Træ

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Sådan sikrer du, at gulvet slibes korrekt

Selvom at de nyere gulve, du kan købe i dag, er langt mere robuste end dem 10 år tilbage, så kan du ikke undgå, at du på et tidspunkt skal i gang med at slibe trægulvet. Det samme gælder ældre gulve. Med dem vil du nok opleve, at brædderne hurtigere bliver slidte. Men uanset hvad grunden er til, at gulvet skal slibes, så er det vigtigt, at du sliber korrekt med de rette maskiner og tilbehør. Først skal du afgøre, hvilken type gulv du har. Er det behandlet eller ubehandlet? Er det plankegulv eller parketgulv. Det har nemlig betydning for, hvilke slibebånd du skal bruge.

Nedstående eksempel er baseret på et meget slidt plankegulv.

Det skal du bruge:

  • Gulvsliber
  • Kantsliber
  • Trekantssliber
  • Slibeblade til alle maskiner: K24 eller K16, K40 eller K60, K80 eller K100

Forberedelse: Før du går i gang med slibningen, er det vigtig, at du rengør gulvet først. Det skal du for at undgå, at du sliber snavs ned i gulvet. Sørg for, at spartelmasse, lim og lignende skrabes væk. Sørg også for, at løse brædder bankes fast, og at alle søm er banket 2-3 mm under overfladen på planken. Ved at gøre de nævnte ting sikrer du, at du ikke ødelægger slibepapiret. Følg brugervejledningen på, hvordan du klargør gulvsliberen.

Foretage slibningen i nedstående rækkefølge. Det er vigtigt, at du ikke går fra grovslibning til finslibning.

Trin 1: Overfladeslibning: Gulvsliber + Slibepapir

A: Grovslibning: Slibepapir K16 eller K24

  1. Løft valsen fra gulvet og start gulvsliberen.
  2. Kør gulvsliberen diagonalt fra hjørne til hjørne.
  3. Start gerne i ét område for at få fornemmelsen af, hvordan maskinen kører

B: Mellemslibning: Slibepapir K40 eller K60

  1. Skift nu til K40 eller K60 på gulvsliberen.
  2. Kør gulvsliberen langs brædderne. Kør frem og tilbage, så du får et jævnt resultat.

C: Finslibning: K80 eller K100

  1. Skift til K80 eller K100 og kør gulvsliberen langs brædderne.
  2. Kør igen frem og tilbage, så du får et jævnt resultat.

Trin 2: Slibning af kanter: Kantsliber

Når overfladeslibningen er overstået, kan du tage kanter og hjørner.

  1. Start med at beskytte væg og fodlister med pap eller malertape.
  2. Brug kantsliberen til at slibe ved kanterne. Her er det vigigt, at du bruger samme fremgangsmåde med slibepapiret (først grov, mellem og fin).
  3. Kør kantsliberen frem og tilbage.

Trin 3: Slibning af hjørner: Trekantssliber

Brugtrekantssliberen til at komme helt ind i hjørnerne.

Trin 4: Efterbehandling

Når du er færdig med at slibe, er det vigtigt, at du behandler gulvet med enten lak, olie eller sæbe. Det skal gerne ske hurtigst muligt, da gulvet er ekstra udsat uden en overfladebehandling. Undgå derfor at betræde gulvet for meget.

Bemærk: Parketgulv tåler ikke en grovslibning. Du bør derfor starte med en mellemslibning med K40 eller K60 slibepapir og arbejde videre med K80 eller K100.

Hvad skal du lægge under trægulv?

Gulvlægning behøver ikke nødvendigvis at være en svær opgave, men det er heller ikke en opgave, der bør hastes igennem. Du får ikke et flot gulv, hvis ikke det bliver lagt ordentlig til at starte med. Du kan ikke undgå, at trægulvet giver sig lidt, da det er organisk materiale, som påvirkes af temperaturen og indeklimaet. Men du kan undgå, at gulvet skrider, og at det generelt er ujævnt. Brug derfor gerne lidt ekstra tid på gulvlægningen i første omgang, så du slipper for at skulle tage hele gulvet op igen. Skal du lægge svømmende trægulv (gulv som ikke er sat fast med lim eller søm), så skal du sørge for at give gulvet det rette underlag.

Først og fremmet skal du sørge for, at underlaget er plant. Har du et betongulv, kan du bruge gulvspartelmasse til at udjævne, men det kræver erfaring. Hvis det er løsningen, anbefaler vi, at du får en professionel til at hjælpe med dette. Derudover er det også vigtigt at vide, hvilket undergulv du har. Det et must at lægge fugtspærre under nystøbt og fugtigt betongulvet. På denne måde undgår du, at trægulvet får fugt nedefra og på sigt ender med fugtskade. Er undergulvet lavet af træ/spånplader, er det ikke nødvendigt med et underlag. Som regel bør du ikke lægge ekstra underlag, men følg altid anvisninger på det specifikke produkt.

