Stiger & stilladser

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stiger og stilladser giver dig mulighed for at arbejde i højden

Når du skal lave gør-det-selv-arbejde, er det ofte nødvendigt med en stige eller et stillads. Især en stige kan du få brug for, når du skal reparere hjemmet. Hvis du f.eks. skal male en væg eller mur – både indendørs og udendørs – skal du normalt op i højden, hvor det kan hjælpe at have en stige eller et stillads. Derudover kan det være, at du skal ordne noget på loftet. Det kan også være, at du skal opsætte en lampe, hvilket er meget nemmere, hvis du har en stige. Skal tagrenderne tømmes for blade og skidt, vil en stige også være en stor hjælp. Der er altså mange situationer, hvor du har brug for en stige eller et stillads.

Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af stiger og stilladser. Vi har dem i mange størrelser og varianter. Skal du bare have en lille køkkenstige, så du kan nå hylderne højt oppe, kan du finde den hos os. Vi har også større typer af stiger, hvor du kan finde trappestiger, wienerstiger og skydestiger, som du kan læse mere om på denne side. Skal du have adgang til et loft, kan du også bruge en stige. Dog vil det være bedre at bruge en særlig loftstrappe, hvis du har mulighed for at installere en sådan i loftet.

Hvordan finder du den rigtige stige?

At finde den rigtige stige handler mest af alt om dine behov. Skal du bruge en stige til at komme op i højden, så du kan lave lidt gør-det-selv-arbejde indenfor i ny og næ, kan du fint klare dig med en trappestige. Hvis du omvendt ofte laver arbejde udendørs eller arbejde højt oppe, er det en wienerstige eller skydestige, som du skal vælge. Stigens maksimale belastning kan også have en betydning, men de fleste af stigerne i vores sortiment kan bære op til 150 kg. Du kan læse mere om de forskellige typer af stiger, materialer og størrelser herunder.

Skydestige

En skydestige er en stige, hvor du kan tilpasse højden på stigen ved at skyde den frem. Derfor har en skydestige flere højdeindstillinger, så du både kan få stigen helt op i højderne og have den indstillet til en lav højde. En skydestige skal hvile op ad en mur, da den ikke kan stå selv. Det kan være en god idé at vælge en skydestige med skridsikre fødder, så den kan holde sig mere stabil. Specielt hvis du er højt oppe med stigen, er det vigtigt med en god stabilitet. Skydestiger findes som 2- og 3-delte stiger.

Wienerstige

En wienerstige er en stige, som i virkeligheden består af to stiger, der er sat sammen i toppen, og som danner et ”A”, når de er udfoldet. Dermed behøver du ikke at have en wienerstige stående op ad en mur for at bruge den. Det gør, at en wienerstige er en stabil stigetype, hvor du kan få en endnu bedre stabilitet, hvis stigen har fødder i bunden. Den kan foldes sammen, så den ikke fylder så meget, når den ikke er i brug. Flere stiger er i øvrigt en kombination af en skydestige og wienerstige, så du kan bruge dem som begge typer.

Materiale

Stiger kan findes i materialer som træ, glasfiber og aluminium, men hos Silvan finder du primært stiger i aluminium. Aluminium har flere fordele, hvor en vigtig fordel er, at det er et let materiale, så det er nemt at rykke rundt på en stige i aluminium. Skal du flytte stigen meget, er aluminium derfor et godt materiale. Det er også nemt at vedligeholde og rengøre aluminium. Hvis du skal bruge en stige udendørs, skal du huske at vælge et materiale, der kan holde til at være udenfor. Du bør løbende tjekke, at materialet er i god stand.

Højde og størrelse

Hvilken højde og størrelse du skal vælge til en stige, afhænger selvfølgelig meget af dine behov. Muligvis har du kun brug for en helt lille køkkenstige med et par trin. Skal du arbejde i flere meters højde – eksempelvis i taghøjde – skal du bruge en meget højere stige. Med hjælp fra en tommestok kan du forsøge at udregne højden på stigen, før du anskaffer dig en. Her kan du folde tommestokken ud og med en strakt arm finde afstanden til loftet, eller hvad du nu skal nå. Derefter kan du finde omtrent finde ud af, hvor høj stigen skal være.

