Watt, Ra-værdi, kelvin og lumen er alle vigtige måleenheder at kende, når du skal finde de rigtige lyskilder. Disse enheder måler bl.a. mængden af lys, farverne og farvetemperaturerne (varmt/koldt lys) fra lyskilder.
Du har nok hørt om watt i forbindelse med lyspærer. I lang tid var watt et udtryk for, hvor meget lys der var i en pære. Jo mere watt, jo mere lys. I dag har watt imidlertid ikke den samme betydning for lysmængden i en pære, da LED-pærer har ændret dette. I stedet skal du se på lumen for at finde lysmængden. Watt måler derimod energiforbruget. Det betyder, at jo flere watt en pære har, jo mere energi bruger den. En LED-pære på 10 watt bruger f.eks. 0,01 kWh i timen.
Hvis du vil vide, hvor stor en lysmængde en lyskilde har, er det lumen, som du skal holde øje med. Jo højere lumen, jo kraftigere og skarpere er lyset i pæren. Har du behov for at arbejde koncentreret, skal du vælge en belysning med høj lumen. Skal belysningen i stedet skabe hygge og ro, bør du vælge en lavere lumen. Det korrekte antal lumen afhænger altså af, hvor du skal bruge lyskilden. I køkkenet kan du vælge en lumen på 800-1000, da du ofte har brug for meget lys her. I stuen kan du vælge 400-500 lumen, da hyggen er et vigtigere element i dette rum. I soveværelset, hvor der skal være ro, og du helst ikke skal vækkes af lyset, er 250 lumen det rette valg.
Kelvin er en måleenhed for farvetemperaturen i lys. Jo højere en farvetemperatur eller kelvin, jo koldere lys. Kelvin måles i en skala fra 0-11.000 kelvin. For at kunstigt lys skal have en varm farvetemperatur, bør du gå efter en farvetemperatur på omkring 2.700 kelvin. Et tændt stearinlys, der spreder hygge og varmt lys, har ca. 1200 kelvin. Du bør derfor holde øje med kelvin i forhold til, om du vil have et koldt eller varmt lys.
Ra-værdi er en meget vigtig, men ofte overset måleenhed. Ra-værdien måler, hvor god farvegengivelsen er fra lyskilden. Det betyder, at de farver – som lyset rammer – kan blive gengivet i forskellige grader. Hvis lyskilden har en høj Ra-værdi, vil eksempelvis den røde farve på tomaten eller den grønne farve på salaten blive gengivet mere naturligt i køkkenet. Skalaen går fra 1-100, hvor 1 er en helt elendig farvegengivelse, mens 100 svarer til en perfekt farvegengivelse, der er det samme som naturligt dagslys. Når du skal holde øje med den rette Ra-værdi i en lyskilde, så er en værdi under 80 betragtet som en dårlig farvegengivelse. Derimod er en farvegengivelse på over 90 betragtet som en rigtig god farvegengivelse.
Enhed | Måler | Skala |
---|---|---|
Watt | Energiforbrug | Typisk 0-100 |
Lumen | Lysmængde | Typisk 150-1500 |
Kelvin | Farvetemperatur | 0-11.000 |
Ra-værdi | Farvegengivelse | 1-100 |
Der findes flere forskellige former for lyskilder, men vi vil herunder gennemgå de mest typiske. Før i tiden var det klart glødetrådspærer, der var den mest normale, men da denne type er blevet udfaset af EU-lovgivning, bliver den ikke længere solgt. Her vil vi gennemgå LED-pærer, halogenpærer, lysstofrør og smartbelysning.
LED-pærer er en forkortelse for det lidt tekniske navn ’lysemitterende diode’. Kort fortalt betyder det, at LED afgiver lys gennem en lysdiode. Fordelen ved en LED-pære er, at den bruger meget lidt energi, da den næsten ikke bliver varm. Farvegengivelsen kan variere en hel del, men ligger et sted mellem 80-95. Generelt er farvegengivelsen lidt dårligere end på en glødepære. Kelvin er et sted mellem 2700-4000.
Fordelen ved halogenpæren er, at den har en god farvegengivelse. Den er derfor især god at bruge steder, hvor det er nødvendigt med en god farvegengivelse. Dog skal du være opmærksom på, at halogenpærer er ved at blive udfaset i EU, og at de derfor ikke kan købes i så lang tid endnu. De er nemlig hverken særligt miljøvenlige eller energibesparende sammenlignet med f.eks. LED.
Lysstofrør er en klassiker, som ofte ses i køkkener, på arbejdspladsen og i industrien. Dog er det også en lyskilde, som ikke har det bedste ry, da lysstofrør er kendt for at have et koldt og klinisk lys. Det fungerer anderledes end traditionelle lyspærer, da det danner lys med kviksølvdampe og ædelgasser inde i glasrøret. Men der er ved at komme mange lysstofrør med LED, som er meget mere energibesparende. Et lysstofrør egner sig især til store rum, hvor der er brug for en høj lysgengivelse.
En sidste type af belysning, der skal nævnes, er smartbelysning. Smartbelysning er intelligent belysning, hvor du med hjælp fra teknologi kan indstille og personliggøre lyset i hele dit hjem. Du kan både justere det, så det automatisk tænder og slukker på bestemte tidspunkter, og så lyset har forskellige stemninger, lysstyrker og farvetoner. Typisk kan du kontrollere lyset via en app på din telefon. Et af de største brands inden for smartbelysning er Philips Hue, som har innovative og brugervenlige løsninger til smartbelysning i hele hjemmet.