Opsætning af skillevæg

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Hvordan bygger du en skillevæg?

Du kan bygge en skillevæg i gips eller andre materiale som eksempelvis træplader eller fugtfaste plader til vådrum. Begge valg er nemme og forholdsvis billige løsninger. Inden du begynder, er det vigtigt at tænke over, om der skal indsættes en dør i skillevæggen, og/eller om der skal trækkes strøm ind igennem væggen. Det er nemlig vigtigt at tænke løsningerne ind, inden du opsætter væggen. Har du først opsat væggen, kan du ikke lave de store ændringer. Skal du have en dør, skal du nemlig huske, at tykkelsen på væggen skal have den samme tykkelse som dørkarmens bredde. Husk også, at du skal have en autoriseret elektriker ind for at udføre elinstallationer. Du bør også allerede fra starten overveje, om væggen skal kunne bære tungere ting. Hvis det er tilfældet, og du vil bruge gipsplader, skal du sørge for at montere en skruefast plade bagved gipspladen.

I videoen herunder kan du se, hvordan du opsætter en skillevæg. Du kan desuden også se, hvordan du isolerer skillevæggen.


Sådan isolerer du en indvendig skillevæg

Du tænker måske, at det er overflødigt at isolere en skillevæg, fordi der (forhåbentligt) er isoleret i i ydervæggene. Men faktisk er det noget, du bør gøre. Først og fremmest fordi du nu har to rum, der skal være godt isoleret. Men det gør også meget for resten indemiljøet, da det også hjælper på støjreduktionen. I overstående video kan du se, hvordan du isolerer skillevæggen. Men du får også beskrivelsen her. Isoleringen skal indsættes, efter du har opstillet den første side af skillevæggen. Før du går i gang med det, bør du sørge for at iklæde dig maske, handsker og sikkerhedsbriller. Glasuld er nemlig generende at få i munden, på huden og i øjnene.

Af værktøj er det en god idé at få fat i isoleringskniv, som er specielt egnet til at skære igennem glasuld eller stenuld. Kniven har nemlig skarpe tænder og har en god størrelse i forhold til at skære igennem. Har du ikke sådan ved hånden, kan du bruge en god gammel brødkniv. Du skal bare huske, at kniven ikke bør bruges til andet end at skære isoleringsmåtter efterfølgende. Skær isoleringen til, så du med mindst muligt besvær kan sætte det ind i skillevæggen. Isoleringen skal kunne sidde i væggen af sig selv. Skær overskydende isolering fra. Luk derefter væggen til med de sidste plader, som vist i videoen.

Kan du opbygge en skillevæg af stål?

En skillevæg kan også bygges op med et stålskelet fremfor et skelet af træ. Fordelen ved at bygge med stål fremfor træ er, at stålskinner/stålreglar ikke vejer særlig meget. De er derfor meget lette at bære frem og tilbage. Derudover er stålreglar altid lige og beholder formen (såfremt de ikke udsættes for tung stød og vægt). Træ er et organisk materiale, der godt kan finde på at bevæge sig med tiden pga. temperaturændringer eller fugt. Det kan også være så simpelt, at træet er forslået, hvilket gør det svært at arbejde med. Det betyder ikke, at træ er et no-go. Det er blot et alternativ.

Til opgaven skal du selvfølgelig have stålreglar/stålskinner. Du skal også bruge stålskærende skruer, stålregelsaks eller vinkelsliber. Derudover skal du have fat i den rette boremaskine. Skal du f.eks. opsætte en skillevæg imellem betonvægge og betongulv, skal du bruge en slagboremaskine. Derudover er det en god idé at bruge høreværn, når du udfører opgaven. Dertil får du også brug for taglægte, rawlplugs samt vaterpas. Det er derfor ikke meget anderledes, end hvis du skulle bygge skelettet af træ. Og ligesom med træet skal du måle op og jævnligt tjekke, om reglarne/skelettet er i vater. Et godt tip er, at stålreglar med skumside placeres på gulvet og på siden af væggen.

Sådan forløber opsætningen af et stålskelet:

  1. Mål op, hvor reglarne skal placeres og afmærk på gulvet og siderne.
  2. Hvis du skal skære til, f.eks. til en dør, skal du også afmærke på stålreglaren. Du kan bruge en stålreglersaks eller vinkelsliber til formålet.
  3. Undersøg, hvilket gulv du har, og find en passende måde at montere stålreglaren fast til gulvet og væggen. I udgangspunktet er det ikke en god idé at bore i gulvet, hvis der er installeret gulvvarme under.
  4. Montér stålreglar i gulvet og i loftet. Anvend rawlplugs, hvis/når du skruer skinner fast i gulv og loft. Husk at anvende de rette rawlplugs, f.eks. gipsplugs til gipsloft.
  5. Gå derefter i gang med at opsætte den lang stålskinne (mellem gulv og loft). Det gør du ved at sætte den ind i mellem reglarne i gulvet og loftet. Sørg for, at den er i lod, før du skruer skinnen fast til væggen.
  6. Når selve skelettet står, kan du gå i gang med at indsætte stolperne (stålreglar uden skum bagpå og med hul i top og bund). Her er det med samme afstand imellem stolperne, som ved et træskelet. Det vil sige, at der skal stolper for 45 cm, hvis du går ud fra, at du bruger en 90 cm plade.
  7. Når alle stålstolper er oppe, kan du begynde at montere plader. Hvis der er et dørhul, skal du skrue en taglægte ind i stolperne på hver side.
  8. Nu hele stålskelettet færdig og klar til at få træ eller gipsplader på samt isolering.

Hvilke type isolering kan du bruge i skillevæggen?

Der finde mange typer isolering, men hvad er de egnet til? - Og hvilke er egnet til at blive brugt i en skillevæg? Der findes både blød og hård isolering. Derudover kan du også få isolering i små stykker. De bløde isoleringstyper anvendes til at sætte i vægge - heriblandt skillevægge, lofter og under tage. De hårde typer isolering anvendes ofte på facader samt ned mod jorden. Det kan f.eks. være i forbindelse med pudsning af en facade. De små stykker isolering anvendes de steder, hvor det kan være svært at komme til som eksempelvis en hulmur.

Når man taler om isolering, så kan du ikke undgå at støde på mineraluld. Den findes i en hård udgave og i en blød udgave. Den bløde udgave kan som nævnt anvendes i skillevægge. Denne type mineraluld består af glas- eller stenuld. Hvor glasuld er mere fleksibel, er stenulden bedre til at holde formen. Du får dog samme isoleringsevne, så det er op til dig, hvad du foretrækker at arbejde med. Du kan få den bløde mineraluld i batts og med flere tykkelser i Silvan. Husk at det er en god idé at iklæde dig de rette værnemidler, når du arbejder med isolering/mineraluld.