Hvilken trappestige skal du vælge?

En trappestige er næsten uundværlig i ethvert hjem – særligt hvis du har højt til loftet. En trappestige er lavet på en sådan måde, at det er en foldbar stige, hvor der i toppen er en platform, som du kan stå på. Den er fritstående, så du ikke behøver at have den hvilende op ad en mur for at bruge den. Du kan nemt klappe en trappestige sammen og opbevare den i et kælderrum eller stort skab. Trappestiger egner sig primært til indendørsbrug. De fleste trappestiger er lavet i aluminium, så de vejer ikke så meget og er af den grund mobile.

Trappestiger findes i mange størrelser. Der er den helt lille trappestige med et par trin, der har en arbejdshøjde på ca. 50 cm. Det er en trappestige, som du kan bruge i hverdagen, hvis du ikke kan nå hylderne og skabene højt oppe i køkkenet. De højeste trappestiger har en arbejdshøjde på ca. 170 cm, som du kan bruge, hvis du skal male loft eller reparere noget i højden. Ud over at stå på platformen kan du også bruge den til opbevaring af f.eks. værktøj, maling, søm, skruer og meget andet. Hvis du står på platformen, skal du dog altid være opmærksom på sikkerheden.

Hvornår skal du bruge et stillads?

Skal du arbejde i længere tid i højden, er det klart en fordel at bruge et stillads. Først og fremmest er det langt mere sikkert at bruge et stillads end en stige. Det kræver naturligvis også en del arbejde at opsætte et stillads, så hvis du bare skal skifte en pære, er det mere oplagt at bruge en stige. I mange andre sammenhænge kan det dog være bedre at bruge et stillads. Det kan være, at du skal male en væg, eller at du skal reparere en facade, hvor det er bedst at bruge et stillads, da du skal arbejde i lang tid i højden. En anden fordel ved et stillads er, at du har god plads til at have værktøj og andet stående, som du kan bruge, når du arbejder.

Lej et stillads hos Silvan

Skal du kun bruge et stillads til et enkeltstående projekt? I så fald kan det være unødvendigt at købe et stillads, som optager meget plads i boligen, når det ikke bruges. I stedet kan du hos Silvan leje et stillads. Ved at leje et stillads er du fri for at bruge en masse plads på opbevaring. Du kan leje flere forskellige stilladser hos Silvan. Det er bl.a. foldestilladser og rullestilladser. Under det enkelte lejeprodukt kan du læse mere om vilkår for udlejning. Du kan også se, i hvilke Silvan-butikker du kan leje værktøjet, og hvor lang tid du kan leje det.

Sådan bruger du et stillads og en stige sikkert

Sikkerheden er utroligt vigtig, når du bruger et stillads eller en stige. Hvis du er uopmærksom eller ikke prioriterer sikkerheden, kan der hurtigt ske ulykker. Det er desuden altid en god idé at arbejde sammen med en anden, så der kan være ekstra opmærksomhed på sikkerheden. Derudover skal du huske at holde de nødvendige pauser, så du ikke bliver træt, mens du arbejder i højden. En god tommelfingerregel kan være at holde pause hver halve time. Hvis du skal arbejde i lang tid ad gangen i højden, er det i øvrigt væsentligt mere sikkert – og behageligt – at bruge et stillads frem for en stige.

For både et stillads og en stige gælder det, at de skal stå på et fladt og stabilt underlag. Hvis underlaget ikke er stabilt og fladt, vil både et stillads og en stige stå meget usikkert. Herudover er det klart bedst, hvis du altid har en hånd ledig på en stige, så du kan bruge den til at holde fast i stigen. Sørg for at bruge skridsikre sko, så du ikke risikerer at glide på stigen eller stilladset. Undgå at bære ting, mens du er på en stige. For at optimere sikkerheden kan du bruge arbejdstøj og sikkerhedsudstyr under arbejdet.