Sådan bygger du nemt din egen altankasse

Brug din altan som et ekstra rum

Hvis du er blandt de heldige, der har en lejlighed med altan, er det oplagt at udnytte de ekstra kvadratmeter bedst muligt. Du kan skabe et hyggeligt uderum med træfliser, som giver et behageligt og smukt underlag. Derudover kan du indramme altanen ved brug af ”en fjerde væg” i form af en altankasse. Et problem kan dog være, at du ikke kunne finde lige præcis den altankasse, som du havde i tankerne. Derfor kan du vælge at bygge den selv. Har du mod på at give dig i kast med et gør-det-selv-projekt, så følg med i vores trin-for-trin-guide her.

Sådan gør du: Byg din egen altankasse

1. Mål op og find ud af, hvor stor du vil have din altankasse: Vi lavede to altankasser med disse mål til en kasse: B: 190 cm H: 14 cm D: 18 cm. Længde, bredde og højde kan du selvfølgelig selv tilpasse efter dine ønsker.

2. Find noget træ, der egner sig til dine behov: Vi valgte krydsfiner, idet vi alligevel ville behandle det samt male det sort. Derudover er det et billigt og holdbart materiale.

3. Skær træet til i de ønskede mål: Vi valgte den nemme løsning og fik Silvans savværk til at skære det. Det tog ikke lang tid, og du slipper for besværet i form af oprydning og manglende værktøj. Vi fik af en 1,5 cm tyk krydsfinérplade skåret følgende stykker:

  • 2 sidestykker á 190 x 14 cm
  • 2 endestykker á 15 x 14 cm
  • 1 bundstykke á 187 x 13 cm

Bundstykkets dybde blev bevidst gjort smallere end kassens dybde (tilsvarende 1 cm på hver side af bundstykket), således at vand nemt kan løbe fra.

4. Saml din kasse: Vi brugte nogle torx-træskruer med målene 4 x 40 mm. Det er vigtigt at forbore inden, så træet ikke flækker, hvilket vi gjorde med et 3 mm træbor. Herefter blev kasserne blev samlet med to skruer i alle samlinger. Mellem bundstykke og sidestykkerne satte vi nogle 1 cm brede plastikrør (træklodser kan også anvendes) som afstandsstykker og skruede disse fast til siderne og bunden for at give altankassens konstruktion styrke.

5. Behandling og maling af altankasse: Når altankassen er samlet, og inden du maler den, er det en god idé at behandle træet med noget træbeskyttelse for at give den længere levetid. Vi gav først kassen et lag træbeskyttelse transparent, og da det var klar til overmaling, fik det to lag sort træmaling

6. Ophængning af altankassen: Afhængigt af din gelændertype kan dette være sværere eller nemmere at gøre. Det kan derfor være en god idé at have købt dine altankassebeslag først for herudfra at lave dine mål til altankassen. Efter en mindre operation fik vi selv et vægbeslag til altankasse til at fungere til vores altan, men alternativt kan man bruge stropper.

7. Foring af altankasse: Brug en hæftepistol til at beklæde din altankasse indvendigt med plastik, og sørg for at lave lidt huller i bunden som dræn.

Nu er altankassen klar til at blive fyldt op med blomster, krydderurter eller jordbær - kun fantasien sætter grænser.