Lysskulptur til børneværelset

En hjemmelavet lysskulptur giver en blød og fin belysning og gør børneværelset til et særlig hyggeligt sted at være.

Det nyindrettede barneværelse til Karina og Frank Mortensens yngste barn er domineret af en kæmpe lysskulptur, der om aftenen udsender et blødt og varmt lys, og gør værelset til et sted, hvor både voksne og baby har lyst til at være. Det 230 cm høje træ er tegnet i hånden og efterfølgende savet ud i MDF-plade og dekoreret med LED-lyskæder.

- Mens min kone ventede vores andet barn, så hun et flot lystræ på Facebook og spurgte, om jeg kunne lave noget lignende, og selvfølgelig kunne jeg det, fortæller Frank Mortensen fra Roskilde.

 Selve tegnearbejdet var nemt nok, og konstruktionen er også super-enkel. Udfordringen er mest at arrangere lysene, så de sidder pænt. Og efterfølgende at få dem placeret rigtigt igen efter at man har malet. Det letter arbejdet betydeligt, hvis man tegner ledningen op på bagsiden og nummererer hver bid af lyskæden med fx. 'Stamme', 'Gren 1' eller et lignende system.

Materialer:  
  • 1 stk. MDF-plade 2440 x 1220 mm 
  • 2-3 lyskæder med 280 LED-lys (her almindelige hvide lys og gule sommerfugle) 
  • Ledningsclips med søm til montering af ledningen 
  • Maling

 
Værktøj:  
  • Blyant og viskelæder 
  • Boremaskine med 8 mm bor 
  • Stiksav 
  • Sandpapir 
  • Evt. klistermærker eller andet til markering af lysenes placering 

 
Pris: Ca. 1.000 kr.


Sådan gør du:

1. Tegn træet op i den form og størrelse, du ønsker. Her er pladens fulde højde og bredde udnyttet til en flot og stor lysskulptur. Tegn direkte på pladens bagside. Brug blyant og viskelæder, så du kan rette til undervejs. Vær opmærksom på, at grenene ikke skal være for smalle. Der skal være plads til, at lyskæden kan køre helt ud til spidsen af grenen og tilbage igen.

2. Sav træet ud med en stiksav og slib kanterne. 

3. Placér lysene på træet. Hold dem fast med tape, mens du prøver dig frem. Tegn ledningens forløb op på bagsiden, og mærk af på træet, hvor lysene skal være. Lad nogle af lysene blive tilbage på bagsiden, det giver en flot rumskabende effekt, at træet oplyses let bagfra.

4. Fjern lyskæderne og bor et hul til hvert lys. Vælg et bor, der passer i størrelsen. 

5. Mal træet først med grundmaling og så med en halvblank køkkenmaling på forsiden, siden og bagsiden. Bagsiden kan måske klare sig med et enkelt lag, men det giver den pæneste finish, hvis der ikke er umalet genskær bag ved lysskulpturen.  

6. Pres lysene gennem hullerne og hold dem fast med monteringsclips til ledninger. Hvis sømmene på ledningsclipsene er længere, end pladen er tyk, skal du undgå at banke dem helt igennem, så de stikker ud på forsiden. 

7. Forbind lyskæden til stikkontakten og sørg for at placere træet, så det står stabilt op af væggen – evt. ved at montere træet med en støtteklods, der skrues ned i gulvet eller ind væggen.