Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan vælger du vægmaling

Der findes mange forskellige typer af vægmaling. Derfor kan det også være svært at vælge, hvilken der skal på væggene i huset. Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvilken farve vægmalingen skal være. Her er det en god ide at tænke over, at hjemmets rum skal fungere som en helhed. Hvis du vil have farver på væggen, giver det ofte et flot resultat, hvis de harmonerer med hinanden. Det er også altid en god ide at teste farver på væggen, før du går i krig med vægmaling. Så er du sikker på at du har valgt den rette farve, og også får det ønskede resultat, når malingen er tør.

Vægmaling har forskelligt indhold af glans. Hvor høj en glans du skal bruge til din væg, afhænger af rummet. Glans i vægmaling påvirkes af lakindholdet – desto højere glans, jo mere lak er der i vægmalingen. Vægmaling med høj glans er nemlig mere modstandsdygtig for fugt og kan lettere rengøres. Derfor er det også godt til børneværelset. I mange hjem er vægmaling med en glans på 6 et godt valg, mens børnefamilien kan have brug for en mere slidstærk vægmaling. Den er også god til rum, der er udsat for fugt. Her kan vægmaling med glans 10 være det rette valg. På badeværelset bør du i mange tilfælde male med vådrumsmaling. Er du i tvivl om, hvilken vægmaling du skal vælge, kan du altid kontakte os for hjælp og vejledning.

Skal du male lofter, behøver du ikke maling med høj glans. Ofte vil man gerne have en mere mat glans til loftmaling, da det i mange tilfælde giver et flot resultat. Desuden er man ikke i berøring med loftet, hvorfor slidstyrken på loftmalingen ikke er lige så afgørende, som når der er tale om vægmaling.

Gode råd til vægmaling og loftmaling

Før du går i gang med at male, skal du fjerne alle ting fra væggene. Hvis ikke du skal genbruge skruer og søm i væggene, skal de tages ud, før du begynder at male. Herefter skal du i gang med at dække både møbler og gulve af. Nu er du klar til at vaske vægge og lofter ned med grundrens og efterfølgende rent vand. Sidder noget af den gamle maling løst, bør du fjerne det med en spartel. Når vægge og lofter er helt tørre, er de klar til maling.

Skal du male både vægge og lofter, bør du altid starte med loftet først. Når loftet skal males, skal du først male langs kanter og hjørner. Det kan du gøre med en pensel eller en lille rulle. Herefter kan du male resten af loftet med en bred rulle. Loftmaling er lettest at fordele på loftet, når du monterer et skaft på malerrullen. Først maler du loftet med zigzag-bevægelser. Herefter maler du i samme regning, til loftmalingen er fordelt pænt og jævnt. Nogle gange er det nødvendigt at male loftet flere gange.

Vægmaling er samme princip som loftmaling, hvor du starter med alle hjørner og kanter. Skal du male et stort rum, bør du male en væg af gangen. Maler du langs kanter først, og derefter med en stor rulle mens vægmalingen er våd, får et pænt og ensartet resultat.