Langbord i luksusklassen

Et håndbygget langbord af fede brede planker er et møbel i luksusklassen, men med lidt gå-på-mod kan du lave det selv inklusiv stel for under 5.000 kr.

Et håndbygget langbord af fede brede planker, 250 cm langt og 115 cm bredt, kan hurtigt blive en af de helt tunge investeringer. Men for Anders Buus Larsen, der er uddannet tømrer og vild med lækket møbeldesign, var det oplagt at tegne og snedkerere det selv.
- Bordet er håndbygget fra bunden af rå planker, som jeg selv har høvlet og slebet, så træets overflade er fuldstændig silkeblødt og lækkert. Og for at få den helt rigtige dybe og mørke glød, har vi valgt at bejdse bordet i en farve, som jeg har blandet af nød og valnød, og testet på et stykke resttræ, fortæller Anders.
- Som en ekstra finesse har jeg fået min bror, som er udlært smed, til at svejse et super flot understel af noget fladjern, som han lige havde liggende. Selvfølgelig kan man også købe et færdigt standardstel eller udstyre bordet med træben.

Materialer: Rå planker af Douglasgran med barkkant, 65 mm tykke, 250 cm. (to planker 42 cm og en planke 25 cm bred). Tværbrædder, 3 stk á 70 x 10 cm. Skruer. Mørk træbejdse. Understel (her svejset af 10 x 100 mm fladjern og malet).
Værktøj: Tykkelseshøvl. Rundsav. Dyksav (evt. med lang skinne). Excentersliber. Rystepudser. Skrue-boremaskine. Sandpapir. Pensel. Evt. svejsegrej.
Pris: 3.000 kr. til planker, hvis de er meget tykke, brede og lange. Hvis du samler bordet af flere smalle planker, bliver det betydelig billigere. 2.000 kr. til stellet, hvis det skal svejses på bestilling.

1. Vælg noget flot træ. Jo tykkere og jo bredere planker, jo mere karakter. Høvl plankerne til med en tykkelseshøvl eller køb færdighøvlede planker.
2. Lad de to yderste kanter stå med rå barkkant og skær de øvrige kanter til med en rundsav. Saml bordet med tværbrædder på undersiden. Placér de yderste ca. 50 cm fra kanten. Lad der være 5-8 mm luft mellem plankerne, så der er plads til at træet kan arbejde, og bor for, før du skruer.
3. Slib alle flader med rystepudser og excentersliber.
4. Tør af for slibestøv. Mal træet med mørk bejdse, først undersiden, så oversiden. Lad det tørre et døgn og gi' en efterbehandling med 2 x træolie. Herefter tager det en uge før olien er fuldt gennemhærdet.
5. Montér bordet med ben. Her er stellet svejset af 10 x 100 mm fladjern, der efterfølgende er malet med rustbeskyttende Hammerite og sort sprøjtemaling. Du kan også købe et færdigt standardstel.