Borehamre

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en borehammer?

Har du et projekt, hvor du skal bore i en betonvæg – og måske endda en armeret betonvæg? I så fald skal der noget kraftfuldt værktøj til for at kunne klare denne opgave. En almindelig boremaskine kan ikke klare denne opgave, da den ikke er lavet til at kunne bore i beton. I stedet skal du bruge en borehammer. En borehammer er netop lavet til at kunne bore i både beton og armeret beton. Grunden til at en borehammer kan bore i en betonvæg, er, at den på en gang borer og hamrer i væggen – deraf navnet borehammer. Det gør altså, at den relativt nemt kan bore et hul i beton uden særligt mange omdrejninger.

En borehammer er altså lavet til en ret specifik opgave, nemlig at bore i en betonvæg eller eventuelt murværk og sten. Da beton er et meget brugt byggemateriale i dag, kan du dog sagtens komme ud for situationer, hvor du har brug for en borehammer. Hvis du i stedet skal skrue eller bore i f.eks. træ, skal du ikke bruge en borehammer, men en bore-/skruemaskine. Heldigvis forhandler vi et stort udvalg af elværktøj hos Silvan, hvor vi både har skruemaskiner, boremaskiner, slagboremaskiner og meget andet. Du kan se vores store udvalg i vores butikker eller her på hjemmesiden.

Lej en borehammer eller mejselhammer hos Silvan

Ofte skal du kun bruge en borehammer eller mejselhammer til enkeltstående projekter. Skal du f.eks. bare bruge en borehammer til at bore et par huller i en betonvæg? Eller skal du bruge en mejselhammer til at nedbryde en væg og efterfølgende ikke har brug for den mere? Så kan du i stedet leje værktøj til boring og nedbrydning – herunder en borehammer og mejselhammer. Der er mange fordele ved at leje frem for at eje. Du er bl.a. fri for at bruge plads til opbevaring af værktøjet. Du har mulighed for at leje i forskellige tidsperioder hos Silvan – f.eks. 4 timer, 1 dag, 3 dage og 1 uge. Læs mere om vilkår for leje under det enkelte produkt, hvor du også kan se, hvilke Silvan-butikker der har den til leje.

Hvilken borehammer skal du vælge?

Borehamre findes i mange typer og størrelser. Du skal derfor overveje dine behov, før du køber en borehammer. Skal du bruge den ofte eller kun en sjælden gang imellem? Skal du bruge den til store eller små opgaver? Hvis du både skal bruge den til boring og mejsling, kan du i øvrigt finde en bore-/mejselhammer, som kan bruges til begge opgaver. Derudover er det også en god idé at vælge en maskine, som er ergonomisk god at bruge. Her kan du også tage højde for vægten, så den ikke er for tung af bruge i lang tid ad gangen. En anden god funktion kan være LED-lys i borehammeren.

De fleste borehamre gør brug af et SDS-system, som er en forkortelse for ”Slotted Drive System”. SDS-systemet giver boret bevægelsesfrihed, så der er mulighed for, at boret også kan hamre. Typisk bruger borehamre SDS-plus som system, og dette system vil passe til størstedelen af gør-det-selv-folkets behov. Dog er der også SDS-MAX, der er lavet til mere krævende opgaver. SDS-MAX er til meget tunge og kraftfulde maskiner. Uanset om borehammeren har SDS-plus eller SDS-MAX, er det en kraftfuld maskine. Det betyder også, at det kan være godt, hvis den har en række sikkerhedsfunktioner, så du kan blive beskyttet under arbejdet.

Borehammer med batteri eller ledning

Du skal vælge en borehammer med enten batteri eller ledning som strømforsyning. Der er fordele og ulemper ved begge typer. Et batteridrevet elværktøj har en større fleksibilitet, da du ikke er begrænset af en ledning, når du bruger den. Du skal altid huske at tjekke, om der medfølger et batteri i købet. Ellers skal du huske at købe et batteri – du kan også tilkøbe et ekstra batteri til maskinen. Husk at finde det rette batteri til maskinen og modellen. Vælger du en borehammer med ledning, får du den fordel, at du er fri for at skulle tænke på, om der er strøm på batteriet.

