Saunaer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad skal du overveje, før du køber en sauna?

En sauna er en oplagt genvej til ro og afslapning i din hverdag. Men hvilken sauna skal du vælge? Det kan være svært at vælge den helt rigtige sauna, da der findes saunaer i mange typer og størrelser. Hos Silvan har vi et bredt udvalg af saunaer, så du kan finde den sauna, som passer til dine behov og ønsker. Det er både saunaer til indendørs og udendørs brug samt store og små saunaer. Før du træffer en beslutning om hvilken sauna, du skal vælge, er der en række spørgsmål, du skal overveje. Hvor mange skal bruge saunaen? Skal den stå indendørs eller udendørs? Hvilken form for opvarmning foretrækker du? Alle disse spørgsmål er vigtige at få styr på, før du anskaffer dig en sauna.

Den første overvejelse i dit valg af sauna er, om du skal have den indendørs eller udendørs. Herefter skal du finde den helt rette størrelse på saunaen, så du kan få plads til hele din familie. Derudover er det også vigtigt, at du overvejer, hvor meget du vil vedligeholde din sauna. Især udendørs saunaer kræver en del vedligeholdelse, da de bliver udsat for vind og vejr. Her skal du f.eks. give nogle modeller træbeskyttelse 1-2 gange årligt på træet, der sidder udenfor. Derudover er dit budget for en sauna naturligvis også en vigtigt overvejelse, da nogle saunatyper kan være dyrere end andre.

Hvorfor skal du vælge en indendørs sauna?

En indendørssauna er en fantastisk tilføjelse til dit hjem. Med en indendørs sauna kan du nemt og hurtigt komme ind i din sauna direkte fra badet, eller hvor du nu vælger at placere saunaen. Du kan vælge selv at lave en sauna i dit hjem, men en mere simpel og overskuelig løsning er at købe en færdig sauna. Denne sauna kan du installere direkte i dit hus. Indendørssaunaerne er bygget med en høj energieffektivitet, som sikrer, at du får en effektiv og hurtig opvarmning. Det er både godt for din elregning og for klimaet.

Indendørssaunaer kommer i mange forskellige typer og størrelser. Du skal derfor vælge en sauna, som passer til dine pladsbehov og hjemmets indretning. En indendørs sauna har plads til 3-4 personer afhængigt af hvilken model, du vælger. En indendørs sauna er utrolig lækker at have, og du er fri for at vedligeholde saunaen lige så ofte som en udendørssauna. Du behøver f.eks. ikke at give en sauna indenfor træbeskyttelse, som en udendørs sauna ofte har behov for. Se vores udvalg af saunaer her på siden for at få inspiration til din næste sauna i hjemmet.

Hvilke fordele er der ved en infrarød sauna?

En infrarød sauna har mange fordele. Bl.a. er det nemt at opsætte disse typser saunaer. Der er også god plads, da du er fri for at have en stor ovn inde i saunaen, som varmer den op. I stedet er de infrarøde varmeelementer integreret i selve saunaen, der hurtigt fordeler varmen i kabinen. Samtidig er varmen i en infrarød sauna kendt for at være meget behagelig og tør. Mens varmen i en udendørssauna kan være tung og fugtig. Den bliver heller ikke helt så varm som en almindelig sauna, men har en temperatur på ca. 50 grader. Desuden mener mange eksperter, at infrarøde saunaer har flere fordele for den fysiske og psykiske velvære og sundhed.

Andre fordele ved infrarøde saunaer er, at de kommer med en del tilbehør, som gør saunaoplevelsen meget sjovere. Bl.a. kan du finde saunaer med hi-fi-systemer med Bluetooth, USB og FM/AM-radio. Så kan du høre musik eller podcast, mens du er i saunaen. Desuden har nogle af saunaer også forskellige farver i lyset, der kan fungere som en form for lysterapi. I nogle af saunaerne finder du også læselamper. Så hvis du gerne vil få tiden til at gå hurtigere, kan du tage en bog med ind. De infrarøde saunaer kommer i forskellige størrelser, som har plads til mellem 1-4 personer. De skal stå indendørs.

Hvilke former for udendørs saunaer kan du vælge imellem?

