Du kan så græsfrøene i foråret fra april-maj, eller du kan vente med at så til efteråret i august til september. Du kan så græsfrø, når jordtemperaturen er over 7 grader. Græsfrøene trives nemlig bedst i lun og fugtig jord. I foråret kan du forvente en langsommere vækst, hvis der eventuelt er perioder med tørke. Derfor bør du undgå at så om sommeren, hvor der er større sandsynlighed for, at jorden bliver for varm, og der er flere tørkeperioder.
Ligesom så meget andet, svinger kvaliteten på græsfrø. En god tommelfingerregel er at gå efter en græsfrøblanding med mindst fire forskellige græssorter. Græsplænen er bedre rustet imod tørkeperioder, hårde vintre, og plænesygdomme, hvis plænen har flere forskellige græssorter. Derudover bør du gå efter græssorter, der er S-mærket. Det kan du se ved at kigge på bunden af græsfrøæsken. Er den S-mærket, vil der stå et S efter græssortens navn. Disse blandinger er testet af Landbrugsstyrelsen for bl.a. indenfor slidstyrke, tolerance overfor tørke og resistens overfor sygdomme. Du kan f.eks. vælge græsfrøblandinger fra Turfline, som alle er S-mærkede. Du skal undgå at bruge græsfrø, der har overskredet sidste anvendelsesdato, da de har mistet meget af deres spireevne.
Så en ny græsplæne trin-for-trin
1: Gør jorden klar og luftig Brug en havefræser til at løsne jorden, så den bliver luftig og klar til vand og næringsstoffer.
2: Fjern ukrudt og sten Fjern sten og alt ukrudt fra jorden. Forsøg at få rødderne med. Tilføj eventuelt topdressing med i jorden.
3: Fjern knolde af jord Riv jorden igennem for jordklumper og knolde. Slå jorden fri for luftlommer ved at gå på jorden eller brug let en havetromle.
4: Lav en plan overflade Sørg for at gøre overfladen helt plan. Du kan f.eks. bruge en palle.
5: Riv det øverste lag jord Riv det øverste jord løst med en fintandet rive. Fjern eventuelle rester af ukrudt og sten.
6: Strø græsfrøene Fordel græsfrøene ved at sprede i et jævnt lag. Riv let, så frøene bliver dækket af et tyndt lag jord.
Tip: Du skal regne med at bruge omkring 1 kg græsfrø til 50 m². Når græsset er vokset frem, kan du tilføje gødning eller ekstra topdressing eller plænedress til græsplænen. Vi anbefaler, at du gøder, samtidigt med at du sår. Du kan også blande topdressen op med græsfrø, når du sår. Gå til artiklen: Sådan får du en flot og velplejet græsplæne , hvor du kan læse mere om pleje og vedligeholdelse af græsplænen.
Undgå at vande en nyanlagt græsplæne, da det kan give en ujævn fordeling af græsfrøene. Hvis jorden er tør, kan du dog vande græsplænen, et par dage før du sår. Du kan eventuelt planlægge, at du sår et par dage efter, at det har regnet. Læs altid på anvisninger på dit specifikke produkt.
Når du har anlagt en ny græsplæne, er det nødvendigt, at du giver den tid og ro til at vokse sig grønt og tæt. Derfor bør du undgå at betræde den ny plæne de første 2 måneder. Derudover bør du vente længere tid med at lege på græsplænen og andre nedslidende aktiviteter. Som udgangspunkt kan du begynde at gå på plænen, når det er tid til den første græsslåning. Det er en god idé at foretage den første (og anden) græsslåning, når græsset har en længde på 5-7 cm.
Når du har anlagt ny græsplæne eller fjernet mos med plænelufteren i en eksisterende plæne, vil der sikkert være nogle bare pletter hist og her. Det kan du fikse ved at lave en eftersåning. Du kan efterså i foråret i april/maj eller i efteråret august/september. I disse perioder er jorden både lun og fugtig, hvilket giver gode vækstbetingelser. Højsommeren er altså for varm og tør, og vinteren er for kold til at nyt græs kan gro.
Når du har klippet græsset og-/eller har brugt en plænelufter/vertikalskærer, er græsplænen klar til eftersåning. Brug en græsfrøblanding med flere typer græssorter, ligesom når du skal så en helt ny græsplæne. Spred frøene i et jævnt lag – først på langs og derefter på tværs. Brug en rive til at blande græsfrøene ned i jorden. Tilføj gødning samt plænedress/topdressing, så græsset og jorden får næring.
Tip: Brug gerne frøblandinger, der passer til den plæne, du har. Du kan bl.a. få græsfrøblandinger til eftersåning, der passer til en beskadiget græsplæne, mosfyldt græsplæne, og almindelig græsplæne. Forhør dig i din lokale Silvan om, hvilke græsfrøblandinger du skal vælge.
Har du ikke tid eller lyst til at så din nye græsplænen, kan du også vælge at anlægge den med rullegræs. Det er en hurtig og smart måde at få din have til at se flot og grøn ud på ingen tid. Vi giver dig her fordele og ulemper med rullegræs:
Fordele med rullegræs
Ulemperne med rullegræs
Fordi rullegræsset skal lægges samme dag, som du modtager det, skal du forberede jorden inden. Sørg for at fjerne sten fra jorden. Brug en havefræser til at løsne jorden. Jævn derefter jorden, så du får en plan overflade. På den måde sikrer du, at rullegræsses lægges jævnt. Tilføj derefter gødning til jorden.
Når du har modtaget rullegræsset, kan du begynde at lægge ruller ud. Placer dem forskudt - forstil dig, at rullerne ligger i samme mønster, som en murstensvæg. Brug en kniv eller spade til at skære græsrullerne til. Når rullegræsset er lagt ud, kan du tromle plænen med en let havetromle. På den måde hjælper du græsset med at få kontakt med jorden. Vand derefter græsset i de første 2 uger. Bliver græsset vandet fra naturen side, kan du holde lidt igen.
Din nyanlagte græsplæne skal vandes, lige efter den er lagt ud. På den måde sikrer du, at græsset slår rødder og etablerer sig godt. Du bør vande rullegræsset hver 2. eller hver 3. dag. Giv det ca. 15-20 mm vand. Du kan med fordel bruge en regnmåler, så du kan kontrollere, hvor meget vand plænen får. I varmt og blæsende vejr bliver græsset ret hurtigt tørt. Du bør derfor efter behov give græsset en overbrusning flere gange om dagen. Du kan gå på plæne, lige efter at du har anlagt den. Vent dog gerne i 2-3 uger med større belastninger, som eksempelvis boldspil. På den måde er du sikker på, at græsset etablerer sig godt nok i jorden.