Træplader

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Træplader til mange projekter

Til mange byggeprojekter har du brug for træplader. Måske du skal bruge træplader til vægge eller under tagpappet, eller måske vil i gang med at bygge et nyt bord, en bordplade eller et par bogkasser til dig selv? Der er mange muligheder med byggeplader, og du kan finde plader, der passer til mange forskellige gør-det-selv-projekter. Plader af spåner bruges ofte til underlag, og gipsplader er gode til vægge og lofter. MDF plader bruges ofte til mindre gør-det-selv-projekter. Du kan få skåret dine træplader til i vores savværk.

Hvis du bruger træplader i badeværelset eller andre vådrum, skal de være specielt egnet til dette. Det er også vigtigt, at de beklædes med vådrumsmembran, før du lægger den endelige belægning på. Membran er flydende og påføres dine plader, så de bliver helt vandtætte. Der er strenge krav når det kommer til vådrum, så derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne på forhånd. Det gælder også hvis du skal i gang med at lave eksempelvis bryggers, hvor der er et afløb.

Hvilke træplader skal du vælge?

Det er vigtigt, at du vælger nogle træplader, som passer til dit projekt. Der er f.eks. forskel på træpladerne, i forhold til om du skal lave et gulv, bygge en væg eller lave et undertag. Du skal tage højde for, at pladerne er stabile, og at de kan klare det tryk, som de bliver udsat for. Der kan også være krav om, at pladerne er blevet behandlet. Du kan finde produkter til træbehandling i vores udvalg af træpleje. Desuden er det også vigtigt, at træplader, der indgår i et byggeri, er CE-mærket. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af træplader, som vi forhandler hos Silvan.

MDF-plader

MDF-pladen er en meget fleksibel og populær træplade, som kan bruges til mange forskellige projekter indendørs. MDF er en forkortelse for ”Medium Density Fireboard”. MDF-plader er lavet af små træfibre, som presses sammen, hvor der tilføjes lim for at holde sammen på træfibrene. Resultatet er en stærk og holdbar plade, som bruges til f.eks. møbler, skillevægge, bordplader og reoler. MDF-plader er et godt alternativ til spånplader, da MDF har den fordel, at det har en glat overflade i modsætning til spånpladens ru overflade. Derudover er MDF stærkere end en spånplade og mere modstandsdygtig over for fugt. Vi har mange typer af MDF-plader i vores sortiment – herunder har vi dem i mange forskellige farver. Vær opmærksom på, at MDF-plader ikke er egnet til brug udendørs.

Krydsfiner

Krydsfinerplader er en klassisk form for træplade, som de fleste har hørt om. Faktisk er det også en af de første typer af industrielt fremstillede træplader i historien. Krydsfiner er fremstillet ved, at der skrælles tynde lag af en træstamme, som efterfølgende presses og limes sammen i flere lag. Træårerne krydser hinanden (deraf navnet ”krydsfiner”), hvilket gør krydsfinerpladen stærk og robust. Krydsfinerplader bruges til bl.a. møbler, vægge, gulvunderlag og til køkkenelementer. Du kan også bruge krydsfiner udendørs, men her skal du være opmærksom på, at det skal være lavet på en speciel måde. Det vil under beskrivelsen til det enkelte produkt fremgå, om det skal bruges indendørs eller udendørs.

Melaminplader

En melaminplade er en form for spånplade med en melaminbelægning på overfladen. Melaminbelægningen gør, at overfladen er glat og pæn og samtidig modstandsdygtig over for ridser og slid. Det er også nemt at fjerne snavs fra overfalden. Generelt er melaminplader populære at bruge i skuffer, skabe og hylder i køkkenet. De er nemlig nemme at rengøre, da de tåler fedt og fugt. Dog er melaminplader ikke lige så stærke som andre typer af træplader, så de er ikke velegnede som byggematerialer, der skal modstå et større pres. Hos Silvan kan du finde melaminplader i flere forskellige tykkelser og størrelser.

OSB-plader

OSB-plader er en relativt ny form for industrielt fremstillet træplade. OSB er en forkortelse for ”Oriented Strand Board”, hvilket henviser til, at OSB-plader er lavet af træspåner på langs, som er limet sammen med voks. Det gør, at OBS-plader har en høj styrke og er modstandsdygtige over for fugt. OBS er en byggeplade, som kan bruges til mange byggeprojekter – f.eks. som underlag til gulve, til vægge eller som underlag til tage. Dog bør du læse i den enkelte produktbeskrivelse, hvad OBS-pladerne kan bruges til, da der er forskel på, hvor modstandsdygtige de er. I øvrigt er OBS-plader relativt billige sammenlignet med andre tagplader.

Spånplader

Spånplader er en af de mest anvendte byggematerialer indendørs. Årsagen til dette er, at det er et meget fleksibelt materiale, som er let at tilpasse. Derudover er det et let materiale. Spånplader kan bl.a. bruges til gulvunderlag, vægge, møbler, reoler, skabe og meget andet. Hvis du skal bruge spånplader til f.eks. gulvunderlag, skal du dog vælge nogle særlige gulvspånplader, som er stærke nok til at bære et gulv. Egentlig er spånplader bare lavet af savsmuld og lim, som er presset hårdt sammen. Det er med til at gøre det til både et let og robust materiale. Dog kan spånplader kun bruges indendørs, da limen ikke er lavet til at kunne holde til udendørsbrug.

Få skåret dine træplader til i vores savværk

Skal du have skåret dine træplader til, så de passer til lige akkurat dit projekt? Så er det heldigt, at vi i Silvan kan tilbyde udskæring af træplader i vores savværk. Vi kan udskære alle former for plader – både MDF, spån, krydsfiner osv. Derudover kan du også få udskåret bordplader, så de passer til dine mål i boligen. Du kan læse mere om vilkår og priser på vores side om savværksservice. Her kan du også læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kommer i mål med dit gør-det-selv-projekt med træ.

Ud over vores savværksservice kan du også hos Silvan finde værktøj, så du selv kan skære pladerne til. Du kan finde alt lige fra en helt almindelig håndsav til elektriske save. Afhængigt af størrelsen på projektet kan det f.eks. være en fordel at bruge en rundsav eller stiksav, da du på denne måde kan udskære træet meget hurtigere. En kap-/geringssav kan i nogle tilfælde også være god at have, hvis du skal skære i meget træ. Skal du kun bruge værktøjet til enkeltstående projekter, kan du i stedet leje værktøjet hos Silvan. Eksempelvis kan du leje værktøj til trægulve hos os.