Sådan skaber du den rette belysning i dit hjem

Hvorfor skal du prioritere belysningen i hjemmet?

I indretningen af vores hjem bruger vi utroligt meget tid og mange penge på at finde de rigtige møbler, farver og design for at skabe stemningsfulde og hyggelige rum. Det er der også mange gode grunde til, da den rette indretning og møbler i høj kvalitet og smukt design har stor betydning for, hvordan rummet fremstår. Desværre er der én ting, som alt for mange glemmer, når de skal indrette et rum: belysning. Belysningen er nemlig en af de vigtigste faktorer for, om et rum er behageligt at være i. Med den rette belysning kan et rum blive levende og et sted for samvær og hygge. Modsat kan den forkerte belysning få et rum til at føles koldt og ubehageligt at være i.

Mens vi ofte kan bruge en formue på smukke designerlamper, så bliver lyset fra selve lamperne ikke altid prioriteret så højt. At en dyr lampe har et unikt design, er ikke det samme, som at den har et godt lys. Indretningen med lys i et rum har også en stor betydning for, om rummet får det rigtige lys. Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du skaber den helt rigtige belysning i hele dit hjem, så skal du læse med her i denne guide.

Lysets betydning for vores humør og velvære

Vi tænker nok sjældent over det, men lyset har en stor betydning for vores humør og velvære. Måske kender du selv til, at vinterens mørke i Danmark gør dig lidt trættere og mere mat, end du er om sommeren. Grunden til dette er, at sollys er den primære kilde til D-vitamin i kroppen, hvilket har stor betydning for bl.a. vores humør og overskud. Derfor er det vigtigt at prioritere det rette lys i hjemmet, når mørket rammer om efteråret og om vinteren.

Muligvis har du prøvet at være i et rum, der er oplyst med et koldt lys fra f.eks. et lysstofrør. Selvom lysstofrør sagtens kan bruges i mange rum, så er det ikke en god lyskilde i bl.a. en stue, der skal invitere til hygge og samvær. Et koldt lys gør et rum trist og ubehageligt at være i. Belysning har derfor ikke kun en praktisk funktion, men skal i lige så høj grad være med til at give os overskud, fokus og/eller ro. For at finde det korrekte lys skal du lære 4 begreber at kende: watt, Ra-værdi, Kelvin og lumen.

Hvad er watt, Ra-værdi, Kelvin og lumen?

Watt, Ra-værdi, Kelvin og lumen er alle vigtige måleenheder at kende, når du skal finde de rigtige lyskilder. Begreberne beskriver henholdsvis, hvor meget lys, farver og farvetemperaturer (varmt/koldt lys) de forskellige lyspærer udleder.

Watt

Du har nok hørt om watt i forbindelse med lyspærer. I lang tid var watt et udtryk for, hvor meget en lys der var i en pære. Jo mere watt, jo mere lys. I dag har watt imidlertid ikke den samme betydning for lysmængden i en pære, da LED-pærer har ændret dette. I stedet skal du se på lumen for at finde lysmængden. Watt måler derimod energiforbruget. Det betyder, at jo flere watt en pære har, jo mere energi bruger den.

Lumen

Hvis du vil vide, hvor stor en lysmængde en lyskilde har, er det lumen, som du skal holde øje med. Jo højere lumen, jo større er lysmængden i pæren. Har du behov for at arbejde koncentreret, skal du vælge en belysning med høj lumen. Skal belysning i stedet skabe hygge og ro, bør du vælge en lavere lumen. Det korrekte antal lumen afhænger altså af, hvor du skal bruge lyskilden.

Kelvin

Kelvin er en måleenhed for farvetemperaturen i lys. Jo højere en farvetemperatur eller kelvin, jo koldere lys. Kelvin måles i en skala fra 0-11.000 kelvin. For at kunstigt lys skal have en varm temperatur, bør du gå efter en farvetemperatur på omkring 2.700 kelvin. Et tændt stearinlys, der spreder hygge og varmt lys, har ca. 1200 kelvin. Hold derfor øje med kelvin, hvis du vil have et varmt lys i dit hjem.

Ra-værdi

Ra-værdi er en meget vigtig men ofte overset måleenhed. Ra-værdien måler, hvor god farvegengivelsen er fra lyskilden. Skalaen går fra 1-100, hvor 1 er en helt elendig farvegengivelse, mens 100 svarer til en perfekt farvegengivelse, der er det samme som naturligt dagslys. Når du skal holde øje med den rette Ra-værdi i en lyskilde, så er en værdi under 80 betragtet som en dårlig farvegengivelse. Derimod er en farvegengivelse på over 90 betragtet som en rigtig god farvegengivelse.

Enhed Måler Skala
Watt Energiforbrug Typisk 0-100
Lumen Lysmængde Typisk 150-1500
Kelvin Farvetemperatur 0-11.000
Ra-værdi Farvegengivelse 1-100

Hvilke lyskilder kan du vælge imellem?