Den helt rette saunaoplevelse får du, når du ligger i en glohed udendørs sauna, mens der udenfor saunaen er frostgrader og sne. En udendørssauna gør også, at du kan udnytte din have om vinteren, som ellers normalt ikke bliver brugt meget, når vejret bliver køligt. Når du skal vælge den rette udendørs sauna, er der en række spørgsmål, som du skal overveje: Hvor stor er din have? Hvilken saunastil vil du gerne have, så den passer ind i din haves design? Og vil du gerne gå direkte ind i saunaen, eller foretrækker du, at der er en lille entré?

Saunatønder, havesaunaer og saunahuse er tre former for udendørssaunaer, som du kan vælge imellem hos Silvan. En saunatønde er en charmerende saunatype med en tøndeform, som kan passe inde i både den lille og store have. Den tilføjer kant og hygge til din have, som helt sikkert vil blive bemærket af venner og familie. En havesauna er en lidt mere klassisk form for sauna, hvor du går direkte ind i saunaen fra haven. Et saunahus minder meget om en havesauna, men forskellen er, at der er en lille entré i et saunahus, og at denne type er lidt større end en havesauna. Du har forskellige pladsmuligheder i de tre typer saunaer: en saunatønde og en havesauna har plads til 3-4 personer, mens et saunahus har plads til 4-6 personer.

Husk fundamentet til en udendørssauna

Afhængigt af størrelsen på saunaen har du brug for at lave et fundament til en sauna, der står udendørs. En stor og tung sauna har brug for et støbt fundament, mens en mindre sauna ikke har brug for et så stærkt fundament. Både ved en stor og lille sauna skal du sørge for, at der er en plan og lige overflade, som saunaen kan stå på. Få derfor fat i vaterpasset og lav det rette fundament til saunaen. Hvis der er brug for et større støbearbejde, er det dog bedst at få professionelle håndværkere til at lave det.

Hvilken type saunaovn skal du vælge til opvarmning?

I forhold til saunaovn har du to typer at vælge imellem: elektrisk opvarmning og brændeovn. Når der er tale om en indendørssauna, bruger langt de fleste elektrisk opvarmning. En udendørs sauna har både mulighed for elektrisk opvarmning og brændeovn, og begge opvarmningstyper ses hyppigt. Begge opvarmningsmetoder har fordele og ulemper, så du skal overveje, hvad du foretrækker i opvarmningen af en sauna. Vil du gerne have det så enkelt som muligt? Eller er du en romantiker, som ønsker den autentiske saunaoplevelse? Hvis du vil have et overblik over fordele og ulemper ved henholdsvis elektrisk opvarmning og brændeovn, skal du læse med her. Vær i øvrigt opmærksom på, at saunaer både sælges med og uden saunaovne.

Elektrisk opvarmning er hurtig og effektiv. Samtidig kan du nemt indstille temperaturen, så du får lige akkurat den varme, som du ønsker. Elektrisk opvarmning har en ovneffekt på 6-9 kWh udendørs og 4,5-9 kWh indendørs. Ulempen ved elektrisk opvarmning er dog, at det kræver, at en autoriseret elektriker skal lave en elektrisk tilslutning i haven. Selve opsætningen af en elektrisk ovn er derfor mere kompliceret. Modsat er opvarmning med brændefyr en autentisk måde at varme saunaen op på, som minder om den oprindelige opvarmning i saunaens hjemland, Finland. Du behøver heller ikke en elektrisk tilslutning, og derfor kan du placere saunaen flere steder i haven. Ulemperne er, at ovnen kræver længere tid for at blive varmet op, og at den ikke kan indstilles så nøjagtigt med temperaturen. Desuden udvikler den også en del røg, hvilket naboerne nok ikke bliver så glade for.

Saunaovn Fordele Ulemper
Elektrisk opvarmning
 • Hurtig og effektiv opvarmning
 • Røgfri
 • Nem at temperaturindstille
 • Kræver ikke opbevaring af brænde
 • Kræver tilkobling til el
 • Kan ikke placeres alle steder i haven
 • Mindre autentisk saunaoplevelse
Brændefyr
 • Autentisk saunaoplevelse
 • Fleksibel placering i haven
 • Ingen bøvl med tilkobling til el
 • Røg
 • Langsom opvarmning
 • Svær at temperaturindstille nøjagtigt
 • Kræver opbevaring af brænde