DIY-projekter

Udlejningsmaskiner

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Tilbehør

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Sådan kommer du godt i gang med dine DIY-projekter

Hvis du skal i gang med et DIY-projekt, har du sikkert en masse idéer. Det kan derfor være smart at starte med at skabe sig et overblik. For hvad er det lige, du skal have styr på fra starten? Og hvad kan du tage i opløbet? Som udgangspunkt er det en god idé at tjekke, om nogle af dine forventede materialer skal bestilles, og om de eventuelt har længere leveringstid. Andre ting som eksempelvis pyntegenstande kan måske vente til senere, når projektet står færdigt. Det kan være forskelligt alt efter, hvilket projekt du skal i gang med. Derfor har vi lavet en liste med forhold, du bør overveje.

Lav et budget: Mange laver deres egne gør-det-selv-projekter, fordi der kan være en del penge at spare ved gør-det-selv og anvende genbrugsmaterialer. Men der kan være en risiko for, at udgifterne til projektet ender med at blive større end forventet. Derfor er det en god idé at fastsætte et budget, så du/I eventuelt kan vælge materialer ud fra. Det kan også være en øjenåbner for, om du har lavet et realistisk budget i forhold til dine/jeres ønsker.

Lav en tidsplan: Start ud med at lav en tidsplan inden du går i gang. Hvor meget tid forventer du at bruge på projektet, og hvor meget tid har du lyst til at bruge? Mange starter ud med et gør-det-selv-projekt, som bliver udført halvhjertet eller aldrig bliver færdiggjort, fordi det tog længere tid end forventet. Det er derfor en god idé at sætte en realistisk tidsplans for projektet, så det bliver en god oplevelse fremfor en sur pligt.

Lav en tjekliste: Skab et overblik over, hvad du skal bruge til dit projekt – det er helt okay at gå ned i detaljer, for måske vil du opdage, at der er noget du har glemt. Eller det kan også være, noget har en større betydning end først antaget. Der vil måske også være noget, der ikke behøves til selve bygge/kreation-processen og dermed kan tilføjes senere.

Anskaf manglende værktøj: Du kan være heldig, at du allerede har de fleste ting, og det blot er noget værktøj, som du mangler. Men hellere være forberedt end at blive forsinket. Mange projekter går nemlig pludseligt i stå, fordi der mangler et bestemt stykke værktøj for at komme videre i processen. Vi anbefaler derfor, at du anskaffer dig det nødvendige værktøj i tide, så du bare kan tage det frem, når det bliver nødvendigt. Har du planlagt, at projektet skal udføres i en bestemt weekend, kan du med fordel leje værktøjet til den bestemte weekend og tidspunkt.

Mal og beskyt: Skal dit projekt have en omgang træpleje eller grundbehandling som eksempelvis træolie? Det kan nogle gange være nemmere at male eller behandle, inden du samler dit projekt. I så fald skal du huske at lægge 1-2 dage til din tidsplan, da overfladebehandlingen skal have tid til at tørre. Skal du eksempelvis lave en indbygget reol, der skal males, er det nemmere at male den først. Med andre projekter kan du sagtens vente med at male, indtil du er helt færdig med at bygge.

Hvordan bygger du en pallesofa?

Vil du gerne have en sofa til terrassen eller altanen, som er lidt anderledes end de traditionelle havemøbler, så kan du overveje en pallesofa. Med en pallesofa kan du lave et hyggeligt hjørne, hvor du kan tilføje puder og plaider for ekstra komfort. Pallesofaer er blevet meget populære, fordi de giver et råt og enkelt udtryk. Det et godt alternativ, hvis du er ude efter et fleksibelt havemøbel, som både kan anvendes som siddeplads og som bord på samme tid. Derudover kan du bruge forskellige størrelser hynder, så du enten kan bruge den som liggeplads eller siddeplads.