Der findes flere forskellige former for lyskilder, men vi vil herunder gennemgå de mest typiske. Før i tiden var det klart glødetrådspærer, der var den mest normale, men da denne er blevet udfaset af EU-lovgivning, bliver den ikke længere solgt. Her vil vi gennemgå LED-pærer, halogenpærer, lysstofrør og smartbelysning.

LED-pærer

LED-pærer står for det lidt tekniske navn ’lysemitterende diode’. Kort fortalt betyder det, at den afgiver lys gennem en lysdiode. Fordelen ved en LED-pære er, at den bruger meget lidt energi, da den næsten ikke bliver varm. Farvegengivelsen kan variere en hel del, men ligger et sted mellem 80-95. Generelt er farvegengivelsen lidt dårligere end på en glødepære. Kelvin er et sted mellem 2700-4000.

Halogenpærer

Fordelen ved halogenpæren er, at den har en god farvegengivelse. Den er derfor især god at bruge steder, hvor det er nødvendigt med en god farvegengivelse. Dog skal du være opmærksom på, at halogenpærer er ved at blive udfaset i EU, og at de derfor ikke kan købes i så lang tid endnu. De er nemlig hverken særligt miljøvenlige eller energibesparende.

Lysstofrør

Lysstofrør er en klassiker, som ofte ses i køkkener, på arbejdspladsen og i industrien. Dog er det også en lyskilde, som ikke har det bedste ry, da lysstofrør er kendt for at have et koldt og klinisk lys. Det fungerer anderledes end traditionelle lyspærer, da lysstofrøret danner lys med kviksølvdampe og ædelgasser inde i glasrøret. Men der er ved at komme mange lysstofrør med LED, som er meget mere energibesparende og miljøvenlige. Et lysstofrør egner sig især til store rum, hvor der er brug for en høj lysgengivelse.

Smartbelysning

Den sidste type af belysning, der skal nævnes, er smartbelysning. Smartbelysning er intelligent belysning, hvor du med hjælp fra teknologi kan indstille og personliggøre lyset i hele dit hjem. Du kan både justere det, så det automatisk tænder og slukker på bestemte tidspunkter. Derudover har lyset forskellige stemninger, lysstyrker og farvetoner. Typisk kan du kontrollere lyset via en app på din telefon. Et af de største brands inden for smartbelysning er Philips Hue, som har innovative og brugervenlige løsninger til smartbelysning i hele hjemmet.

Hvilke fordele er der ved Philips Hue?

Forestil dig, at du med din smartphone kan styre lyset i hele dit hjem. Hvis du sidder i stuen og hygger dig med familie og venner, kan du med ét klik på telefonen ændre hele stemningen til at blive varm og behagelig. Eller du kan dæmpe lyset i soveværelset, så du bliver klar til at sove. Alt dette kan du med Philips Hue. Enten ved hjælp af Hue-appen, stemmestyring eller intelligente kontakter rundt om i hjemmet, kan du altså indstille belysningen og stemningen i de forskellige rum. I stedet for blot at tænde for lyset på stikkontakten, uden at regulere det mere, kan du med Philips Hue få kontrol over, hvordan rummets stemning og varme skal være.

Hos Silvan forhandler vi alle former for smartbelysning til hjemmet fra Philips Hue. F.eks. har vi mange former for loftslamper i forskellige størrelser og design. Du kan også finde spotlys, væglamper og pendler. Du kan begynde med at gøre dit lys i hjemmet smart ved at købe et Philips Hue startsæt. Der er forskellige startsæt, hvor antallet af lyspærer og tilbehør veksler. Når du først har købt et startsæt, kan du stille og roligt købe endnu flere pærer og lamper fra Philips Hue. Til sidst kan lyset i hele dit hjem blive omfattet af Philips Hue, som du kan styre med din smartphone.

Sådan indretter du hele dit hjem med den rette belysning

Vi bruger rummene rundt om i vores bolig meget forskelligt. Det skal lyset i rummene også afspejle. Alt for ofte glemmer vi at tage højde for lyset, når vi skal indrette et rum. Lys kan nemlig skabe forskellige stemninger og sindstilstande. Det kan være, at vi gerne vil falde til ro, før vi skal sove, hvor det er godt med et roligt og varmt lys. Det kan også være, at vi skal være koncentrerede, hvor lyset skal være mere fokuseret og skarpt. Med Philips Hue kan du indstille lysene i dine rum med din smartphone. Så kan du skabe lige akkurat den stemning, som du ønsker.

I stuen

Stuen er et rum for hygge, afslapning og samvær. Det er også et sted, hvor du og andre skal se tv eller spille på konsol. Du kan med fordel indrette rummet med flere lysøer fordelt rundt omkring i stuen. Det gør stuen større og giver en bedre belysning. F.eks. kan du have gulvlamper, bordlamper og en stor pendel til at give et generelt lys i rummet. Med Philips Hue kan du indstille lyset i stuen, så det bliver varmt og behageligt og skaber ro i kroppen. Derudover kan du finde særligt lys til bag på TV’et, der skaber samme lys og farver i rummet som i filmen. Det giver en oplevelse, som når du ser en film i biografen.

