Må du selv rive en indvendig væg ned?

Du må gerne selv rive en indvendig væg ned. Du skal bare være 100% sikker på, at væggen ikke er en bærende væg eller en stabiliserende væg. Det betyder ikke, at du ikke må rive disse typer vægge ned, men det kræver, at du har en løsning som alternativ. Derudover bør du forhøre dig med en kyndig indenfor byggeteknik, som kan vurdere og udregne hvad den bedste løsning er for dig. Er væggen ikke nogen af de to typer, kan du rive den ned, uden at det har konstruktionsmæssigt betydning for bygningen. Medmindre du selv er håndværker, anbefales det at du får en professionel ud til at vurdere typen af væg.

Det kan måske være lidt svært at forstå, hvorfor det har en stor betydning for hvilken type væg du vil vælge, hvis du ikke har tidligere erfaring nedrivning af væggen. Derfor vil vi forsøge at forklare forskellen på typerne. Som navnet antyder, er de bærende vægge med til at bære andre bygningsdele, der hviler oven på væggen. Stabiliserende vægge er ofte indvendige skillevægge, som har til formål at forhindre ydervæggen i at vælte når det blæser. Det er også værd at vide om væggen er stabiliserende, hvis du gerne vil indsætte en dør eller et vindue i den. Det er vigtigt at understrege, at en stabiliserende væg ikke nødvendigvis er bærende.

Hvor meget koster det at opbygge en væg?

Prisen for at opbygge en væg er mere individuelt, da det afhænger af hvor det skal opbygges og med hvilke materialer. Derudover kommer prisen også til at afhænge af, om du selv har lyst og kompetencer til at udføre arbejdet, eller om du skal have professionelle til at gøre. Derudover kommer det også an på om du vil bygge en bærende væg, stabiliserende væg eller en skillevæg. Skal du eksempelvis have en lavet en bærende væg, er det ikke blot materialerne, som kan koste. Her vil du højst sandsynligt gerne have en håndværker til at udføre arbejdet, så du er sikker på, at det bliver gjort sikkert og korrekt.

Skal du blot lave en skillevæg, giver det lidt mere luft i budgettet. Mange bruger nemlig gipsplader, fordi det er en billig og nem måde at opsætte en skillevæg på. Gipspladerne kan du få helt ned til omkring 45 kr. pr plade. Isolering til væggen ligger omkring 50 kr. pr. m2, hvis du køber en af de kendte mærker. Opsætter du selv væggen, kan du holde omkostningerne nede, men det kræver også, at du udfører arbejdet godt. Prisen for at få det udført af en professionel (inkl. materiale) ligger dog også indenfor rimelighedens grænser, og vil i nogle tilfælde opveje for tiden, du selv skal bruge på at udføre arbejdet.

Hvordan bygger du en skillevæg?

Du kan bygge en skillevæg i eksempelvis gips eller du kan opbygge en skillevæg med træplader. Begge valg er nemme og forholdsvis billige løsninger. Inden du begynder, er det vigtigt at tænke over, om der skal indsættes en dør i skillevæggen, og-/eller om der skal trækkes strøm ind igennem væggen. Det er nemlig vigtigt at tænke løsningerne ind, inden du opsætter væggen. Har du først opsat væggen, kan du ikke lave de store ændringer. Skal du have en dør, skal du nemlig huske at tykkelsen på væggen skal have den samme tykkelse som dørkarmens bredde. Husk også at, at du skal have en autoriseret elektriker ind for at udføre el-installationer.

  • Start med at finde væggens placering. Mål højden fra loft til gulv samt længden fra væg til væg. På den måde finder du frem til længden og højden til skillevæggen. Derudover skal du også finde ud af, hvor dyb/tyk væggen skal være.
  • For at placere væggen præcist, bør du lave afmærkninger på i loftet, på gulvet og på væggen. Du kan vælge at lave skelettet i træ eller i metal.
  • Hvis du lavet et træskelet, skal du starte med bygge fra væggen og ud i rummet. Normalt bygges lægterne med 6 cm afstand imellem hinanden.
  • Skelettet skal fastgøres i loftet, på væggen og gulv. Vær dog opmærksom på hvilket gulv du har. Måske er der brug for en anden løsning. Er du i tvivl, kan du altid forhøre dig hos en professionel. Lægten der fastgøres til gulv, loft og væg, er ikke nødvendigvis i lod. Du skal dog sørge for at øvrige stolper er i lod.
  • Når skelettet står, kan du begynde at sætte beklædning på den ene side. Tilpas gips eller træpladerne, så de passer i højden og ujævnheder.
  • Sæt mineralisoleringen ind i væggen. Husk at det også skal tilpasses/skæres til, før du sætter det ind.
  • Skal du have lave en elinstallation, skal det gøres, før du lukker af på den anden side.
  • Når du er færdig med isoleringen og eventuel elinstallation, kan du begynde at beklæde den sidste side. Har du valgt gips, vil det være en god idé at spartle, før du dækker den med maling eller tapet.

Sådan isolerer du dine indvendige vægge

I de fleste tilfælde, er det bedst at isolere udvendigt, da det har den største effekt. Men i nogle tilfælde er det ikke muligt, hvis du ikke tilladelse til at isolere facaden. Det kan også være at du ikke har lyst til at ændre ved facaden. I tilfælde som disse, kan du i stedet vælge at isolere de indvendige vægge. Isolering af en indvendig væg, er en dårlig idé, hvis du allerede har problemer med fugt i væggene. Hvis du fortsat ønsker at isolere væggene, skal du sørge for at fjerne alt fugten inden. Du kan nemlig risikere at der kommer fugtskader og svamp. Pas også på med at lægge for meget isolering ind, da det kan påvirke dugpunktet i væggen.

Først skal du vælge din type af isolering. Du kan bruge mineraluldsisolering (en betegnelse for glasuld og stenuld). Brug gerne en batts-udgave. Mineraluld er ikke farligt, men det er generende for huden. Derfor bør du dække din hud, så meget som muligt, når du arbejder med materialet. Brug også gerne en støvmaske, beskyttelses og arbejdshandsker. Du vil helt sikkert få brug for at skære mineralulden, og her vil de arbejdsudstyret beskytte dig yderlig imod støv/fibre fra ulden. Du kan skære til med en lang kniv, som også har en bølgeskør. Du kan eventuelt tage en brødkniv, som du ikke længere skal bruge, til de mindre opgaver. Opmål der hvor isoleringen skal sidde og skær mineralulden til. Det skal helst være så præcist, som muligt. Placer de udskårne stykker i væggen. De skal kunne sidde, uden at de presses på plads.