Kompressorer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge en kompressor til?

En kompressor forbindes ofte med pumpning af cykelslanger, bildæk, bolde og meget andet. Pumpning er også det, som en kompressor især bruges til – for at pumpe nogle former for dæk er du faktisk helt afhængig af en kompressor. En kompressor fungerer ved, at den komprimerer luft i en beholder, hvorefter den kan pumpe luft ud med et stort lufttryk. I princippet fungerer en kompressor på samme måde som en manuel luftpumpe, men det er en meget mere avanceret maskine, der kan pumpe luft kraftigt og med stor præcision. Derfor er en kompressor næsten uundværlig i værkstedet, når du skal pumpe dæk.

Dog kan du også bruge en kompressor til meget andet end at pumpe dæk og bolde. Eksempelvis kan du bruge en kompressor til at rense værktøj, der er blevet beskidt. Derudover kan du bruge en kompressor til at drive forskellige former for luftværktøj. Det er bl.a. sømpistoler, der i nogle tilfælde er drevet af lufttryk, hvor du kan sømme langt hurtigere, end hvis du bare bruger en hammer. Desuden kan du finde slagnøgler og skruetrækkere til trykluft, så du kan få en stor kraft i denne type værktøj. Du kan også bruge en kompressor til mange andre typer af værktøj, så den har altså mange anvendelsesmuligheder.

Sådan finder du den rette kompressor

Kompressorer findes i mange varianter, og de adskiller sig fra hinanden i forhold til størrelse, strømtilslutning og støjniveau. Derfor bør du overveje dine behov, før du køber en kompressor. Det kan f.eks. være, at det er vigtigt, at du har en lille og bærbar kompressor, så du kan tage den med rundt – det kan eksempelvis være, at du skal bruge den udendørs. Modsat kan det være, at størrelsen på kompressoren ikke betyder så meget, hvis den bare skal stå et fast sted i værkstedet. I øvrigt adskiller kompressorer sig fra hinanden i forhold til lufttrykket, og om maskinerne har batteri eller ledning, hvilket du kan læse mere om herunder.

Størrelse og lufttryk

Størrelsen på en kompressor omhandler både den konkrete fysiske størrelse og størrelsen på luftbeholderen. Størrelsen på luftbeholderen og den fysisk størrelse hænger dog typisk sammen. Hos Silvan finder du luftbeholdere med en tankkapacitet på op til 24 L. Hvis kompressoren er meget stor og tung, kan den have hjul, så den er nemmere at transportere rundt. Det er en fordel at vælge en lille og mobil kompressor, hvis du skal tage den med rundt. Kompressorer har også forskellige lufttryk. Lufttrykket er opgjort i bar. Du skal finde et lufttryk, der passer til det formål, som du skal bruge det til. Ofte kan du indstille lufttrykket, så det passer til værktøjet eller dækket, som du skal pumpe.

Skal du vælge en kompressor med batteri eller ledning?

Når du skal vælge strømtilslutning til en kompressor, skal du enten vælge batteri eller ledning. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Fordelen ved en kompressor med et batteri er, at den har større fleksibilitet, så du kan tage den med rundt. Hvis der ikke medfølger batterier i købet, skal du huske at tilkøbe batterier. En anden mulighed er at købe en kompressor med ledning. Fordelen ved en kompressor med ledning er, at du er fri for at tænke på, om kompressoren mangler strøm i batteriet, da den har en stabil strømtilslutning. Du kan eventuelt tilkøbe en kabeltromle, hvis du vil have en større rækkevidde med maskinen.

Hvilket tilbehør skal du vælge til en kompressor?

Der er flere forskellige typer af tilbehør, som du med fordel kan vælge til en kompressor. Du kan bl.a. vælge trykluftsslanger og blæsepistoler. Ofte vil dette tilbehør medfølge til kompressoren, men i tilfælde af at du gerne vil have en ekstra blæsepistol eller en længere trykluftsslange, kan du købe det ved siden af. En anden type tilbehør er en slangeopruller til en trykluftsslange, så du bedre kan holde styre på slangen. Vi har også slagnøgler, som du kan tilslutte til trykluft. Andet brugbart tilbehør er en dæktryksmåler, hvis du vil holde øje med trykket i dækket, når du pumper det. Du kan se udvalget i vores tilbehør til maskiner. Husk også et høreværn for at beskytte dine ører fra kompressorens støj.

Hvordan vedligeholder du en kompressor?

Det er vigtigt at vedligeholde en kompressor jævnligt. Hvordan den skal vedligeholdes, afhænger af den enkelte maskine. Nogle maskiner skal blot tørres over med en klud efter brug og en gang imellem tørres af med en fugtig klud. Andre maskiner har olie, hvilket gør, at olien til tider skal udskiftes. Derfor bør du holde øje med olieniveauet for at finde ud af, om der skal tilføjes ny olie. Der kan desuden ophobe sig kondensvand i luftbeholderen, og det betyder, at du skal tømme beholderen for kondensvand. Læs mere i den enkelte brugervejledning for at finde ud af, hvordan maskinen konkret skal vedligeholdes.