I køkkenet

Vi bruger mere og mere tid i køkkenet, og i mange tilfælde er det blevet et samlingspunkt for hele familien. Lyset skal også afspejle dette. Lyset i køkkenet skal generelt have en god farvegengivelse. Især over køkkenbordet er det vigtigt med godt og klart lys, så du tydeligt kan se, når du laver mad. Over spisebordet skal belysning helst være tydelig, så hele bordet bliver lyst op, og så maden tydeligt kan ses. Philips Hue giver dig både mulighed for at få en særlig pendel eller loftslampe over spisebordet og spots over køkkenbordet. Herefter kan du indstille lyset i køkkenet, alt efter om du er ved at forberede mad på køkkenbordet eller skal til at spise ved spisebordet.

På badeværelset

Badeværelset er et helt specielt rum for belysning. Da det er et vådrum, er der regler for, hvordan lyset skal installeres, så du bør overlade dette arbejde til professionelle. Især skal du her prioritere at få et godt lys ved spejlet, da du tydeligt skal kunne se dit ansigt, når du skal lægge make-up, sætte håret osv. Lys forfra er i øvrigt godt arbejdslys, da det minimerer skyggerne. Kommer lyset oppe- eller nedefra, kan der derimod godt danne sig mange skygge, hvilket gør det sværere at se detaljer i spejlet. Desuden er det også en god idé med et jævnt lys i hele badeværelset. Du kan bruge Philips Hue til smartbelysning på badeværelset, eksempelvis med hjælp fra indbygningsspot. Så kan du skabe et godt lys i hele rummet og på spejlet.

I soveværelset

I soveværelset skal der være flere typer af lys. Der skal være en god rumbelysning, så du kan se dig selv i spejlet, når du skal skifte tøj. Men der skal også være et roligt og afslappende lys, når du skal falde til ro og sove. Derudover er det rart med en god læselampe til aftenlæsningen. Har du et børneværelse, er det rart for børnene at kunne have et blidt baggrundslys, så de kan falde i søvn uden at blive mørkeræd. Du kan skabt et svagt baggrundslys i børneværelset med Philips Hue. Samtidig kan du også indstille lyset fra Hue til at lyse langsomt op om morgenen, så det vækker dig.

I arbejdsværelset

Hvis du er så heldig at have et arbejdsværelse, kan du indrette med særligt arbejdslys, der også kaldes funktionel belysning. Det skal være lys, som gør, at du er koncentreret og fokuseret, hvad enten du læser eller laver håndarbejde. Med Philips Hue kan du indstille, så lyset på et arbejdsrum bliver koncentreret og fokuseret.

Tips til at få bedre lys i et rum

  • Vægfarve: Tænk på farven på væggen, hvis du vil have mere lys i et rum. Hvide farver reflekterer meget lys, mens mørke overflader ikke i samme grad sender lyset ud i rummet igen.
  • Lysrum: Inddel rummet i forskellige lysrum. Her er det en god idé at have et diffust grundlys, der omslutter hele rummet. Det kan f.eks. være i form af oplyste vægge eller lamper med lys til alle retninger. Direkte funktionslys er også godt at have i et læsehjørne eller andre steder med koncentreret fokus.
  • Lampeskærme: Overvej lampeskærmen, når du skal finde den optimale lampetype. Skal du skabe et lysrum over eksempelvis et spisebord, er det en god idé med en lukket lampeskærm. Hvis du modsat skal have en generel belysning i rummet, kan du vælge en lampeskærm, hvor lyset kan strømme igennem.

Gode råd til at spare på strømmen på belysning

Belysning står for omtrent 10 % af det samlede elforbrug i hjemmet i gennemsnit. Derfor er belysning ikke det, som suger mest af strømmen. Dog kan det stadig være godt at spare på udgifterne til strøm, da det både er en fordel for din pengepung og miljøet. Du får her nogle gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen. Smartbelysning som Philips Hue gør i øvrigt, at du sparer mere på strømmen, da du hurtigt kan slukke for lyset i de rum, du ikke bruger, og i hele huset på én gang.

  • Skift gløde- og halogenpærerne ud: Har du nogle gamle gløde- og halogenpærer derhjemme, bør du erstatte disse med LED-pærer. LED er bruger langt mindre strøm, hvilket vil kunne ses i dit strømforbrug.
  • Vælg lyse lampeskærme: Mørke lampeskærme sluger en masse lys, så du ikke udnytter lyset fra pæren nok. Vælg derfor i stedet lyse lampeskærme, så du mere effektivt udnytter lyset i rummet.
  • Udnyt dagslyset: Udnyt dagslyset, så du er fri for at tænde lyset unødvendigt. Sørg også for, at lyset kan komme ind i rummet og ikke er dækket til af f.eks. tunge, mørke gardiner.
  • Lyse farver i rummet: Lyse farver på væggen, tæpperne og gardinerne gør, at der bliver reflekteret mere lys i rummet, hvilket mindsker elforbruget til belysning.