Hvilket trægulv skal du vælge?

Er valget faldet på et trægulv? Så er det værd at se på de forskellige typer trægulve, der findes. Først og fremmest er det vigtigt, at du har lyst til at se på gulvet over længere tid. Trægulv er et godt og holdbart valg - såfremt det ikke udsættes for en større skade. Det betyder også, at det ikke bare er sådan noget, du lige udskifter hver år. Derfor er det væsentligt, at du vælger efter din smag. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at du vælger den rette type træ. Det relaterer sig både til holdbarheden/slidstyrken og vedligeholdelse/behandling af gulvet.

Når vi taler om robusthed i forbindelse med trægulv, så skelner vi mellem bløde trætyper (fyr, gran og birk) og hårde trætyper (bøg, eg og ask). Bløde trætyper er dejlige at gå på, men mindre slidstærke, hvorfor du skal tænke over, hvor det skal bruges. Eksempelvis er gangen og køkkenet steder, hvor gulvet kan blive udsat for meget. Derimod er blødt træ helt perfekt til soveværelset. Skal gulvet lægges i bryggerset, gangen eller bare i et hjem med husdyr, så er hårdt træ et bedre valg. Dertil kommer der også valget om, hvorvidt træet skal være behandlet og ubehandlet, da det siger noget om, hvordan du skal vaske og vedligeholde gulvet.

Sådan vasker du trægulv

Et gulv skal selvfølgelig rengøres en gang i mellem, og det inkluderer også en gulvvask. Men det er ikke ligemeget, hvordan du vasker et trægulv. En forkert behandling kan ende med at gøre gulvet grimt. For at undgå dette bør du derfor sætte dig ind i, hvad netop dit gulv skal vaskes med. Det findes nemlig gulvsæber, som hver især er egnet til de forskellige gulvtyper – herunder hvilken type efterbehandling gulvet har fået. Hvis trægulvet eksempelvis er behandlet med lak, skal det vaskes med speciel sæbe, der ikke skader lakken. Det er selvfølgelig også vigtigt, at du følger anvisningerne på sæben. For meget sæbe kan nemlig også skade gulvet – og så er det ligegyldigt, om det er den rette type.

Foruden de overstående råd er det også en god idé at gøre følgende: Vask altid langs træets årer. På denne måde undgår du at give gulve synlige striber efter vasken. Derudover er det også noget nemmere at føre gulvmoppen over trægulvet, når du vasker langs brædderne. Undgå i samme omgang at efterlade overskydende vand på gulvet, når du vasker. Det kan nemlig give skjolder på gulvet. Det er derfor bedst at tørre vandet af med en klud. Derudover er det også bedst at vaske gulvet i en omgang fremfor at stoppe halvvejs. Vask hellere vådt-i-vådt.

Sådan vasker du ubehandlet trægulv

Ubehandlet gulv kan være rigtig flot i hjemmet, da det giver en hyggelig og hjemlig finish til rummet. Men det kræver også, at du plejer gulvet. Ubehandlet gulv har netop ikke en beskyttende overflade. Den er derfor mere modtagelig over for skidt og snavs, da træet løfter sig i takt med, at det bliver slidt. Det giver frit lejde til snavset sætter sig godt fast i træet. Det er derfor vigtigt, at du vasker gulvet, så du kan bevare det flotte udseende. Brug almindelige sæbespåner og vand, hvis gulvet ser tørt ud. Sæbeblandingen er med til at give gulvet en smule beskyttelse. Ser det derimod fedtet ud, kan du bruge universalrengøring og varmt vand. Det skal dog ikke være regelmæssigt.

Sådan gør du:

  1. Sørg for at have støvsuget gulvet, så der ikke ligger løst snavs. Du kan f.eks. bruge en universalstøvsuger.
  2. Lav en sæbebladning med 1 dl sæbespåner til 5 L varmt vand. Hæld det i en spand.
  3. Husk at vride gulvmoppen for at undgå for meget vand på gulvet.
  4. Før gulvmoppen langs træbrædderne/årene.
  5. Hold øje med vandets farve, og skift det ud, hvis det er nødvendigt. Brug evt. en anden spand til at vride det beskidte vand i.
  6. Fjern overskydende vand med en tør klud eller gulvmoppe.
  7. Undgå at betræde gulvet med sko/inde-sko, så der ikke kommer mærker efter.