Fordelen ved pallesofaer er, at du kan lade dem stå ude i vind og vejr. Pallerne er oprindeligt lavet til at være robuste, stærke og at kunne tåle at stå på et vådt underlag. Men du skal regne med, at pallerne er eksponeret for fugt, alger og almindeligt snavs. Du kan skrubbe og skylle algerne væk med sandpapir og vand for at holde dem pæne. Du kan også male pallerne, hvis du gerne vil beskytte træet en smule. Men du skal forvente, at levetiden på pallemøblerne kan variere. Den vil især afhænge af, hvilken kvalitet pallerne har, og om de er brugte eller nye.

Trin-for-trin-guide: Sådan bygger du en pallesofa

Det skal du bruge:

  • Europaller (3 til denne model)

  • Excentersliber med tilhørende sandpapir

  • Stiksav

  • Boremaskine/skruemaskine

  • Rustfrie skruer

  • Evt. hjul eller træklodser for hhv. fleksibilitet eller hæve (Husk at anvende hjul med høj maks. belastning).

  • Andet: Tommestok, blyant til markering

Tip: Vil du forlænge sofaen, kan du bruge 6 europaller, så du får til to sofaer. Du kan enten skrue dem sammen, eller lade dem stå separate, så du nemmere kan rykke rundt på dem.

Sådan gør du:

  1. Slib pallerne med excentersliberen på overfladerne og evt. siderne, hvis de trænger.

  2. Monter hjulene eller klodserne på den uslebne side på nr. 1 palle.

  3. Placer nr. 2 palle vandret ovenpå nr. 1 palle, og skru dem sammen i hvert hjørne. Nu har du bygget selve platformen

  4. Sav nr. 3 palle over på den lange side, så der ca. er 2/3 dele til ryglænet. Har din palle fem brædder, skal du save dem over, så der er to stykker med hhv. tre og to brædder. Sørg for at ryglænet bevarer de brædder, der sidder på tværs.

  5. Sæt ryglænet ned i det første mellemrum på platformen og skru den godt fast til platformen. Ryglænet vil hælde en smule tilbage i denne position.

  6. Brug eventuelt de sidste rester fra nr. 3 palle til at lave armlæn til pallesofaen.

  7. Mal sofaen i din fortrukne farve.

  8. Tilføj hynder, puder og plaider for mere komfort.

Sådan forvandler du en bordplade til en bænk

Har du lige udskiftet din bordplade med en ny, eller har du bare en rest af en bordplade? Så står du måske i den situation, at du ikke ved, hvad du skal gøre med det. I stedet for at smide den ud, kan du forvandle bordpladen til en bænk, som kan stå ude i entreen eller i gangen. Det er en smart og billig måde at få et nyt møbel på, samtidig med at du genbruger et ellers udmærket materiale. Har bordpladen brugsmærker, kan du slibe den ned, så eventuelle fordybninger og hakker bliver fjernet/udjævnet. Alternativ kan du lægge et lammeskind eller lignende over, så det dækker det område, der er mindre pænt.

Trin-for-trin: Sådan bygger du bænken

Det skal du bruge:

  • Bordplade

  • Rundsav

  • Rystepudser med tilhørende sandpapir

  • Boremaskine/skruemaskine

  • Skruer

  • Evt. Træolie + pensel

  • Andet: Vaterpas, tommestok, blyant, skruetvinger

Forberedelse:

Start med at overveje, hvilken størrelse du ønsker, at bænken skal have. Du skal have bordplade nok til bænkens længde, to ben, samt fire trekanter til stabilisering bænken. Start med at måle bordpladens længde og lav en skæretegning ud fra dette. Her vil du finde ud af, hvor meget du har at gøre godt med. Inddel bordpladen i sektioner, så du er sikker på, at målene til henholdsvis benene og trekanterne bliver ens i størrelserne. Du kan eksempelvis inddele i ben + bænk + ben + stykke til trekanter. Et eksempel kunne være, at hele bordpladen måler 300 cm. Her vil du måske inddele sektionerne med følgende mål: ben 48 cm + bænk 176 cm + ben 48 cm + 28 cm (som opdeles i fire trekanter.)

Sådan gør du:

  1. Brug en blyant til at markere på pladen, så du ved, hvor du skal skære.

  2. Mål afstanden fra klingen på rundsaven til kanten/land. Brug derefter dette mål til at markere, hvor rundsaven skal placeres i forhold til målene, du skal skære efter.

