Hvorfor bruge træbeskyttelse?
Det danske klima er hårdt for udvendigt træværk. Derfor er det altid en god ide at give ubehandlet træ træbeskyttelse. Både sol, regn, kulde, frost og vind er hårdt for træet. Derfor kræver træ pleje og træbeskyttelse, for kunne holde til det danske klima. Bruger du ikke træbeskyttelse, kan træet blive angrebet af skimmel, råd og mug, der langsomt nedbryder træet. Træbeskyttelse både beskytter og plejer træet, og så kan det også tjene et mere æstetisk formål. Her får du nemlig også mulighed for at behandle træet med farver, lysne træet eller gøre det mørkere. Undlader du har bruge træbeskyttelse, vil du efter få år opleve problemer med dit træværk. Nogle trætyper kan dog godt stå ude i nogle år, uden de tager skade, hvis ikke de har fået træbeskyttelse. Det kan være robuste træsorter, eller træsorter, hvor man ønsker at det får en bestemt patina.
Sådan vælger du træbeskyttelse
Der findes forskellige typer af træbeskyttelse. Helt generelt kan det inddeles i tre forskellige grupper: transparent, heldækkende og halvdækkende. Transparent træbeskyttelse trænger ind i træet som en tynd, gennemsigtig film. Her er det muligt at se træets struktur tydeligt. Det er nødvendigt at træ, der er behandlet med transparent træbeskyttelse, vedligeholdes lidt oftere. Solens UV-stråler kan nemlig trænge gennem træbeskyttelsen og ned i træværket over tid.
Halvdækkende træbeskyttelse er stadig gennemsigtig, så du fortsat kan se træets struktur og årer. Det danner dog en tykkere film end ved helt transparent træbeskyttelse. Derfor skal du ikke vedligeholde træet helt så ofte som ved transparent træbeskyttelse. Heldækkende træbeskyttelse er helt dækkende. Solens stråler kan ikke trænge igennem, og derfor skal du ikke vedligeholde så ofte. Det fungerer som et lag maling, der effektivt beskytter træværket. Det stille dog også krav til kvaliteten af træet. Det er også vigtigt, at træet er helt rengjort og afrenset, inden du maler med heldækkende træbeskyttelse. Ellers kan der ophobe sig fugt under malingen, der får det til at revne.
Skal træet behandles for første gang, kan du selv bestemme, hvilken træbeskyttelse du vil bruge. Er træet behandlet i forvejen, har det indflydelse på, hvilken træbeskyttelse du bør vælge. Er det malet, kan du også slibe træet ned, og give det en helt ny omgang træbeskyttelse. Vil du behandle eller male træ med træbeskyttelse, er det vigtigt at du først fjerner gammelt maling, alger og urenheder. Herefter skal træet renses grundigt. Når det træet er tørt, kan du give det træbeskyttelse på ny. Sådan bruger du træbeskyttelse.
Du kan bruge træbeskyttelse på næsten alt udvendigt træ. Her er det vigtigt, at du er godt forberedt, før du går i gang med at male med træbeskyttelse. Først og fremmest skal du tjekke træet for skader, svamp, slibe, rengøre og vaske. Når træet er tørt, er det tid til at give træbeskyttelse. Afrensningen er et af vigtigste punkter, før du går i gang med at give træbeskyttelse. Her skal du starte med at skrabe alt løstsiddende maling af. Er det glat træ, skal det slibes. Er der alger eller svamp, skal du rense det med alge- eller svampemiddel.
Skal du give vinduer og andre mindre overfalder træbeskyttelse, kan det være nok at slibe og vaske med grundrens og rent vand. Når overfalden er vasket og tør, kan det være nødvendigt at slibe den igen med fint sandpapir. Så bliver træets overflade helt fin og glat, uden synlige ridser fra sandpapir og afslibning. Husk altid, at alt træværk skal være helt tørt, før det får træbehandling.