Væg & loft

Udlejningsmaskiner

Online farvetoner
Få tonet din maling og træbeskyttelse i den rigtige nuance – helt gratis.

Sådan maler du dit loft

Mange glemmer, at loftet også kan få brug for en genopfriskning – et tiltag, der kan få rummet til at se helt nyt ud. Skal du give hele rummet en overhaling, bør du starte med at male loftet. Det kan nemlig ske, at der kan komme pletter, eller det kan dryppe ned på både væg og gulv. Sørg derfor for, at væggene er det næste i rækkefølgen og afdæk med filttæpper eller plastik på gulvet. Vi anbefaler, at du enten bruger en loftsmaling eller en kombineret væg- og loftsmaling. Du kan både få loftsmaling med blank eller mat overflade. Har du i forvejen et godt lysindfald, kan det være en god idé at gå efter den matte udgave. Vil du gerne du gerne skabe en lysere effekt, vil en blank maling være ideel.

Det skal du bruge:

  • Loftsmaling
  • Malerrulle og en lille pensel
  • Malerkar
  • Malertape og plastik (til at dække evt. udtag til loftslampe)
  • Filttæpper eller plastik til at dække gulv
  • Forlængerskaft eller stillads, hvis der er højt til loftet
  • Evt. spartler og fugemasse til hhv. løs maling og dækning af revner
  • Maler- eller grundrens + svamp

Sådan gør du:

  1. Start med at afdække gulv og evt. møbler, stikkontakter osv.
  2. Rengør loftet med en grundrens, vask efter med vand og tør af med en svamp
  3. Skrab løst maling fra loftet og dæk evt. revner med fugemasse. Husk at slibe efter
  4. Begynd med at male kanterne med en lille pensel
  5. Mal derefter med malerrullen. Sørg for at male vådt-i-vådt
  6. Rul i zigzag-mønster. Rul derefter i samme retning. Husk at bruge godt med maling
  7. Mal 1-2 lag alt efter hvor dækkende malingen er

Sådan maler du væggene

Når du skal male dine vægge, er det vigtigt, at de er rene og klargjorte. Det indebærer, at du skal fjerne alt løs maling, tapet og/eller puds. Her kan du bruge en bred spartel og eventuelt bruge en grundrens, hvis væggene er snavsede. Skal du fjerne tapet, kan du også bruge en tapetfjerner. Når du har rengjort fladerne, kan du spartle, hvor der kommet fordybninger fra eksempelvis skruer og søm. Du kan enten fuldspartle eller pletspartle. Husk derefter at slibe væggen, så den er glat. Fjern støvet, der er kommet efter slibningen, med en klud eller blød kost. Inden du går i gang med at male, er det også en god idé at fuge langs karme, paneler og loft.

  • Brug en fugepistol med akrylfuge og før den langs panelerne.
  • Glat derefter fugen ud med en finger
  • Tør efter med en fugtig klud

Står du med valget mellem flere farver, anbefaler vi, at du får nogle farveprøver med hjem. Mal prøven på væggen i en firkant og lad det sidde i nogle dage. På denne måde kan du vurdere hvilken farve, der passer bedst i rummet – i både dags- og aftenlys. Alternativt kan du male på et stykke pap, som du kan flytte rundt med, hvis du eksempelvis har flere vægge, der skal males. Derudover er det en god idé at flytte møbler ind i et andet rum eller ind mod midten af rummet, for at undgå at få maling på dem. Er det ikke muligt, er det vigtigt at få dækket møblerne helt af med eksempelvis afdækningsplastik eller filttæpper. Husk også at afdække gulvet, kanter, lister, paneler og stikkontakter. Nu er du klar til at sætte op til dit malerprojekt.

