Gasovne & petroleumsovne

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge en gasovn eller petroleumsovn?

Har du brug for en supplerende varmekilde i dit hjem? Så er en gasovn eller petroleumsovn et supergodt valg. Gas- og petroleumsovne har en høj effekt, så du hurtigt kan få varmet et rum op. Især hvis du har et rum, hvor det ikke er muligt at opsætte en radiator, er en gasovn eller petroleumsovn et godt valg. Du kan hurtigt og til en relativt lav pris sætte petroleums- eller gasovnen op, så du er fri for at investere mange penge i at tilslutte en radiator. Du kan også nemt anskaffe brændstof til begge typer af ovne, da du f.eks. kan tage ned til din lokale Silvan og købe gasflasker til gasovnen.

Om en gasovn eller petroleumsovn er dette rette valg for dig, handler om, hvor du skal bruge den. Er der tale om daglig opvarmning af et rum, er en brændeovn eller en varmepumpe en bedre løsning. Har du til gengæld brug for en supplerende varmeløsning, er en ovn med petroleum eller gas en god løsning. Det kan også være, at du har et sommerhus, et kolonihavehus, en udestue eller et værksted, som du har behov for at varme op, når du er der. Her er petroleums- og gasovne også fremragende, hvis du kun har behov for at varme op i ny og næ.

Hvordan fungerer gasovne og petroleumsovne?

Der er mange ligheder mellem gasovne og petroleumsovne, men der er alligevel forskelle, som er vigtige at fremhæve. Først og fremmest bruger ovntyperne forskelligt brændstof – det er nok knap så overraskende, at gasovne bruger gas, mens petroleumsovne bruger petroleum. Der er også forskelle på, hvordan henholdsvis gas og petroleum bliver påfyldt. Mens gasovne skal have en gasflaske monteret bagpå, så skal petroleum fyldes op i en beholder. For at fylde petroleummet sikkert op i beholderen, kan du benytte dig af en håndpumpe. Du kan hos Silvan både finde petroleum og gasflasker. Det er meget vigtigt, at du læser manualen til den enkelte ovn, så du præcist ved, hvilket brændstof du skal vælge.

Både gasovne og petroleumsovne afgiver meget fugt, så et rum kan godt blive ret fugtigt, når du har varmet op med disse ovne. Dog har gasovne en tendens til at afgive mere fugt end petroleumsovne. Hvis du har et rum med meget fugt, vil en petroleumsovn derfor være bedre. Petroleum har også en tendens til at afgive en del lugt, mens gas ofte er lugtfrit. Det er altså også værd at tænke over, hvis du hurtigt bliver generet af lugt. Modsat mener mange, at petroleumsovne giver en mere behagelig varme end gasovne, og at den også er mere effektiv til at varme et rum op. Om du foretrækker en gas- eller petroleumsovn er derfor i sidste ende en smagssag.

Hvilken gasovn eller petroleumsovn skal du vælge?

For at vælge den rigtige petroleums- eller gasovn skal du se på størrelsen og typen af rummet, hvor du skal bruge den. De fleste ovne kommer med forskellige varmetrin, så du kan indstille effekten af opvarmningen. På denne måde kan du justere varmen til mange størrelser af rum. Vores gasovne kan typisk varme rum op på 20-80 m2, mens vores petroleumsovne kan opvarme rum op til 120 m2. Har du brug for at opvarme et stort rum, bør du vælge en ovn med en høj effekt. Omvendt har du ikke brug for en ovn med en kæmpe effekt, hvis du bare skal opvarme et lille rum eller en campingvogn.

Der er desuden andre faktorer, som du bør overveje, når du skal finde den rette ovn. Bl.a. kan det være, at du gerne vil have en ovn, der er nem at transportere rundt. Her kan du med fordel vælge en variant med hjul, som du så kan skubbe rundt, hvis du vil ændre dens placering. De lidt dyrere ovne har også bedre muligheder for at justere temperaturen mere præcist, så du kan skabe den temperatur i rummet, som du ønsker. Vil du gerne have varme udendørs, bør du overveje en terrassevarmer. Den kan bruges til at varme udeområdet op.

Sådan bruger du en ovn sikkert

Så længe du køber en moderne gas- eller petroleumsovn med diverse sikkerhedsindstillinger, er det sikkert at bruge den. Eksempelvis har nogle af ovnene en ODS-ventil, der er en iltvindssensor. Den gør, at ovnen automatisk slår fra, i tilfælde af at der mangler ilt i lokalet. Derudover har mange ovne også væltesikring, varmeafbryder, overophodningssikring og børnesikring. I øvrigt har flere petroleumsovne en såkaldt ECO-mode, der sikrer en miljø- og energivenlig opvarmning af et rum. Med de rette funktioner kan du altså købe en varmeovn, der er sikker i brug. Dog er der stadig nogle ting, som du skal gøre, for at få en ideel brug af en ovn med gas eller petroleum.

Luftkvaliteten i et rum kan godt blive påvirket, når du varmer med en petroleums- eller gasovn. F.eks. udvikler der sig meget kondens med denne type opvarmning, ligesom CO2-niveauet kan blive højt i rummet. Derfor er det meget vigtigt, at du lufter godt ud i lokalet mindst én gang i timen for at få et godt indeklima. Du bør heller ikke bruge disse typer af ovne i lokaler, hvor det ikke er muligt at lufte ud. Især en petroleumsovn kan have en tendens til at hæve CO2-niveauet i et lokale, så her bør du købe en med en CO2-måler eller CO2-detektor.