Gode råd til at spare på energien

Sådan kan du spare på energien

I en tid med stærkt stigende priser på energi kan det være svært at overskue, hvordan det er muligt at spare på energien i hjemmet. Når energipriserne stiger eksponentielt, og regningen på varme, vand og el pludselig er tredoblet, så er det svært at regne ud, hvordan det hele kan hænge sammen økonomisk. Det er dog muligt for dig at spare på energien med relativt simple løsninger. Det er måske ikke nok til at afbøde alle prisstigningerne, men der er alligevel en del at spare hist og pist.

Hvilke spareløsninger der er mulige for dig, afhænger især af din bolig og dine energityper. Har du et nyt og velisoleret hjem, er det lettere at spare på varmeregningen, end hvis du har en ældre bolig med forældet isolering og varmesystem. Ikke desto mindre kan du stadig gøre en masse for at spare på både varme, el og vand. Læs med i vores guide her, hvor du får gode råd til energibesparelser – både de nemme og lidt sværere projekter.

Varme

Varme står for omkring 50 % af det samlede energiforbrug i hjemmet. Derfor er der virkelig meget energi at spare ved at vælge de rigtige energiløsninger til fordel for både din pengepung og miljøet. Du kan forbedre din energieffektivitet med nemme spareløsninger, som du i princippet kan indføre med det samme. Der er også de lidt større projekter, som du kan indføre på lang sigt. Læs med herunder for at få et overblik over, hvordan du kan spare på varmen.

De nemme spareløsninger

  • Sænk temperaturen i hjemmet: Ved bare at sænke varmen med 1 grad indendørs, kan du spare 5 % på varmeregningen. Vi anbefaler, at du har en temperatur indenfor på 20-22 grader. Ved f.eks. at sænke temperaturen fra 24 grader til 21 grader indenfor, er der altså en hel del at spare. Husk dog, at du ikke bør have en for lav indendørstemperatur, da det er dårligt for boligen og indeklimaet. Køb gerne et termometer til indendørs brug for at holde øje med temperaturen i rummet.
  • Indstil termostater ens på alle radiatorer: Har du flere radiatorer i et rum, er det vigtigt, at du tænder alle radiatorerne og indstiller dem til samme temperatur. Det er dårligt for varmeregningen og radiatoren, hvis kun én radiator er tændt på et højt niveau, mens de andre er slukket.
  • Udluft din radiator: Hvis din radiator har for meget luft, kan den have svært ved at varme ordentligt op. I så fald er det en god idé at udlufte den. Vi har lavet en videoguide til, hvordan du udlufter din radiator, som du kan se herunder.
  • Hold varmen med plaider og uldsokker: Du kan spare penge på varmeregningen, hvis du i højere grad holder varmen med plaider, sweatre og uldsokker indendørs frem for at skrue termostaten op på fuldt blus.
  • Korrekt udluftning af rummet: Ved at lufte ud på den rigtige måde kan du også spare lidt på varmeregningen. Du bør udlufte 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5 min. ad gangen. Skru også gerne ned for termostaten, når du lufter ud.

De mellemsvære spareløsninger

  • Skift termostat: Har du en ældre termostat, kan du med fordel udskifte den. Bl.a. kan du udskifte den med en termostat, som du kan styre via din smartphone. Så kan du endnu bedre kontrollere temperaturen i din bolig – selv, når du ikke er hjemme.
  • Isoler varmerørene: Uisolerede varmerør kan miste en masse varme. Sørg derfor for at isolere varmerørene med rørskåle.
  • Tætningslister ved vinduer og døre: Varmen kan suse ud af huset, hvis der ikke er isoleret godt nok rundt om vinduer og døre. Du kan gøre isoleringen bedre ved at anvende tætningslister.

