Hønsehuse & kaninbure

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan kommer du i gang med at få høns

Mange drømmer om at få et lille hønsehold på deres grund. Dog stopper det ofte ved drømmen, da hønseprojektet kan virke uoverskueligt og tidskrævende. Selvom vi ikke sælger høns hos Silvan, kan du komme godt i gang med projektet ved at købe en af hønsehusene i vores sortiment. Et hønsehus er nødvendigt for at beskytte hønsene, så de kan søge ly for vind og vejr. Hønsehusene i vores sortiment er saml-selv-projekter, hvor der medfølger en udførlig samleguide, så det bliver overskueligt at samle det. Typisk består et hønsehus af en redekasse, løbegård og et hus/rum, der er overdækket af et tag.

Fordelen ved at købe et hønsehus er, at du får leveret alt, som du har brug for til at komme i gang. Hvis du har mod på det, kan du dog sagtens selv bygge et hønsehus. Vi forhandler volierenet, som du kan bruge til at indhegne løbegården. Derudover kan du med fordel læse vores guide, Sådan bygger du en hønsegård, hvor du trin-for-trin kan læse, hvordan du kan bygge en hønsegård. Hvis du har et gammelt legehus, som du ikke bruger længere, kan du også ombygge det til et nyt hønsehus, hvor hønsene kan få masser af plads.

Hvilket hønsehus skal du vælge?

Først og fremmest bør du vælge et hønsehus, som er stort nok. Størrelsen afhænger af, hvor mange høns du skal have. Tommelfingerreglen er, at en høne har et pladsbehov på minimum 0,6 m2, men der er en relativt stor forskel på racerne. Hønsehusene i vores sortiment passer til 2-7 høns (se mere information under det enkelte produkt). Det er vigtigt, at hønsene får godt med plads, da det ellers kan gå ud over deres trivsel. Du bør også vælge et overdækket hønsehus. På denne måde kan undgå, at der kommer fugleklatter fra vilde fugle ned i gården, som kan sprede smitsomme sygdomme. Derudover kan undgå, at større rovfugle dykker ned efter hønsene.

Et hønsehus skal også have et lukket rum, hvor hønsene kan opholde sig i læ. Rummet bør være hævet over jorden, da hønsene så føler sig mere trygge. Det er en god idé at have en lille dør i huset, så du kan få adgang til hønsene udefra. Det er også nødvendigt med en redekasse, hvis du gerne vil have æg fra hønsene. Som standard er alt dette en del af saml-selv-hønsehusene, så de er direkte klar til brug. Det er også vigtigt, at der er en siddepind, da hønsene foretrækker at sove og hvile sig på sådan en.

Hvilke regler er der for hønsehuse og hønsehold?

Det mere overskueligt med små hold høns. Der er også en del regler, hvis du har over 30 høns, da det betragtes som et erhverv. Derudover er der er mange forskellige regler i kommunerne og de enkelte lokalplaner. Du bør derfor undersøge, hvilke regler der gælder for dig. F.eks. kan der være regler om lydisolering og mørklægning af hønsehuset, så naboerne ikke bliver generet af larmende høns. Generelt er det altid en god idé at snakke med naboer, før du anskaffer høns, så de er forberedt på lyde fra dem. Det er desuden også lovpligtigt at fodre og vande hønsene indendørs eller under halvtag pga. risikoen for fugleinfluenza.

Ud over reglerne for selve hønsene er der også regler for bygningen til dem. Her er det reglerne for mindre byggerier, som du skal holde øje med. Da der også her kan være mange forskellige regler i kommuner og lokalplaner, bør du læse dem, før du begynder at etablere en hønsegård. Bl.a. er der typisk regler for afstand til naboskel, byggeriets højde, tagvand og meget andet. Da et hønsehus sjældent er så stort, er der normalt ikke brug for en byggetilladelse, men det skal alligevel registreres hos BBR. Vi anbefaler, at du altid får styr på alle regler og bestemmelser, før du bygger nogen former for småbyggerier.

Hvordan sikrer du hønsehuset imod skadedyr?

Skadedyr er noget af det værste, der kan ske for dine høns. Der findes mange skadedyr, som kan true hønsebestanden. Det er især mår, mink, ræve og rotter, som du skal være opmærksom på. Der er forskellige måder at beskytte hønsehuset. F.eks. kan du nedgrave et metalnet under huset, der kan forhindre, at skadedyr graver sig ind til hønsene nedefra. Samtidig skal du sørge for, at bygningen er helt tæt, så små skadedyr ikke klemmer sig ind. Undgå også rod og bunker i nærheden af hønsehuset – det kan f.eks. være haveaffald og brændestabler, hvor skadedyrene kan gemme sig.

Der er også mange simple ting, som du bør huske på. Bl.a. skal du altid huske at lukke for hønsehuset om natten, så en ræv ikke kan løbe ind i hønsegården. Du skal også sørge for, at hønsenettet er stærkt nok, så skadedyrene ikke kan komme igennem det. Tjek også nettet for at se, om der er nogle huller, som dyr kan snige sig igennem. Hønsehuset bør også været hævet over jorden, da det gør det sværere for dyrene at komme ind til hønsene. Hvis du beskytter hønsehuset med disse metoder, kan du sikre dine høns meget bedre imod skadedyr.

Se også vores udvalg af kaninbure

På denne side kan du også finde kaninbure. Her kan dine kaniner og andre kæledyr opholde sig, så de ikke løber væk fra din grund. Du kan både finde et kaninbur og en løbegård, som du kan bruge udendørs og indendørs. Løbegården giver f.eks. kaninen gode muligheder for at bevæge sig rundt og få motion, hvilket er godt for deres kroppe og humør. I kaninburet er der døre, så du kan give foder til kaninerne og tage dem ud og kæle med dem.

Kaninburet er lavet i træ, som er stærkt og holdbart. Taget har kraftigt tagpap, så der ikke kommer vand ind i buret, når det regner. Der er også en lille stige i kaninburet, så kaninen kan kravle op og ned. Nogle at burene og løbegårdene kan du forbinde med hinanden, så buret og løbegården er i forlængelse af hinanden. Både burene og løbegårdene har godt med plads, hvilket er godt for kaniner, da de foretrækker at have så meget plads som muligt. Er din have indhegnet, så kaninen ikke kan løbe ud, kan den f.eks. godt lide at løbe rundt i haven.