Slagstyrke (joule) og omdrejningstal

Når du skal finde en borehammer, kan slagstyrken og omdrejningstallet være en indikator for, hvor kraftfuld maskinen er. Slagstyrken måles i joule (J). Vil du gerne have en kraftfuld maskine, skal du vælge en med mange joule. Skal du bore i hård beton, bør du vælge en borehammer med over 2 joule i styrke. Er det modsat blødere materialer som mursten, du skal bore i, kan du fint klare dig med mindre end 2 joule. Du kan også undersøge omdrejningstallet, hvis du vil have en indikation af maskinens styrke. Omdrejningstallet er opgjort i omdrejninger pr. minut.

Husk også betonbor

Det er meget vigtigt, at du vælger det rette bor, hvis du skal bore i en hård overflade som beton. Du kan ikke klare dig med en almindelig type bor her. Da en borehammer har et SDS-system, er det i øvrigt også nødvendigt, at du vælger et bor, der passer til SDS. Det er et betonbor (der også kaldes et hammerbor), som du skal vælge til opgaven. Betonbor findes i forskellige tykkelser og længder, så sørg for at vælge den rigtige variant. Vi har også hulsave, hvis du skal lave et hul i en væg.

Sådan borer du i en betonvæg

Har du ikke den store erfaring med at bore i en betonvæg, kan du med fordel læse med her. Du får nemlig nogle gode råd til, hvordan du kan bore i denne vægtype. Først og fremmest skal du undersøge, hvilken vægtype der er tale om. Her kan du banke på væggen – er der en hul lyd, er det højest sandsynligt en gipsvæg. Hvis der ikke er en hul lyd, er det nok en murstens- eller betonvæg. Det er vigtigt, at du kender vægtypen, før du begynder at bore, da det har betydning for, hvilken boremaskine du skal bruge.

Ofte skal der også plugs i borehullerne, når du skal sætte noget op på en betonvæg. Sørg for at vælge et bor, der har samme tykkelse som de plugs, som du skal bruge. Desuden kan du markere på boret med malertape, hvor langt der skal bores ind i væggen – dybden på hullet skal omtrent være den samme som længden på pluggen. Du kan få meget mere info om, hvordan du skal bore i en betonvæg i vores videoguide, som du kan se herunder. På denne måde kan du blive forberedt, så du borer helt rigtigt første gang.

Hvilket sikkerhedsudstyr skal du bruge under arbejdet?

Når du arbejder med en borehammer eller mejselhammer, skal du huske at bruge sikkerhedsudstyr og værnemidler. Det skyldes, at det er en kraftfuld maskine. Eksempelvis larmer en borehammer meget, så du skal helst beskytte dine ører med høreværn. Du kan også bære maske eller åndedrætsværn, hvis du i længere tid skal bore i beton, da det kan udlede meget støv. Af samme årsag er det også godt at bruge øjenbeskyttelse, da støvet ellers kan irritere øjnene. For at beskytte hænderne kan du bruge arbejdshandsker. Se i vores udvalg af sikkerhedsudstyr og værnemidler og find det, som du har behov for.

Hvornår skal du bruge en mejselhammer?

Mens du bruger en borehammer til at bore huller i beton eller mursten, så bruger du en mejselhammer til at nedbryde en væg. Du kan også bruge den til at bryde et gulv op. Desuden er en mejselhammer rigtig god til at fjerne en flisebelægning på f.eks. et badeværelse. Skal du lave en udskæring i et murværk til en dør eller et vindue, kan du også bruge en mejselhammer. En mejselhammer kan altså bruges til mange former for gør-det-selv-opgaver, så den kan bestemt være god at have ved hånden. Især hvis du har den i kombination med en borehammer, er det en god maskine at eje.

For at finde den rette mejselhammer kan du bl.a. tage højde for slagenergien, der måles i joule. Det kan give dig en fornemmelse af, hvor kraftig maskinen er. I forlængelse af dette kan effekten også være vigtig – effekten måles i watt. Der er andre faktorer, der kan være vigtige – vægten på maskinen, dens ergonomi, og om den har LED-lys til at oplyse arbejdsområdet. Under det enkelte produkt kan du læse meget mere om, hvor kraftfuld maskinen er og flere andre oplysninger. Du kan også se, hvordan du kan bestille produktet, og i hvilke Silvan-butikker det eventuelt er på lager.