De komplicerede spareløsninger

  • Bedre isolering i huset: En af de bedste måder at optimere energieffektiviteten er med bedre isolering. Har du et helt nybygget hus, er det nok ikke så relevant med bedre isolering, men mange ældre huse kan godt få bedre isolering. Kontakt en byggesagkyndig eller energirådgiver for at finde ud af, hvor det bedst kan betale sig at isolere dit hus.
  • Udskift vinduer og yderdøre: Gamle vinduer og døre (dvs. ældre end 10-20 år) giver ofte et stort varmespild sammenlignet med de helt nye og moderne vinduer og døre. Hvis det alligevel er ved at blive tid til at udskifte dem, så kan du spare meget på de fremtidige varmeregninger ved at udskifte dem så hurtigt som muligt. Hos Silvan kan du både finde vinduer på standardmål og specialmål.
  • Skift varmeanlæg: Har du et gammelt gas- eller oliefyr som centralvarmeanlæg, kan det være en overvejelse værd at udskifte det. Det er både et stort og dyrt projekt, så det kræver naturligvis mange overvejelser. I længden kan der dog være en del penge at spare. F.eks. kan du skifte til varmepumpe, der ofte vil være en god løsning økonomisk og miljømæssigt.
  • Varmegenvinding: Ventilation med varmegenvinding giver et bedre indeklima i hjemmet. Samtidig udnytter varmegenvinding den varme luft i rummet, når den ventilerer. Derfor kan den også være med til at give energibesparelser.

El

Undersøgelser viser, at en gennemsnitlig dansker bruger ca. 1500 kW strøm om året. Med høje elpriser er der altså en hel del penge at spare ved at tænke over sit elforbrug. Faktisk kan du spare helt op til en tredjedel af dit elforbrug ved relativt simple løsninger. Det handler om at få bedre vaner, så du ikke lader el-apparater bruge unødig strøm, som du ikke får gavn af. Du kan læse med herunder, hvor du får gode råd til, hvordan du kan sænke dit elforbrug.

De nemme spareløsninger

  • Hold øje med energimærkning: Hvis du skal købe et nyt el-apparat, skal du holde øje med energimærket. Det går fra A-G, hvor A er det mest energibesparende mærke. Der kan være en del penge og energi at spare her.
  • Skær ned på den elektroniske underholdningen: Underholdning med elektronik – f.eks. gamercomputer, fladskærme og spillekonsoller – står for en betragtelig del af hjemmets elforbrug. Skru derfor ned for dette, hvis du vil spare yderligere på strømmen, og find i stedet for en god bog frem og sæt dig i sofaen med et tæppe, eller saml familien til hygge med et brætspil.
  • Brug tørrestativet frem for tørretumbleren: Du vil blive overrasket over, hvor meget strøm en tørretumbler bruger. For at spare på strømmen her kan du med fordel tørre vasketøjet på et tørrestativ i stedet. Det er også bedre for tøjet, at det ikke for ofte kommer i tørretumbleren.
  • Pas på stand-by: Stand-by på fladskærme, computerem kaffemaskiner og andre el-apparater bruger en masse strøm. Faktisk står stand-by for helt op til 10-15 % af det samlede elforbrug i hjemmet. Sluk derfor helt for apparaterne, når du ikke bruger dem. Eksempelvis kan du bruge en el-spareskinne med en afbryder, hvor du kan slukke alt strøm på én gang.
  • Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt op: Sørg for at fylde din vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, så du udnytter maskinerne fuldt ud.
  • Brug mindre vand i gryden: Når du skal koge vand til æg eller kartofler, behøver du ikke at fylde så meget vand i. Hvis du husker at holde låget på gryden, kan du udnytte dampen til at koge maden. Så bruger du mindre el.
  • Sluk lyset, når du forlader et rum: En godt, gammelt husmoderråd, men det kan stadig spare på el.

De mellemsvære spareløsninger

  • Skift til LED-pærer: De fleste pærer er i dag med LED, men skulle du alligevel have et par gamle glødetrådspærer, kan du med fordel udskifte dem med LED-pærer.
  • Afrim din fryser: En fryser kan bruge en masse unødvendigt strøm, hvis den har meget rim i sig.
  • Skift den gamle støvsuger ud: En gammel støvsuger bruger en del mere strøm end en moderne. Er det tid til at udskifte den, kan du også her spare en hel del strøm med en ny støvsuger.

