Opsætning af tapet og glasvæv

Mange mennesker har en ide om, at det er svært at sætte tapet op, men det er slet ikke så vanskeligt, som det bliver gjort til. Følg SILVANs vejledning.

Tapet har nogle fordele, som maling ikke har. De kan dække vægge og lofter med et gentaget mønster, og det kan give overfladen struktur. Mange tapeter har en holdbar overflade, der er nem at gøre ren.

Hvis du er nybegynder, kan det være en idé at starte med et tapet uden mønster eller et rapportløst tapet (dvs. at mønstret ikke skal passe sammen). Tapet af lav kvalitet går ofte nemmere i stykker, og kan være svært at sætte op.

For at opnå et godt resultat, er det vigtigt at sørge for, at tapetnumre og tryknumre er ens, da der ellers kan være nuanceforskel. Desuden skal væggene være både tørre og jævne. Hvis der er huller i væggen, skal du spartle dem ud. Sandspartel til større huller. Pollyfilla til små huller og revner. Husk at slibe efter. Ujævnheder slibes ned med sandpapir. Puds-,betonflader og andre sugende overflader skal forlimes med klister. Herefter skal de tørre inden du opsætter tapetet.

Hvis der sidder gammel tapet på væggen skal det, der sidder løst, fjernes og væggen slibes jævn. Hvis der sidder flere lag tapet, bør de tages ned. Malede vægge bør gøres matte med sandpapir, for at tapetet kan hænge ordentligt fast på væggen. Brug kun tapetklister af anerkendt mærke. Brug ikke stribet tapet på skæve vægge , da det fremhæver skævhederne.

Sådan gør du:
  • Afriv tapetbaner i den længde, du skal bruge dem
  • Sørg for at banerne er ca. 10 cm længere end de skal være
  • Læg dem på tapetbordet med bagsiden opad, og med øverste del af banerne helt op til bordets kant
  • Sørg for at alle baner vender ens
…
Trin 1
Inden du begynder selve opsætningen, så start med at tegne en lodret streg efter lodsnoren, så du har noget at rette din bane ind efter. Brug evt. en almindelig saks i en snor som lodsnor.
…
Trin 2
Smør klister på tapetet med tapetkosten eller den bane, du skal smøre ind, trækker du lidt skråt tilbage, så du undgår at klistre de andre baner i kanten. Smør ikke flere baner ind end at de får den trækketid, der anbefales på etiketten. Begynd på midten og arbejd dig ud. Husk at smøre helt ud til kanten.
…
Trin 3
Derefter foldes banen. Lav et ekstra ombuk på den nederste del.
…
Trin 4
Når banerne har trukket tilstrækkeligt, skilles den øverste foldning. Tryk banen fast mod væggen.
…
Trin 5
Glat tapetet efter med tapetbørsten med det samme. Når den øverste del af tapetbanen sidder korrekt, skilles den nederste del, der fastgøres på samme måde.
…
Trin 6
Rids forsigtigt - evt med en negl, kantlinierne og skær el. riv forsigtigt overskydende tapet væk. Glat efter med børsten.
…
Trin 7
Tykke og mørke tapeter bør stødes (skubbes) sammen. Øvrige tapeter kan du give et overlap på 1 cm. Specielt rundt om hjørner bør der være overlap. Så sidder tapetet bedre fast.
…
Trin 8
Kontakter mv. må ikke løsnes fra væggen. Tapetser hen over den, og skær dem fri med et diagonalt klip, og skær overskydende tabet væk.
…
Trin9
Ved dørkarme, vinduesrammer mv., klip et skrå snit fra banens kant mod hjørnet, og tryk tapetet fast. Skær det overskydende tapet væk.
…
Trin9 - fortsat
Ved vindueslysninger, skær vandret langs kanten, og buk om. Over døre, vinduer mv., skær et stykke tapet af, så det også når ind i vindueslysningen. Ved radiatorer klipper du slidser i tapetbanen fra bunden el. siden, ud for radiatorens fæstningsunkter.
Fjern overskydende tapetklister med en fugtig svamp el. klud