Kædesave

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skær træer og grene hurtigt ned med en kædesav

En motorsav – der også kaldes en kædesav – er et uundværligt haveredskab, hvis du har en have med mange træer. Mens en buskrydder er god til at fjerne buske rundt om i haven, er det nødvendigt med en motorsav til de tykkere træstammer. En håndsav kan være god til de mindre tykke træstammer, men ved de større træer er en motorsav rar at have. Du kan nemlig meget hurtigt og effektivt få fældet de træer i haven, som du vil fjerne. I øvrigt er det også oplagt at bruge en motorsav til at skære brænde ud til pejsen.

Kædesave kommer i mange forskellige typer og størrelser. Ud over den klassiske motorsav med enten benzin eller el kan du også finde små kædesave til grene og lignende. F.eks. kan du hos Silvan finde en multisav. Det er en lille, handy maskine, som du kan bruge til at beskære frugttræer og andre grene. Derudover kan du også finde kædesave på teleskopstænger, hvis du skal skære grene ned højt oppe. En teleskopstang øger sikkerheden markant, da du så er fri for at stå på en stige for at beskære høje træer. Find derfor den type kædesav, som du har behov for.

Hvilken kædesav skal du vælge?

Typen af kædesav, som du skal vælge, afhænger helt af, hvilken grund du har. Har du en lille villahave uden de store træer, behøver du ikke at investere i den kraftigste kædesav. Har du til gengæld en mindre skov på din grund, bør du få fat i en kraftig og holdbar maskine. Især sværdlængden skal du holde øje med. Typisk ligger sværdlængden et sted mellem 25-40 cm. Skal du save store træstammer ud, er det en god idé at vælge et langt sværd. Modsat er det ikke nødvendigt med et langt sværd, hvis du bare skal save grene ud.

Skal du kun bruge en motorsav til et enkeltstående projekt i haven? Så er der ingen grund til at købe en dyr motorsav. I stedet kan du leje en motorsav hos Silvan. Det er både økonomisk og miljømæssigt en god løsning at leje værktøj, hvis du ikke skal bruge den mere end en gang. Du kan også finde udstyr som kompostkværn og stub- og rodfræser, hvis du gerne vil fjerne resterne fra træet. Ellers findes der tre typer af kædesave: benzin, ledning og batteri. Læs mere om fordelene og ulemperne ved de forskellige typer motorer herunder, så du kan finde den rette til dine behov.

Benzindrevet motorsav

En motorsav med benzinmotor er den mest klassiske form for motorsav. Det er nok den, de fleste tænker på, når snakken falder på motorsave. En benzindrevet motorsav er også en stærk og holdbar maskine, som er rigtig god til at skære tykke træstammer. Den er også fleksibel, da du kan tage den med overalt, så længe du husker benzin. Dens ulempe er, at den er relativt tung og larmende. Da den har en benzinmotor, er den også ret forurenende. Den passer derfor bedre til den store grund med mange træer end haven med få træer i parcelhuskvarteret.

Kædesav med ledning

En kædesav med ledning er et godt alternativ til en kædesav med benzinmotor, hvis du bor inde i byen. Den larmer ikke så meget, og du kan hurtigt få gang i den, når du tilslutter den til en stikkontakt. Så længe du har den tilsluttet til en stikkontakt, behøver du heller ikke at tænke på, om den skal have brændstof for at fungere. Dens ulempe er, at den ikke har en så kraftig motor. Derudover har den også en naturlig begrænsning i rækkevidde pga. ledningen. Dog kan du forlænge rækkevidden ved at købe en forlængerledning.

Kædesav på batteri

Med en kædesav med batteri får du både fleksibel og miljøvenlig kædesav. Derudover er det også en lydsvag maskine, som derfor er god at bruge i villakvarteret. Kædesave med batteri kommer i forskellige sværdlængder og med forskellig kraft. I udgangspunktet er en motor på batteri dog ikke så stærk som den med benzin, så derfor passer den bedst til en have med få træer. Dens ulempe er også, at du er nødsaget til lade batterierne op, når du skal bruge maskinen. Er batterierne flade, kan det derfor godt tage et stykke tid at få dem opladet og klar til brug.

Sådan bruger du en motorsav sikkert

Sikkerhed er alfa og omega, når du bruger en kædesav. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det er en kraftig maskine, som du skal have respekt for. Sørg derfor for at læse brugsanvisningen nøje, før du bruger motorsaven. Samtidig kan du også forbedre din sikkerhed ved at bruge sikkerhedsudstyr. Det er både i form af skærebukser, hjelm, visir, høreværn og særlige motorsavshandsker. På denne måde beskytter du hele kroppen under brugen af motorsaven, så du minimerer risikoen for at komme til skade. Prioriter derfor at købe den nødvendige sikkerhedsudstyr, før du går i gang med at skære træ ud.

For at optimere sikkerheden skal du også holde korrekt på saven. Du skal altid huske at holde med to hænder på motorsaven, når du bruger den. Stå også godt fast på jorden, så du ikke mister balancen, når du skærer i træet. Skal du skære grene ned højt oppe, anbefales det ikke, at du står på en stige eller oppe i selve træet. Her bør du i stedet bruge en kædesav med teleskopstang. Sørg også for at sikre området, hvor du skal skære træer eller grene ned. Vedligeholdelse er også en vigtig til af sikker brug af motorsave, så husk at bruge en motorsav, som er i god stand.

Brug en savbuk, når du saver brænde

Når du skal save brænde med en kædesav, kan du højne sikkerheden en hel del ved at bruge en savbuk. På en savbuk kan du placere de større stykker af brænde, så du kan save dem til, før de skal hugges. Fordelen ved en savbuk er nemlig, at brændet står stabilt på den, så det ikke flytter sig, når der bliver savet i det. Det er klart bedre for sikkerheden, da du så har bedre kontrol. Vi har flere forskellige typer af savbukke, hvor du bl.a. kan finde en savbuk med en motorsavsholder. Der er også sammenklappelige savbukke, som ikke fylder så meget, når de ikke bruges.

Hvordan vedligeholder du bedst en kædesav?

Vedligeholdelse af en motorsav er meget vigtigt. Først og fremmest bør du altid sørge for, at motorsaven er renset for skidt og snavs. Der kan hurtigt ophobe sig savsmuld, harpiks og andet snavs på kæden og de andre dele af maskinen, så husk at fjerne dette. Du bør også altid sikre, at kæden får olie, når du bruger den. Flere maskiner har en oliebeholder, der sørger for, at kæden automatisk får olie. Tjek jævnligt, om denne beholder er fyldt. Kæden bør også være stram og slebet. Du kan slibe kæden med en kædesliber eller et filesæt.

Med tiden vil en kædesav blive slidt, og nogle af delene skal udskiftes. Det er især dele som kæden, sværdet og tændrøret, som først skal udskiftes. Heldigvis kan du finde alle disse reservedele hos Silvan. Ofte vil det være bedre at udskifte reservedele end at købe en helt ny maskine. Det er både bedre for din pengepung og for miljøet. I forhold til motorsave med batteri vil batteriet med tiden også skulle udskiftes. Her kan det også svare sig at købe et nyt batteri i stedet for en helt ny maskine, hvis det kan lade sig gøre.