Fuglehuse & fuglefoder

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan tiltrækker du fugle til din have

Det er skønt med fuglekvidder i haven, men fugle er ikke bare skønne, de er også nyttedyr. Havens fugle kan nemlig gøre stor nytte, da de æder mange af de skadelige smådyr og insekter i haven. Ønsker du flere fugle i din have? Så kan du tiltrække dem med de rette betingelser. I Silvan finder du alt, hvad du skal bruge for at skabe liv og stemning i haven. Vi tilbyder både fuglehus, fuglefoder, foderbræt, foderautomater og fuglefrø. Med et fuglehus eller foderbræt kan du studere fuglene på helt tæt hold. Vi har også et fint, lille fuglebad samt et insekthotel. Der er altså rig mulighed for at få gang i dyrelivet hjemme i haven både til vinter og sommer.

Fuglehuse, foderbrætter og redekasser er én let og billig måde at få sang og kvidr i haven derhjemme. Fuglene er rigtig glade for foderbrætter, især om vinteren. Her har de rigtig svært ved at finde foder, og det er især svært, hvis der er frost. Så er jorden nemlig hård, og de kan ikke komme til at hakke efter orme og andre insekter. Derfor vil de typisk myldre omkring et fyldt foderbræt i vinterperioden. Du kan også sætte en redekasse op. På den måde har de et trygt og sikkert sted, hvor de kan bygge deres rede og udklække deres æg.

Fugle er også med til at fremme din haves trivsel. De spiser nemlig insekter som larver, bladlus og orme. Insekter, som ellers kan være til gene i haven. En musvitfamilie kan herunder spise flere tusind insekter og andre smådyr, når de yngler. Og stære spiser gerne stankelbenslarver, gåsebillelarver samt fuldvoksne gåsebiller, som ellers kan ødelægge din græsplæne, idet de lever af græssets rødder. Der er altså god grund til at invitere fuglene ind i din have. Hvis du har mod på det, kan du også sagtens bygge din egen fuglekasse. Så kan du sætte dit helt eget præg på designet. Vi har lavet en enkel og hurtig guide til, hvordan du bygger en fuglekasse.

Hvor skal du placere dit fuglehus?

For at lokke fuglene til dit fuglehus eller redekasse, er der forskellige ting, du selv kan gøre. Der er f.eks. nogle gode råd til, hvordan du bør placere det. Det er en god idé at sætte kassen sådan, at indgangshullet vender mod nordøst. På den måde får redekassen den helt rigtige temperatur. Vender indgangshullet den modsatte vej, altså mod sydvest, kan det blive alt for varmt. Det kan gøre stor skade på både æg og unger, der risikerer at dø af hedeslag. Det ligger også instinktivt i fuglene, så de holder sig oftest fra redekasser, der vender mod sydvest.

Det kan også være en god idé at lægge et lille lag mos eller hø i bunden af huset. Det giver en blød og varm bund, som vil gøre netop dit hus endnu mere attraktivt. Hvilken højde du sætter det i spiller også en rolle. En tommelfingerregel hedder, at det skal sættes i øjenhøjde. Det skulle gerne svare til ca. 160-200 cm over jorden. Derudover er det naturligvis en rigtig god idé, at den hænge det et sted, hvor katte og andre rovdyr ikke kan komme til. Det bør helst ikke hvile på f.eks. en gren, da en kat, på den måde, let kan komme til fuglehuset.

Sådan finder du det rette fuglefoder

I Silvan finder du meget forskelligt foder til havens fugle. Vi har både solsikkefrø, vildfuglefrø, mejsebolde og meget andet. Du kan altså få foder, der vil glæde og tiltrække mange forskellige arter. Når du fylder foderbrættet op, er det vigtigt, at du ikke fylder det for meget op. Så kan foderet ligge og blive dårligt. Derfor anbefales det, at du fodrer lidt begrænset, men i stedet fordrer hver dag – især i vinterperioden. Skulle du have noget daggammelt brød liggende, kan du også med fordel lægge det ud på foderbrættet. Fuglene vil uden tvivl blive glade for, hvad end, du lægger ud til dem.

Ønsker du mange forskellige fuglearter i haven? Kan du med fordel fodre med flere forskellige slags fuglefoder, da de forskellige fugle spiser forskellige slags kost. De fleste fugle kan dog godt lide hampefrø, solsikkefrø og fuglebolde, da fedtindholdet er højt. Fuglene kan bedre holde varmen, når det er koldt, hvis de spiser meget fedtrigt. Nødder og frugt plejer derudover også at kunne tiltrække en del fugle. Det er især sjagger, solsorte og vindrossel, som er vilde med den slags kost. Hvis du fodrer dine fugle med fuglebolde, anbefaler vi, at du tager boldene ud af nettet. På den måde kan flere fugle finde ud af at spise dem, men du undgår også, at nogle fugle vikler sig ind i nettet.

Skab en større biodiversitet med et insekthotel

Insekter spiller en stor rolle i en velfungerende have. Insekter er nemlig nyttedyr, der både er med til at bestøve blomster og frugttræer og spise skadedyr som f.eks. bladlus. Med et insekthotel i haven kan du også afhjælpe, at insekterne sværmer omkring havebordet. Og du giver derudover insekterne et opholdssted, hvor de kan skjule sig for eventuelle rovdyr, men de kan også overvintre et sikkert sted. Selve udformningen af insekthotellet har indflydelse på, hvilke typer af insekter, du vil tiltrække. Er det fx bier eller sommerfugle, som du vil tiltrække? Du finder her på siden insekthoteller, som er skabt til de forskellige typer af insekter.

Du skal være opmærksom på placeringen af dit insekthotel. Placér gerne insekthotellet bagerst i haven, eller længst væk fra der, hvor I opholder jer – så generer de mindst muligt. I Silvan finder du et færdigbygget lille insekthotel, som du kan placere i haven. Men hvis du leder efter et nyt, hyggeligt projekt til haven, kan du også bygge dit eget insekthotel. Det kan gøres på flere forskellige måder, i flere forskellige stilarter. Det kan både laves i et mere stilrent design, hvor du f.eks. bruger en stålramme. Eller mere rustikt ved blot at stable noget brænde i haven. Du kan også kombinere insekthotellet med en praktisk løsning, og bruge det som en afskærmning i haven.