Guide: Sådan vedligeholder du dine havemøbler

Hvorfor bør du vedligeholde havemøbler?

Havemøbler er altid rarest at sidde i, når de er pæne og rene. Jo oftere du fjerner sand, jord og andet snavs, des nemmere er det at vedligeholde dine havemøbler. For nogle typer havemøbler er det alt, hvad der skal til. For andre er det blot en del af vedligeholdelsen. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på vedligeholdelse af materialerne rattan og polyrattan, som oftest er brugt til loungesæt og andre typer havemøbler. Derudover vil vi komme ind på vedligeholdelsen af havemøbler i træ.

Sådan vedligeholder du havemøbler i polyrattan

Måske har du allerede læst vores artikel Hvilke havemøbler skal du vælge?”, hvor vi fortæller, at polyrattan er et forholdsvis vedligeholdelsesfrit materiale. Men, du kan faktisk godt give polyrattan ekstra beskyttelse og rengøring. Trænger dine havemøbler til en overhaling, kan du starte ud med en rengøring og derefter give imprægnering. Følg vores guide nedenfor.

Vi anbefaler desuden, at du overdækker havemøblet og /eller sætter det ind, når du ikke anvender det. På denne måde skåner du møblerne. Bor du ved et kystområde, eller står møblet under træer, er de ekstra udsatte og kræver måske en smule mere pleje. Derudover er det en god idé at sætte havemøblet ind over vinteren – her vil et tørt, overdækket og frostfrit rum være at foretrække.

Sådan plejer du havemøbler i polyrattan

1: Rengør havemøblet: Skyl dit havemøbel med vand og vandslange.

2: Påfør polyrattanrens eller sæbeblanding.

3: Rens eller rengør med en svamp eller blød børste.

4: Skyl grundigt efter med vand. Tør overfladerne med en klud og lad møblet tørre helt.

5: Imprægner havemøblet: Spray et jævnt lag imprægnering på overfladen af møblet. Lad det sidde efter anvisningerne.

6: Fjern overskydende imprægnering med en klud. Møblet er klar til brug efter ca. 4-5 timer.

Sådan vedligeholder du havemøbler af træ

Hvorfor skal du vedligeholde træmøbler?

Træ er et naturligt materiale, der som udgangspunkt er pænest, når det behandles godt. Det kræver blot, at du sørger for at give havemøblet den rette vedligeholdelse. Fordi det er et naturligt materiale, vil det ikke se ud som ny for evigt, men det er altså muligt at holde det pænt og nydeligt i mange år. Derudover er der det praktiske perspektiv ved vedligeholdelsen. Træ kan nedbrydes, og hvis det ikke fået en form for beskyttelse, er det ekstra udsat for fugt og mug. Ubehandlet træ kan også udtørre og revne. Med andre ord: Dit træmøbel kan gå i stykker.

4 gode tips at følge, når du skal behandle dine havemøbler

Ny eller gammel: Uanset om du har købt et nyt havemøbel eller om du tager det gamle frem, bør du altid behandle møblet lige inden det sættes ud/tages i brug.

Vælg den rette beskyttelse: Det er altid en god at tjekke op på, hvad lige netop dit træmøbel har behov for, da det kan afhænge af trætypen. Det kan du læse mere om i artiklen Hvilke havemøbler skal du vælge?.

Arbejd i godt vejr:Uanset om dine træmøbler blot skal rengøres, eller om de skal have en form for beskyttelse, er det bedst at gøre det i godt vejr. Det vil sige på dage, hvor vejrudsigten lover en lun temperatur (10-22°), og hvor det hverken skal regne 2-3 dage før eller efter behandlingen. Derudover bør du ikke tilføje træbeskyttelse eller maling i direkte sollys.

Slib og mal i træets længderetning: Sørg altid for at slibe og male i træets længderetning. På denne måde får du en flot og glat overflade.

Skal du bruge træolie eller træbeskyttelse?


Vi anbefaler, at du kun bruger træolie til dine havemøbler. Brug gerne en vandbaseret olie uden fungicid. Træolie trænger godt ned i træet og mætter, så det kan blive stærkt og modstandsdygtigt igen. Derudover hærder det også overfladen, så vand, snavs og lignende ikke trænger ned i træet. Det forlænger altså holdbarheden på træet. Er træet mørnet, skal du dog udskifte det.
NB: Træolie skal ikke forveksles med oliebaseret træbeskyttelse, da det er to forskellige træbeskyttelser – og det anbefales ikke at oliebaseret (eller vandbaseret) træbeskyttelse anvendes til havemøbler.

