Sådan gør du drivhuset og havemøblerne klar til vinteren

Hvordan gør du drivhuset klar til vinteren?

Når efteråret kommer, og havesæsonen er slut, kan du med fordel gøre drivhuset klar til næste forår. Det kan du gøre ved at rydde op i dit drivhus og rense det, så det det bliver flot og klar til at plante nye blomster, frugter og grøntsager. Læs med her, hvor du kan få gode råd til, hvordan du kan klargøre dit drivhus til vinteren.

Ryd op i drivhuset

Start med at tømme dit drivhus for de sidste afgrøder. Har du f.eks. grønne tomater, der endnu ikke er helt modne, kan du sætte dem i et skab med avispapir rundt om sig. Så kan de modne færdigt derinde. Jorden i plantekasserne skal du også fjerne. Er der sække med jord i drivhuset, kan du tømme jorden i komposten eller i bedene i haven. Visne blade, grene og frugter, der er indtørrede eller rådne, skal du også fjerne. Det er med til at bekæmpe skadedyr i drivhuset.

Planter, der ikke kan overvintre i drivhuset, skal du rykke indendørs. Eksempelvis er det helt oplagt, at du anbringer krydderurter i køkkenet, så du kan bruge dem til lækkert mad.

Rengør drivhuset

Det er en meget god idé at rengøre drivhuset grundigt, inden det bliver vinter. Rengøring er med til fjerne alger og svampesporer, så der kommer færre bakterier i drivhuset. Dermed er der mindre risiko for, at planterne, frugterne og grøntsagerne bliver angrebet af svamp eller andre sygdomme. Brug forskellige former for børster til at vaske drivhuset ned sammen med en blanding af vand og opvaskemiddel. Husk at rense det grundigt i alle hjørnerne med børsten og sæbevandet. Når du har renset drivhuset, skal du skylle sæbevandet væk med vand.

Har du meget kalk i drivhuset, kan du fjerne det med en blanding af vand med citronsaft. Er der træbjælker i dit drivhus, skal du sørge for at vaske dem grundigt med sæbevandet, så eventuelle skadedyr kan blive fjernet.

Få evt. isoleret drivhuset

Isolering af dit drivhus er med til at holde det frostfrit. Du kan bruge bobleplast til at isolere det indefra. I et isoleret drivhus kan du bl.a. opbevare nogle blomster og planter samt krydderurter i den sidste del af efteråret.

Brug drivhuset til vinteropbevaring af planter og havemøbler

Planter i krukker og altankasser, der godt kan tåle frost, kan du vinteropbevare i drivhuset. Det samme kan du med haveredskaber og havemøbler. På denne måde kan møblerne og redskaberne stå i læ for regn, sne og slud.

Sådan gør du havemøbler vinterklar

Havemøbler skal rengøres og vedligeholdes, så de kan holde godt hen over vinteren. Bl.a. skal du rense havemøblerne grundigt, evt. give dem træpleje og opbevare dem på den rigtige måde. Du kan læse med her, hvis du gerne vil vide, hvad du skal gøre med havemøblerne i vinterperioden.

Opbevaring af havemøblerne

Vil du gerne have glæde af flotte havemøbler i lang tid, bør du prioritere at opbevare dem indendørs over vinteren. Her er et skur eller alternativt et isoleret drivhus et godt sted at opbevare dem. Har du slet ikke mulighed for at opbevare havemøblerne indendørs, kan overtræk til havemøbler være et godt alternativ. Dog fungerer overtræk til havemøbler bedre som beskyttelse om foråret og sommeren. Havemøbler af forskelligt materiale skal også opbevares lidt forskelligt:

  • Træ: Møbler i træ bør du opbevare i et rum, der ikke er varmet op, og som har samme luftfugtighed som udendørs. Det skyldes, at træet ellers kan risikere at udtørre. Derudover skal havemøblerne i træ stå på et tørt underlag, så de ikke bliver for fugtige. Træmøbler skal først stilles indendørs, når de er tørre.
  • Plastik: Generelt er plastikmøbler mere holdbare og mindre vedligeholdelseskrævende end træmøbler. Dog er det stadig en god idé at opbevare dem indendørs over vinteren, da du undgår, at de får for meget skidt, kulde og sne udenfor.
  • Aluminium og stål: Møbler med aluminiumsrammer er meget holdbare og i øvrigt rustfrie. De behøver i princippet ikke at stå indendørs over vinteren. Sørg dog for at fjerne snedynger fra møblerne, hvis de samler sig på møblerne. Møbler i stål er ikke så vedligeholdelsesfrie som dem i aluminium. Stål kan hurtigt ruste i fugt og sne, så dem bør du stille indendørs over vinteren (rustfrit stål – som havemøbler ofte er lavet i – har dog slet ikke samme tendens til at ruste).
  • Hynder: Hynder og andre tekstiler skal opbevares indendørs – det er nok ikke den største overraskelse. De skal opbevares tørt – derfor er skuret og drivhuset ikke det bedste sted til opbevaring, da der er fugtigt og koldt i disse rum.

Rengøring og behandling af havemøbler

Rengøring og behandling af havemøbler er nødvendigt, før de stilles i læ over vinteren. Du kan læse mere om rengøring og behandling af de forskellige materialer herunder. Derudover kan du også læse mere i vores guide, Sådan vedligeholder du dine havemøbler.

  • Træ: Vask træmøblerne grundigt – gerne med trærens. Se, om nogle af boltene eller skruerne trænger til at blive spændt. Slib træmøblerne, hvis det er nødvendigt. Slut af med at give møbler en omgang træpleje. Det kan være havemøbelolie. Vær dog opmærksom på, at træmøbler skal renses og plejes meget forskelligt, alt efter hvilket træmateriale der er tale om.
  • Plastik: Plastikmøbler kan du rense med en blød børste og sæbevand. På denne måde kan du undgå misfarvning af plastikken. Til møbler i polyrattan kan du få en særlig polyrattanrens og imprægnering.
  • Aluminium og stål: Havemøbler med aluminium og stål skal have fjernet det værste skidt og skylles med vand. Fjern evt. rust, f.eks. med ståluld eller andre midler imod rust.
  • Hynder: Hvis det er nødvendigt at vaske hynderne, så skal du gøre dette. Du kan også give hynderne imprægnering, så de bedre kan modstå skidt og snavs.