Sådan skaber du den rette belysning i dit hjem

Hvorfor skal du prioritere belysningen i hjemmet?

Én ting, som alt for mange glemmer, når de skal indrette et rum: belysning. Belysningen er nemlig en af de vigtigste faktorer i, om et rum er behageligt at være i. Med den rette belysning kan et rum blive levende og et sted for samvær og hygge. Modsat kan den forkerte belysning få et rum til at føles koldt og ubehageligt at være i.

Mens vi ofte kan bruge en formue på smukke designerlamper, så bliver lyset fra selve lamperne ikke altid prioriteret så højt. At en dyr lampe har et unikt design, er ikke det samme, som at den har et godt lys.Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du skaber den helt rigtige belysning i hele dit hjem, så skal du læse med her i denne guide.

Lysets betydning for vores humør og velvære

Vi tænker nok sjældent over det, men lyset har en stor betydning for vores humør og velvære. Måske kender du selv til, at vinterens mørke i Danmark gør dig lidt trættere og mere mat, end du er om sommeren. Grunden til dette er, at sollys er den primære kilde til D-vitamin i kroppen, hvilket har stor betydning for bl.a. vores humør og overskud. Derfor er det vigtigt at prioritere det rette lys i hjemmet, når mørket rammer om efteråret og om vinteren. For at finde det korrekte lys skal du lære 4 begreber at kende: watt, Ra-værdi, Kelvin og lumen.

Sådan indretter du hele dit hjem med den rette belysning

Vi bruger rummene rundt om i vores bolig meget forskelligt. Det skal lyset i rummene også afspejle. Lys kan nemlig skabe forskellige stemninger og sindstilstande. Det kan være, at vi gerne vil falde til ro, før vi skal sove, hvor det er godt med et roligt og varmt lys. Det kan også være, at vi skal være koncentrerede, hvor lyset skal være mere fokuseret og skarpt.

I stuen

Stuen er et rum for hygge, afslapning og samvær. Det er også et sted, hvor du og andre skal se tv eller spille på konsol. Du kan med fordel indrette rummet med flere lysøer fordelt rundt omkring i stuen. Det gør stuen større og giver en bedre belysning. F.eks. kan du have gulvlamper, bordlamper og en stor pendel til at give et generelt lys i rummet. Derudover kan du finde særligt lys til bag på TV’et, der skaber samme lys og farver i rummet som i filmen. Det giver en oplevelse, som når du ser en film i biografen.

I køkkenet

Lyset i køkkenet skal generelt have en god farvegengivelse. Især over køkkenbordet er det vigtigt med godt og klart lys, så du tydeligt kan se, når du laver mad. Over spisebordet skal belysning helst være tydelig, så hele bordet bliver lyst op, og så maden tydeligt kan ses.

På badeværelset

Da badeværelset det er et vådrum, er der regler for, hvordan lyset skal installeres. Dette arbejde bør du overlade til professionelle. Prioritér også at få et godt lys ved spejlet. Lys forfra er i øvrigt godt arbejdslys, da det minimerer skyggerne. Kommer lyset oppe- eller nedefra, kan der derimod godt danne sig mange skygger, hvilket gør det sværere at se detaljer i spejlet.

I soveværelset

I soveværelset skal der være flere typer af lys. Der skal være en god rumbelysning, så du kan se dig selv i spejlet, når du skal skifte tøj. Men der skal også være et roligt og afslappende lys, når du skal falde til ro og sove. Derudover er det rart med en god læselampe til aftenlæsningen. Har du et børneværelse, er det rart for børnene at kunne have et blidt baggrundslys.

I arbejdsværelset

Hvis du er så heldig at have et arbejdsværelse, kan du indrette med særligt arbejdslys, der også kaldes funktionel belysning. Det skal være lys, som gør, at du er koncentreret og fokuseret, hvad enten du læser eller laver håndarbejde.

Tips til at få bedre lys i et rum

  • Vægfarve: Tænk på farven på væggen, hvis du vil have mere lys i et rum. Hvide farver reflekterer meget lys, mens mørke overflader ikke i samme grad sender lyset ud i rummet igen.
  • Lysrum: Inddel rummet i forskellige lysrum. Her er det en god idé at have et diffust grundlys, der omslutter hele rummet. Det kan f.eks. være i form af oplyste vægge eller lamper med lys til alle retninger. Direkte funktionslys er også godt at have i et læsehjørne eller andre steder med koncentreret fokus.
  • Lampeskærme: Overvej lampeskærmen, når du skal finde den optimale lampetype. Skal du skabe et lysrum over eksempelvis et spisebord, er det en god idé med en lukket lampeskærm. Hvis du modsat skal have en generel belysning i rummet, kan du vælge en lampeskærm, hvor lyset kan strømme igennem.

Gode råd til at spare på strømmen på belysning

Belysning står for omtrent 10 % af det samlede elforbrug i hjemmet i gennemsnit. Derfor er belysning ikke det, som suger mest af strømmen. Dog kan det stadig være godt at spare på udgifterne til strøm, da det både er en fordel for din pengepung og miljøet. Du får her nogle gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen.

  • Skift gløde- og halogenpærerne ud: Har du nogle gamle gløde- og halogenpærer derhjemme, bør du erstatte disse med LED-pærer. LED er bruger langt mindre strøm, hvilket vil kunne ses i dit strømforbrug.
  • Vælg lyse lampeskærme: Mørke lampeskærme sluger en masse lys, så du ikke udnytter lyset fra pæren nok. Vælg derfor i stedet lyse lampeskærme, så du mere effektivt udnytter lyset i rummet.
  • Udnyt dagslyset: Udnyt dagslyset, så du er fri for at tænde lyset unødvendigt. Sørg også for, at lyset kan komme ind i rummet og ikke er dækket til af f.eks. tunge, mørke gardiner.
  • Lyse farver i rummet: Lyse farver på væggen, tæpperne og gardinerne gør, at der bliver reflekteret mere lys i rummet, hvilket mindsker elforbruget til belysning.
  • Smartbelysning: Ved at installere smartbelysning, kan du spare mere på strømmen, da du hurtigt kan slukke for lyset i de rum, du ikke bruger, og i hele huset på én gang.