  3. Brug eventuelt vaterpas og fast gør med skruetvinger til at lave et land, som du kan save efter. På den måde vil saven undgå at glide, og dermed save skævt.

  4. Du kan nu save pladen til ud fra alle målene. Sav altid fra en ende til den anden.

  5. Vend bænken, så bagsiden vender op ad. Brug en blyant til at markere, hvor benene skal være.

  6. Tag derefter én af trekanterne og placer den ca. 2 cm fra bænkens kant. Marker med blyanten, hvor trekanterne skal sidde.

  7. Bor to gennemgående skruehuller i trekanten. Hullerne skal placeres således, at den ene skrue fastgøres til bænken, og den anden skrue fastgøres til benet. Gør det samme med de resterende trekanter.

  8. Brug nu trekanten til at montere ben og bænk sammen. Husk at placere benet og trekanten ud for markeringerne. Fastgør den næste trekant på den anden side. Gentag dette i den anden ende med det sidste ben.

  9. Slib efter med en rystepudser, så alle skarpe kanter og eventuelle splinter udglattes. Brug eventuelt almindelig slibepapir til de snævre steder, hvor rystepudserne ikke kan komme til.

  10. Hvis det er nødvendigt, kan du også give bænken et lag træolie.

Få styr på alle dine værktøjer: Lav en værktøjstavle

Jo flere DIY-projekter, jo flere værktøjer og redskaber ender du sikkert med at samle. Er du en af dem, der efterhånden har fået skrabet en del sammen, kan det måske være på tide at få lidt styr på, hvad du har. Det vil også gøre opstarten på dit næste projekt meget nemmere, da du lynhurtigt vil kunne finde det, du skal bruge, og eventuelt hvad du mangler. Her kan du sørge for at dit basisværktøj som eksempelvis skruetrækkere, save, hammer, vaterpas har deres faste pladser, som du kan hænge på - på denne måde undgår du, at værktøjet ligger og flyder. Derudover vil det skabe mere plads til en kasse med maskiner og eventuelle udlejningsmaskiner.

Betragt værktøjstavlen som en opslagstavle, hvor du kan hænge værktøj og andre småting op. Du skal bare være sikker på, at både væggen og tavlen kan holde. Vi anbefaler dog, at maskiner opbevares på en anden måde, som eksempelvis i en kasse eller i et skab.

Det skal du bruge:

  • MDF-plade (i ønsket størrelse og udseende)

  • Håndsav eller rundsav

  • Blyant og sprittusch

  • Evt. maling til pladen

  • Søm, skruer, kroge, øskner og lignende, som værktøjet skal hænge på.

  • Værktøj, der skal op at hænge

Sådan gør du:

  1. Lav en opmåling og markér med en blyant, hvor pladen skal hænge.

  2. Sav pladen til efter målene. Mal eventuelt pladen i en flot farve og lad det tørre.

  3. Læg alt dit værktøj på pladen og koordiner, hvordan det skal placeres. Prøv dig frem.

  4. Når alt er placeret korrekt, kan du begynde at tegne op med en blyant. Husk, at markere hvor de forskellige ophæng skal monteres på pladen.

  5. Fjern værktøjet og tegn blyantstregerne over med en sprittusch.

  6. Fastgør de forskellige ophæng på pladen.

  7. Nu kan du hænge pladen på væggen. Brug skruer, der er stærke nok til at holde pladen og værktøjet og sørg for, at den hænger godt fast.

Tips til ophæng:

  • Du kan bruge små søm, som skruetrækkere med hul i håndgrebet kan hænge på.

  • Til skruetrækkere uden hul i håndgrebet kan du bruge øskner, som skruetrækker kan føre igennem og hvile på.

  • Til en hammer kan du bruge to større søm, der med 3-5 cm mellemrum fra hinanden, som hovedet skal hænge på.

  • Du kan montere en lille kasse, hvor du kan opbevare blyanter, søm, kroge og lignende.