Træbeskyttelse

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor bør du behandle udendørs træ med træbeskyttelse?

Det danske klima er hårdt for udvendigt træværk. Derfor er det altid en god idé at give ubehandlet træ træbeskyttelse. Både sol, regn, kulde, frost og vind er hårdt for træet. Det betyder, at træ kræver pleje og træbeskyttelse for at kunne holde til det danske klima. Bruger du ikke træbeskyttelse, kan træet blive ramt af skimmel, råd og mug, der langsomt nedbryder træet. Derudover kan træbeskyttelse tjene et æstetisk formål. Her får du nemlig også mulighed for at behandle træet med farver, lysne træet eller gøre det mørkere. Undlader du at give træet træbeskyttelse, vil det tage skade efter nogle år. Dog er der nogle typer af træ, som kræver mindre pleje og behandling. Det er f.eks. hårdttræ og trykimprægneret træ.

Hos Silvan har vi et stort udvalg af træbeskyttelse i mange varianter, størrelser og farver. Derfor skulle der gerne være en type, som passer til dit projekt. Du kan se leveringsmuligheder under det enkelte produkt, hvor du også kan se, hvilke Silvan-butikker der har varen på lager. Under nogle produkter kan du desuden vælge imellem forskellige størrelser. Hvis du gerne vil have visualiseret, hvordan træbeskyttelse ser ud på et træværk, kan du afprøve vores farvevælger. På denne måde kan du se et eksempel på, hvordan træbeskyttelse kunne se ud på en træoverflade, før du bestiller den.

Hvilke typer af træbeskyttelse findes der?

Der findes flere forskellige typer af træbeskyttelse, som har hver deres fordele og ulemper. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rette type af træbeskyttelse til dit træværk, så det kan holde sig flot og sundt i så lang tid som muligt. Træbeskyttelse kan deles op i følgende typer: henholdsvis vandbaseret og oliebaseret træbeskyttelse og henholdsvis transparent, halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse. Du kan læse mere om de forskellige typer af træbeskyttelse herunder. På denne måde kan du finde ud af, hvilken type af træbeskyttelse der passer til dit projekt og det konkrete træværk udendørs.

Vandbaseret træbeskyttelse

Vandbaseret træbeskyttelse passer til de fleste typer af træ. Det giver en god beskyttelse af træet og er nemt at påføre. Desuden er det også nemt at rengøre penslerne efter brug i modsætning til træbeskyttelse med terpentin, hvor penslerne kan kræve penselrens efter brug. Det er også mere miljøvenligt end oliebaseret træbeskyttelse. Især til nyt træ er vandbaseret træbeskyttelse det bedste og mest sikre valg. Du kan godt male med vandbaseret træbeskyttelse på et træværk, der tidligere er behandlet med oliebaseret træbeskyttelse, mens det modsatte ikke kan lade sig gøre. Du kan i produktbeskrivelsen læse, om træbeskyttelsen er vandbaseret.

Oliebaseret træbeskyttelse

Selvom vandbaseret træbeskyttelse kan bruges til det meste træ, så kan det være nødvendigt med oliebaseret træbeskyttelse i nogle tilfælde. Oliebaseret træbeskyttelse trænger nemlig dybere ind i træ, og derfor giver det træet en bedre beskyttelse imod vejr og vind. Hvis du derfor har noget gammelt og slidt træ, vil det typisk være bedre at male det med oliebaseret træbeskyttelse. Dog skal du huske, at du aldrig må male træ, som har fået vandbaseret træbeskyttelse, med oliebaseret træbeskyttelse. Du bør også være mere opmærksom, når du bruger en oliebaseret variant, da den har en større miljøpåvirkning. F.eks. skal du smide overskydende oliebaseret træbeskyttelse i et særligt depot hos genbrugspladsen.

Halvdækkende og heldækkende træbeskyttelse

Halv- og heldækkende træbeskyttelse har farvepigment i sig, så det giver træværket en bestemt farve (som kan farvetones). Farvepigmentet gør, at træet får en god beskyttelse. Især den heldækkende type beskytter træet rigtig godt – specielt imod solens UV-stråler. Dog har du ikke mulighed for at se træets årer så godt, da træet er dækket helt til. Ved den halvdækkende variant kan du bedre se årerne i træet, men der er ikke en helt så god beskyttelse af træ, da der ikke er så meget farvepigment i det. Det betyder, at du oftere skal påføre et nyt lag træbeskyttelse på træet, hvis du bruger den halvdækkende variant.

Transparent træbeskyttelse

En transparent træbeskyttelse er en gennemsigtig træbeskyttelse, hvor du har mulighed for at se træets naturlige udseende. Dermed kan du bevare det naturlige look på træet uden farvepigment. Ulempen ved en transparent træbeskyttelse er dog, at træet ikke får den samme beskyttelse imod fugt, råd, UV-stråler osv. Dermed skal du oftere påføre transparent træbeskyttelse, end du skal påføre træbeskyttelse med farvepigment. Dog kan det alligevel holde i flere år, når du har påført det – du kan læse mere om holdbarheden på det enkelte produkt. Her kan du også læse, om det er en vand- eller oliebaseret type.

Sådan bruger du træbeskyttelse

Før du begynder at påføre træbeskyttelsen, skal træværket forberedes. Derudover skal temperaturen og vejret udendørs også være tilpas. Det er en god idé at tjekke fugtigheden i træet før påføring – det kan du gøre med en fugtmåler, som du kan finde hos Silvan. Fugtigheden i træet skal helst være under 15 %. Vejret må heller ikke være for fugtigt, da luftfugtigheden bør være under 18 %. Samtidig skal temperaturen helst være mellem 10 og 25 grader, og der må ikke være for skarp sol på træværket. Du kan læse mere om, hvordan og hvornår træbeskyttelse skal påføres i vores guide om træolie og træbeskyttelse.

For at forberede træet bedst muligt bør du rense det grundigt – her kan du med fordel bruge en trærens. Er der alger på træet, kan de fjernes med en algerens. Desuden bør træet også slibes, ligesom råddent træ altid skal fjernes helt. Er det helt nyt træ, der skal males, er det en god idé at give det en grunder, før det bliver malet, så malingen hæfter bedre fast. For at give træet en optimal beskyttelse kan du give det flere lag. Generelt set skal du bruge følgende materialer og værktøj for at påføre træbeskyttelse på træ:

Se også vores andet træpleje og træmaling

Hvis du er på udkig efter alternativer til træbeskyttelse, kan du se i vores udvalg af træpleje og grundbehandling. I denne kategori kan du bl.a. finde træolie og terrasseolie til både inden- og udendørs samt andre typer af plejeprodukter til træ. Er du mere på udkig efter en decideret maling, kan du se i vores sortiment af træmaling. Her finder du et stort udvalg af maling til træ til både inden- og udendørs. Herudover kan du på siden også finde metalmaling. Se i vores udvalg og find det produkt, som du har brug for til dit projekt.