De komplicerede spareløsninger

  • Skift de store strømslugere ud: Har du et gammelt køleskab, fryser, vaskemaskine, tørretumbler, som er ved at synge på sidste vers, kan du skifte dem ud til en nyere og mere miljøvenlig model.
  • Brug intelligent strømstyring: Du kan f.eks. bruge Philips Hue, som er et system med smartbelysning. Med systemet kan du styre strømmen og lyset i hjemmet over din smartphone. Derudover kan du også bruge systemet til at spare på elforbruget – f.eks. ved, at du kan slukke for alt lys på én gang i dit hjem.

Vand

Da vi ikke har uendelige ressourcer af vand, er det vigtigt, at vi begrænser vores forbrug af det. Det er især godt for miljøet, men du kan også hurtigt spare en hel masse på vandregningen ved at begrænse dit forbrug. Og det kræver faktisk ikke så meget. Hvis du bare begynder at tænke lidt over dit forbrug, gemmer der sig en del penge, som du kan bruge på sjovere ting end vand. Vi har samlet nogle gode råd her, så du kan begynde på at begrænse dit vandforbrug.

De nemme spareløsninger

  • Forkort tiden i brusebadet: Ved at bruge kortere tid i badet kan du spare en masse vand. Næsten halvdelen af vores vandforbrug går til bad, så der gemmer sig et stort potentiale i vandbesparelser her. Prøv f.eks. at gå efter at halvere tiden i badet i hverdagen.
  • Sluk for bruseren, når du skal sæbe dig ind: Der er ingen grund til at bruge vand, når du skal sæbe dig ind. Lukker du for vandet imens, kan du i løbet af et år spare op til flere hundrede kroner på vand.
  • Bad i koldere vand: Hvis du sænker vandtemperaturen, kan du spare meget på varmen. Varmt vand er mindst dobbelt så dyrt som koldt vand.
  • Brug en opvaskebalje: Bruger du en opvaskebalje i stedet for løbende vand til opvask i hånden, kan du spare meget vand.
  • Hold øje med dryppende vandhaner og løbende toiletter: Vandhaner, der drypper, og især toiletter, der løber, kan koste en mindre formue i vandforbrug. Hold derfor nøje øje med vandhanerne og toiletterne, så du ikke bruger irriterende penge på vandspild.

De mellemsvære spareløsninger

  • Sparebruser: Brug en Sparebruser, da det kan give dig en stor vandbesparelse, når du bader. Da du også sparer på forbruget af varmt vand, kan du spare penge på varmeregningen.
  • Nyt blandingsbatteri: Er det tid til at udskifte blandingsbatteriet til din bruser, kan du med fordel vælge en vandbesparende. Nogle af de nye modeller kan både spare på vand og varme.
  • Vandbesparende vandhane: En vandhane med vandbesparende funktion bruger væsentligt mindre vand. Bl.a. har nogle af de nye vandhaner en indbygget perlator, der giver et større vandtryk uden at bruge mere vand.

De komplicerede spareløsninger

  • Toilet med miljøvenligt skyl: Et miljøvenligt skyl betyder, at der bliver brugt mindre vand, når du skal skylle ud i toilettet. Det betyder også, at dit vandforbrug kommer til at blive mindre. En hurtig og nem måde at skære ned på vandforbruget.
  • Regnvandstønde: Udnyt regnvandet fra tagrenderne til at vande haven med en regnvandstønde.
  • Undersøg for lækager i vandrørene: Har du mistanke om, at der kan være lækager i dine vandrør, bør du straks undersøge for det. Det gør du ved at lukke for al vand i dit hus. Hvis du kan se, at vandmåleren stadig stiger, kan det være et tegn på lækage. I så fald skal du straks kontakte en autoriseret VVS’er, som kan undersøge det nærmere.