Batterier & opladere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find batterier og opladere til elværktøj og havemaskiner her

Elværktøj og havemaskiner med batteri – som også kaldes akku værktøj – bliver mere og mere populære. Det er der mange gode grunde til, da det er en miljøvenlig løsning, som samtidig giver en stor fleksibilitet. Batterier i dag er efterhånden så effektive og har så stor kapacitet, at det kan lade sig gøre at bruge dem til selv store havemaskiner. F.eks. er plæneklippere med batteri en meget populær type græsslåmaskine. I dag kan det lade sig gøre at få batterier til akku plæneklippere, der har kapacitet nok til at slå selv større græsplæner og så endda også med en relativt hurtig ladetid.

Silvan har et stort udvalg af batterier og opladere, der passer til mange forskellige brands og typer af maskiner og værktøj. Ofte medfølger der oplader og batteri, når du køber akku værktøj. Dog er det i nogle tilfælde nødvendigt at tilkøbe et batteri og en oplader, da det ikke er altid, at det medfølger til værktøjet fra starten. Selvom der medfølger et batteri til værktøjet eller maskinen, kan det være en fordel at købe et ekstra batteri. Det giver nemlig en større fleksibilitet, da du kan skifte batteri, hvis du mangler strøm i løbet af gør-det-selv-arbejdet. Desuden er bedre at købe et nyt batteri i stedet for at købe en helt ny maskine, hvis du skulle være så uheldig, at dit batteri går i stykker.

Hvilket batteri og oplader skal du vælge?

Batterier kommer i mange typer, størrelser og former. Typisk vil din havemaskine eller dit elværktøj kræve en helt specifik form for batteri, så det er naturligvis vigtigt, at du køber det rigtige batteri til den konkrete maskine. Normalt vil du have mulighed for at købe til mange typer af maskiner inden for et bestemt brand. Eksempelvis vil du kunne købe et batteri til en bestemt serie fra Bosch, Makita eller Einhell. Den store fordel ved dette er, at du kun har behov for én type af batteri til en masse forskellige maskiner. Dermed kan du bruge batteriet til både plæneklipper, skruemaskine, hækkeklipper osv.

Mangler du en oplader til et batteri, kan du også finde dette hos os. Det kan være, at din gamle oplader er gået i stykker, eller at du bare gerne vil have en ekstra. Det kan bl.a. være en god idé at have en oplader, som du kan tage med dig efter behov, og en til at være fast i dit værksted. Er du på udkig efter både en oplader og et batteri, har vi flere samlede sæt i vores sortiment. Du kan også finde batterisæt med flere batterier og en oplader. Batterier og opladere adskiller sig fra hinanden i forhold til kapacitet, kraft og ladetid. I de fleste tilfælde vil batteriet kunne bruges længere og have en kortere ladetid, jo dyrere produktet er.

Hvad betyder Li-Ion, watt, volt og ampere?

Hvis du har orienteret dig i vores udvalg, vil du hurtigt opdage, at der især er fire begreber, der går igen i beskrivelsen af batterier til elværktøj: Li-Ion (eller Lithium-Ion), watt (W), volt (V) og ampere (A). Disse fire begreber beskriver noget centralt om batterier, så det er vigtigt, at du ved, hvad de overordnet betyder. Måske er det et stykke tid siden, at du har haft fysik i skolen, eller det kan være, at du ikke lyttede så nøje efter i undervisningen om elektronik. Uanset hvad kan du læse med her, hvis du er i tvivl om, hvad begreberne dækker over.

Li-Ion (Lithium-Ion)

Langt de fleste batterier til havemaskiner og elværktøj er den såkaldte Lithium-Ion-type (der ofte forkortes til Li-Ion). Lithium-Ion-batterier har mange fordele i forhold til mange ældre typer af batterier. Bl.a. har de en fremragende levetid, da de kan oplades hundredvis af gange til 100 %. De taber også kun ganske lidt strøm på batteriet, når de ikke bruges. Deres kapacitet er væsentligt højere end andre typer af batterier. Da de også har et lavere energiforbrug og ikke kræver meget vedligeholdelse, er de bedre for miljøet end almindelige batterier. Husk dog altid at deponere et Lithium-Ion-batteri på særlige pladser hos din lokale genbrugsplads, når det ikke kan bruges længere.

Volt (V), watt (W) og ampere (A)

Volt, watt og ampere er tre helt centrale enheder, når handler om elektronik. Derfor vil disse enheder også fremgå i beskrivelsen af de forskellige batterier til elværktøj. Hvis du gerne vil kende til strømforbruget, strømstyrken og spændingen i et batteri, er det vigtigt, at du ved, hvad enhederne måler. Du behøver ikke at kende til dem, hvis du bare gerne vil købe et batteri til en helt specifik maskine. Her kan du bare følge instruktionerne, uden at du behøver at bekymre dig over, om den har de rigtige tal. Volt (V), watt (W) og ampere (Ah) beskriver følgende i elektronik:

  • Volt: Volt er er selve spændingen i en ledning. Jo flere volt, jo stærkere kommer strømmen igennem ledningen.
  • Ampere: Ampere er selve strømstyrken i en ledning. Jo højere ampere, jo mere strøm kommer der igennem ledningen.
  • Watt: Watt er selve effekten i en ledning, og watt måler strømforbruget i batteriet. Jo flere watt, jo højere strømforbrug.

Sådan vedligeholder du dit batteri

Vil du gerne have gavn af dine batterier i mange år, bør du vedligeholde dem. Dog er Li-Ion-batterier ret taknemmelige, så du behøver som sådan ikke at vedligeholde dem. Imidlertid kan du med fordel tænke over, hvordan du opbevarer og bruger dem, da det kan forlænge deres levetid. I det store hele har det ikke den store betydning, hvordan du oplader et Li-Ion-batteri. Det er lidt omdiskuteret, om et Li-Ion-batteri helst ikke skal af- eller oplades helt. Nogle mener, at det skader et Li-Ion-batteri, hvis det ofte aflades helt eller modsat oplades til 100 %. Der er dog ret bred enighed om, at det ikke har den store betydning, hvordan du oplader batteriet, så du behøver ikke at tænke så meget over det.

Noget, der til gengæld kan forlænge lithiumbatteriers levetid, er opbevaring. Li-Ion-batterier har nemlig hverken godt af at blive for varme eller kolde. Derfor bør du undgå at opbevare batterier for varmt – f.eks. i skarp sol – eller for koldt – f.eks. i frostvejr. Sørg derfor for at opbevare batteriet korrekt, når det både er sommer og vinter. Det kan eksempelvis være i et skur, hvor der hverken bliver for varmt eller koldt. Desuden bør det også være et relativt tørt sted, da batterier bestemt heller ikke har godt af at få for meget fugt. Prioriter derfor at opbevare dine batterier rigtigt.