Spiseplads med det flotteste flisebord

Et spisebord med fliser er superflot, praktisk og nemt at holde. Du kan sagtens bygge det selv.

Maria Samuelsson og Jonas Bousamaki fra Vesterbro i København ønskede sig et lækkert og praktisk langbord, og da de faldt for nogle flotte fliser i Silvan, besluttede de sig for at tage afsæt i dem og tegne og bygge bordet selv.
- Selve udskæringen og opmuringen af bordpladen gik overraskende nemt og hurtigt, fortæller Maria.
- Den store udfordring var efterfølgende at finde et stel, der kunne bære den meget tunge plade, og her forsøgte vi os først med et sæt Ikea-bukke og siden med 6 kraftige ben i metal, men det blev alt for vakkelvornt. Vores tredje forsøg, denne gang med et stel af vandrør, var til gengæld meget vellykket, og nu har vi et bord, der virkelig står solidt og godt.
Bordet er sindssygt pænt, praktisk og tåler alt. Hvis vi spilder noget, kan det bare tørres op, og vi kan stille varme gryder og pander direkte fra komfuret over på bordet. Som kronen på gør-det-selv-værket har vi selvfølgelig også selv tegnet og bygget den tilhørende langbænk og en flot opslagstavle i rionet.

Materialer: MDF-plade, 1220 x 2440 x 19 mm. Fliser, 20 x 20 cm. Fliseklæb. Fugemasse. Flisekryds. Lister til kanten af bordet. Reglar til skelet under bordet. Vandrør (nippelrør) og diverse samlemuffer og slutmuffer til stellet. Filtdutter under bordbenene.
Materialer, bænk: Sorte MDF-plader. Store vinkelbeslag. Klar mat lak.
Materialer, opslagstavle: Rionet. 4 rørbærere til ophæng af net.
Værktøj: Flisegrej. Skrue-boremaskine. Rørtang til stramning af vandrør.
Pris: Ca. 4.000 kr.

1. Få MDF-pladen skåret til i Silvans savværk, så den passer til målene på et antal hele fliser. Husk at medregne ca. 2 mm til hver fuge.
2. Byg et understøttende skelet til bordpladen af 2 reglar på den lange led og 4 reglar på den korte led. Skru dem ind på undersiden af pladen fra begge sider.
3. Læg MDF-pladen op på solide arbejdsbukke. Kom fliseklæb på pladen med en tandspartel og vrid/læg derefter fliserne med flisekryds imellem. Lad det tørre i ca. 30 minutter og fjern forsigtigt flisekrydsene.
4. Lad fliseklæben tørre op. Fyld fugerne med fugemasse og tør fliserne af for fugeslør med en blød hårdt opvredet svamp.
5. Skær trælister ud til kanten af bordet og skær dem i smig, så de samles pænt i hjørnerne. Montér listerne med lim og stiftsøm.
6. Byg stellet af vandrør. Saml først de fire ben med slutmuffer mod gulvet og montage-grundflanger (endestykker med montageskive, hvor igennem bordpladen kan skrues fast) i toppen. Brug muffer eller vinkelmuffer til samlingerne af de vandrette rør, der stabiliserer konstruktionen.
7. Læg bordpladen med fliserne nedad, placer understellet, så det støtter på reglarne og skru pladen og stellet sammen.
8. Vend bordet. Det er tungt nu, så her skal der lidt muskelkraft til. Giv evt. en efterbehandling med et fliseplejeprodukt.