer bedst til dig og dine behov.

Sådan vælger du den rette fræser?

En havefræser er ikke en helt billig investering. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, inden du vælger. En væsentlig ting er størrelsen. Fræsere kommer i varierende arbejdsbredder. En bred fræser er naturligvis god til store arealer, hvor det skal gå hurtigt. Hvor en smallere model er fin, hvis du ikke har vildt meget plads. Eller hvis du skal omkring træer og buske. Du bør også overveje, hvor mange hestekræfter den skal have. Afhængigt af jorden i din have, kan du have brug for en mere eller mindre kraftig maskine. Jo kraftigere den er, altså jo flere hestekræfter den har, jo hårdere jord kan den klare. Så hvis du har meget ler i jorden, skal der en fræser med flere hestekræfter til. Hvis jorden derimod er fin og løs, kan du ofte klare dig med en knap så kraftig model. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige til din have. Hvis du vælger en med for få hestekræfter til hård og leret jord, risikerer du, at den bliver hurtigere slidt og kan gå i stykker.

Fræsning kan godt være en hård og tidskrævende opgave. Derfor er det vigtigt, at du vælger, en maskine du kan håndtere. Da det er en tung maskine, skal du have stor fokus på ergonomien. Vær opmærksom på, om højden kan indstilles. Arbejdet bliver meget lettere med en fræser, der passer dig i højden. Derudover er vægten også vigtig. Selvom fræserens motor hjælper dig på vej, skal du stadig kunne løfte den op. Derfor kan det være en god idé at forsøge at stå med en, så du kan vurdere, om du kan håndtere den eller ej. Endelig bør du overveje, hvilke tilpasningsmuligheder den har. Nogle fræsere har både fremadgående gear og bakgear. Bakgearet kan være en fordel, hvis du ikke har pladsen til at vende. Du skal også være opmærksom på arbejdsdybden. Der er typisk forskel på, hvor langt ned i jorden knivene kan nå, afhængigt af maskinen.

Vil du vide mere om havefræsere? Og hvordan du betjener dem? Så kan du læse artiklen, Rundt om: Havefræseren.

Skal du købe eller leje en fræser?

Før du anskaffer dig en havefræser, er det god idé at gøre op med dig selv, hvor ofte du vil bruge den. Har du tænkt dig at bruge den de anbefalede to gange om året? Så kan du med fordel investere i én. Så har den typisk tjent sig selv hjem, efter blot et par år.

Hvis du derimod kun vil bruge den en enkelt gang i året, eller måske hver andet år – så skal du måske overveje at nøjes med at leje en havefræser. Den optager også en del plads i et redskabsskur. Så hvis du kun vil bruge den en sjælden gang imellem, kan du måske bruge pladsen mere fornuftigt. I Silvan kan du også leje en havefræser og meget andet værktøj. Se mere om vores værktøjsudlejning.