Det skal du bruge:

  • Malertape
  • Afdækningsmåtter eller afdækningsplast
  • Grunder (vælg efter vægtype)
  • Maling til væg – i ønsket farve (brug vådrumsmaling i køkken og på badeværelset)
  • Malerrulle (og en lille pensel til kanterne)
  • Malerbakke eller malerkar
  • Evt. et stillads, hvis du har højt til loftet

Sådan gør du:

  1. Er din væg ikke tidligere malet, eller har den pletter fra tidligere, bør du starte med at grunde. Lad det tørre
  2. Sørg for at røre grundigt rundt i malingen, inden du begynder – også selvom den er ny
  3. Start med at male kanterne på væggene med en pensel. Du kan evt. bruge en glatrulle til at udjævne penselstrøgene
  4. Når alle kanterne er malet, kan du bruge malerrullen til at male de store flader med.
  5. Mal én væg ad gangen, så du er sikker på altid at male vådt-i-vådt. De fleste vægge skal have 2 lag maling .
  6. Gentag fremgangsmåden med næste væg

Hvorfor er det vigtigt at bruge den rette maling?

Når du skal male, er det vigtigt, at du bruger den rette type maling. Først og fremmest skal du tænke på hvilket formål, malingen kan anvendes til. Der er nemlig forskel på loftsmaling og vægmaling. Du bør kun bruge vægmaling på væggen, da denne type maling har bedre slidstyrke sammenlignet med loftmalingen. Derimod kan du godt bruge vægmaling på loftet. Det er dog muligt at finde maling, der egner sig til begge overflader. Derudover skal du være opmærksom på forskellene, der kan være på malingstyperne, også selvom de er til samme område. Eksempelvis skal du bruge vådrumsmaling på badeværelset og i køkkenet, da malingen skal kunne holde til det fugtige miljø.

Du skal måske også bruge en grunder, før du maler. Grunderen kan være med til at sikre, at du får et flottere resultat. I udgangspunktet behøver du ikke at grunde en væg, hvis den tidligere er blevet malet. Men bærer væggen præg af nikotin, vandskjolder eller lignende, bør du bruge en spærregrunder (eller spærrende vægmaling). Har du fuldspartlet væggen, bør du gå efter en pudsgrunder. Har du opsat en ugrundet filtvæg, skal du bruge en filt- og vævgrunder. Hvis du er i tvivl om hvilken maling, der passer bedst til dit projekt, kan du altid spørge vores dygtige personale i din lokale Silvan. Her kan du også se vores brede udvalg af maling til væggen og til loftet.

Hvilke regler skal du være opmærksom på med et stillads?

Er der langt op til loftet, kan det være praktisk med et stillads, som du trygt kan arbejde på. På denne måde undgår du at skulle balancere med værktøj og din egen krop på en stige. Det er også praktisk at kunne sætte et par ting på stilladset, så du bare kan gribe fat i redskaberne, når du skal bruge dem. Hos Silvan kan du leje et foldestillads med en højde på op til 3,8 meter eller et rullestillads på 6,5 meter. Selvom du som privatperson gerne må leje og opsætte dit stillads, er der nogle få regler, du skal følge. Stilladset skal altid have en indvendig stige eller indvendig trappe. Derudover skal der være rækværk fra 2 meters højde og opefter.

Sørg for, at stilladset står på et jævnt og stabilt underlag. Det må altså ikke kunne vippe. Selve arbejdsplatformen må heller ikke kunne vippe eller forskyde sig. Anvender du et rullestillads, er det vigtigt, at du ikke fastmonterer det. I stedet skal du huske at bremse hjulene, så længe du arbejder på det. Du må opsætte stilladser, der er under 3 meter høje. Hvis du skal opsætte, nedtage eller på anden måde ændre på et stillads, der er højere end 3 meter, skal du have en 1-dags stilladsuddannelse. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at du ikke anvender et stillads, hvis der mangler dele eller det på anden måde er beskadiget. Har du lejet et stillads ved Silvan, som har en defekt, kan du altid komme tilbage og få udleveret et nyt.