Sådan plejer du malede træmøbler

Malede eller lakerede havemøbler kan som regel holde til flere sæsoner, men på et tidspunkt skal de også genopfriskes. Hvor ofte du skal give ny maling, afhænger af, hvor udsatte dine malede havemøbler er. Er den malede overflade fin, kan du nøjes med at rengøre dem med en klud og sæbevand eller trævask. Men, er malingen begyndt at krakelere eller falme, er det på tide at give et nyt lag.

Det skal du bruge:

 • To pensler – en bred og en lille, samt maling til udendørsbrug.
 • Belægningsfjerner (f.eks. Gori Fjern Belægning) og Trævask (f.eks. Gori) + en kraftig børste.
 • Maling – egnet til udendørs træmøbler og Trægrunder (f.eks. Gori 11).
 • Grovere sandpapir – Gerne K100 eller K120.
 • Evt. værktøj til at spænde løse bolte og skruer.

Sådan gør du:

 1. Skrab løse malingflager af med sandpapir eller børste.
 2. Brug ‘Fjern belægning’ til at fjerne de sværeste belægninger på møblet.
 3. Rengør derefter møblet med trævask, skyl efter med vand, og lad møblet tørre.
 4. Slib møblet glat, så splinter, ujævnheder og løs maling fjernes.
 5. Brug børsten til at fjerne alt støv, flager og andet skidt.
 6. Påfør grunderen og lad det virke efter anvisninger (ca. 24 timer).
 7. Påfør maling i træets retning – husk at komme ind i hjørner og sider.
 8. Giv havemøblet 1-2 lag (med 24 timers mellemrum), og vent med at tage det i bruge, indtil det er helt tørt.

Sådan plejer du olibehandlede træmøbler

Før du går i gang med at behandle med træolie, skal du rengøre møblerne. Det gør du bedst ved at vaske med en trærens, der passer til det træ, havemøblet er lavet i. Følg de specifikke vejledninger for det produkt, du bruger. Du vil oftest skulle bruge en kraftig børste og skylle efter med rent vand. Sørg for, at træet er helt tørt, før du begynder med behandlingen.

Det skal du bruge:

 • Træolie (f.eks. Gori 307)
 • Redskaber + rens til rengøring

Sådan gør du

 1. Slib havemøblerne med groft sandpapir (K100-K120).
 2. Børst derefter træstøv af, så overfladerne efterlades glatte og bare.
 3. Påfør grunder og lad det virke efter produktets anvisninger (ca. 24 timer).
 4. Påfør nu træolien med en pensel, så træet mættes.
 5. Tør med en klud den overskydende olie af, som ligger tilbage på overfladen.
 6. Lad møblerne tørre i et par dage, før du tager dem i brug eller sætter dem ind.

Sådan opbevarer du dine havemøbler

Opbevaring af havemøblerne er faktisk også en del af vedligeholdelsen. For selv om havemøbler selvfølgelig skal kunne tåle at stå udenfor, så gør det ikke noget at tage dem ind. Du kan nemlig forlænge levetiden på dine havemøbler, hvis du opbevarer den på en god måde. Det kan enten være i form af et overtræk eller i et rum. Sørg altid for, at møblerne er tørre, når du sætter dem ind i et lukket rum, eller når du overdækker dem. Derudover kan det anbefales at rengøre dem, inden du sætter havemøblerne ind i længere tid.

Overtræk: Som udgangspunkt kan det anbefales, at du sætter havemøblerne ind, når du ikke bruger dem. Det er dog ikke altid en mulighed. Her vil et overtræk være den næstbedste løsning. Husk at sætte overtrækket godt fast, så det ikke flyver væk. Et overtræk må dog heller ikke være for tæt, da det øger risikoen for kondens. Undgå i øvrigt at bruge en presenning, da det kan danne søer af nedbør.

Havemøbler i polyrattan, aluminium m.m.: Møbler i polyrattan, aluminium og lignende kan både dækkes af et overtræk eller sættes ind i et tørt og koldt rum. De er generelt mindre udsatte for vind og vejr sammenlignet med træ. Du skal dog være opmærksom, hvis møblerne har ikke-rustfrie skruer og beslag. Derudover kan farven og materialet falme – det vil derfor stadig være en fordel at sætte dem ind, hvis du kan.

Havemøbler i træ: Har du havemøbler i træ, bør du sætte dem ind over vinteren, eller når du ikke bruger dem. Sæt dem ind i et uopvarmet og tørt rum som f.eks. et skur. En overdækket altan vil også være fint. Selvom noget træ, som eksempelvis teak og trykimprægneret træ, er ret robuste over for vind og vejr, så kan du stadig forlænge holdbarheden ved at sætte dem ind.