Plæneklippere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken plæneklipper skal du vælge?

Når du skal vælge den rette plæneklipper, skal du tage højde for størrelsen på din græsplæne og typen af den. Derudover skal du også tage højde for, hvor meget arbejde du selv vil lægge i at slå græsset på plænen. En anden vigtig faktor er, om miljøvenlighed vægter høj i valget af den rette græsslåmaskine. I så fald skal du helst vælge en, som kører på el eller batteri. Hvis du gerne vil have en plæneklipper, hvor du er helt fri for at bruge energi eller brændstof, skal du vælge en cylinderklipper. Her er nemlig kun dig selv, som skal skubbe maskinen for at klippe græsset.

En anden vigtig faktor i valget af plæneklipper er størrelsen på haven og græsplænen. Hvis du har en stor græsplæne, kan du effektivisere græsslåningen ved at vælge en plæneklipper med en stor klippebredde. Det er også rart at have en selvkørende græsslåmaskine, hvis du har en stor græsplæne. Det kan nemlig spare dig for mange kræfter. Nedenfor kan du læse om de tre overordnede typer af plæneklippere: el plæneklipper, akku plæneklipper og benzindrevet plæneklipper. Hvis du gerne vil læse mere dybdegående information om de forskellige typer af plæneklippere, kan du læse med i vores guide til valg af plæneklipper.

El plæneklipper med ledning

Hvis du har en mindre have og adgang til et strømudtag, er en el plæneklipper med ledning et godt valg. Du kan med det samme få gang i plæneklipperen, så du hurtigt kan få klippet den lille græsplæne. Ulempen er dog også, at plæneklipperen har en begrænset rækkevidde pga. ledningen. Du skal også være opmærksom på, at du ikke kommer til at køre ledningen over med maskinen. Det er derfor typisk nødvendigt, at du køber en forlængerledning, så du kan udvide rækkevidden. Fordelene ved en el plæneklipper er desuden, at den er lydsvag, miljøvenlig, og at den kræver minimal vedligeholdelse.

Akku plæneklipper med batteri

Vil du gerne have en græsslåmaskine på el, som samtidig har en stor fleksibilitet, skal du vælge en plæneklipper på batteri. Den kaldes også en akku plæneklipper. Batteriet gør, at du er fri for at have en ledning, der kommer i vejen under græsslåningen. Den kræver også kun minimal vedligeholdelse, larmer kun lidt og er miljøvenlig. Dens ulempe er, at du skal huske at lade batteriet op. Batteriet skal også helst tages indendørs, når det er vinter. Hvis du køber et ekstra batteri (ekstra batteri medfølger også til nogle maskiner), kan du få en endnu større fleksibilitet med maskinen.

Benzindrevet plæneklipper

Har du en stor og kompleks plæne med mange skråninger, kan en benzindreven plæneklipper være det rette valg. Den har en kraftig motor og egner sig derfor til de store haver. Den kan også klippe i lang tid ad gangen. Det er en holdbar maskine, som kan klare lidt af hvert. Ulempen ved den er, at den ikke er så miljøvenlig. Den larmer også en del, hvilket kan genere nabolaget (det er en god idé at bruge høreværn under græsslåningen). Den er også ret tung, så det er oplagt at vælge en, som er selvkørende, så du kan få hjælp til græsslåningen. Og så kræver den også en del løbende vedligeholdelse.

Skal du vælge en græsslåmaskine med græsopsamler, sideudkast eller bioklip?

Plæneklippere har 3 måder at komme af med græsset på: græsopsamler, sideudkast eller bioklip. De har hver sine fordele, så du skal overveje, hvilken metode der passer bedst til dig. En græsopsamler er supersmart, da du hurtigt kan få fjernet det afklippede græs fra plænen, så det ikke ligger og flyder. Dog passer en græsopsamler bedst til dig, hvis du jævnligt slår græsset, dvs. 1-2 gange om ugen. Ellers vil opsamleren hurtigt blive fyldt med en masse græs, så den stopper til. Hvis du ikke slår græsset så ofte, kan du vælge en græsslåmaskine med sideudkast. Det er dog en god idé at rive græsset sammen, når du er færdig med at slå det.

Som alternativ kan du vælge en plæneklipper med bioklip. Bioklip slår græsset i meget små stykker, så det fungerer som en form for gødning på græsplænen. Det gør, at du kommer til at få en fyldig, tæt og flot græsplæne. Med bioklip er du altså fri for at fjerne det afklippede græs fra plænen. Dog skal du mindst slå græsset mindst én gang om ugen, hvis du skal bruge bioklip. Ellers bliver græsset for langt og vil ikke kunne fungere som gødning. Du kan også kombinere en græsopsamler og bioklip i en og samme græsslåmaskine.

Sådan vedligeholder du din plæneklipper

Det er vigtigt, at du plejer og vedligeholder din plæneklipper jævnligt. Så er du nemlig med til at forebygge, at du lige pludseligt har en maskine, som ikke virker. Bl.a. skal du sørge for, at klinger er skarpe. Det gør det langt nemmere at slå græsset, og maskinen kommer til at fungere mere flydende. Du kan også give plæneklipperen en god rustbeskyttelse i ny og næ, så du ikke risikerer, at maskinen ruster helt til. En vigtig del af vedligeholdelsen er desuden at opbevare græsslåmaskinen et tørt sted indendørs – f.eks. i et haveskur. Batteriet til en batteridrevet plæneklipper bør du opbevare et tørt og lunt sted, da det gør, at det kan holde noget længere.

Har du en benzindrevet plæneklipper? Så skal du huske at smøre de bevægelige dele med olie og skifte dens motorolie, når det er nødvendigt. Du skal også rense maskinens luftfilter årligt og fjerne skidt og snavs på den. Især kan det være en god idé at fjerne græsset fra maskinen, når du er færdig med at bruge den. Græsset har masser af syre i sig, hvilket slider på maskinen og kan forårsage rustdannelse. Husk altid at fjerne tændrørshætten, når du skal arbejde med maskinen. Følg også maskinens brugervejledning, hvor der gerne skulle være gode råd til vedligeholdelse.

Hvordan klipper du bedst din græsplæne?

Hvordan du skal slå dit græs, afhænger af, hvilken type græsplæne du ønsker. Vil du gerne have en prydplæne med en klippehøjde på 1,5-2,5 cm, skal du slå græsset flere gange om ugen. Er du mere til en brugsplæne med en klippehøjde på ca. 3 cm, kan du nøjes med at slå græsset en enkelt gang om ugen. Og drømmer du om en vild have med blomstereng og naturgræs, behøver du kun at slå græsset så lidt som 1-2 gange om året. Her er det i øvrigt lettere at slå græsset med en græstrimmer, da plæneklippere har svært ved at slå højt græs.

At få en flot græsplæne kræver mere arbejde end bare at slå græsset. Det kan nemlig også være nødvendigt med plænedress, gødning og evt. kalk til plænen. Du kan læse meget mere om pleje og vedligeholdelse af din græsplæne i vores guide til at få en flot og velplejet græsplæne. Vil du gerne slippe for det fysiske arbejde med at slå græsset, kan du også overveje at investere i en robotplæneklipper. Den laver arbejdet for dig og klipper græsset ofte. Det gør, at du får en flot græsplæne, som fremstår snorlige og velplejet til en masse sjove sommeraktiviteter.