Terrassebelægning: Skal du vælge træ eller fliser?

Står du med valget om enten at bygge en træterrasse eller terrasse med fliser? Det kan være en svær beslutning at tage. Der er nemlig flere forhold, der spiller ind. Designet har selvfølgelig en stor betydning. Derudover har prisen også en del sige. Nogle træmaterialer og fliser kan være markant dyrere end deres alternativer, men som udgangspunkt er der ikke meget forskel på priserne pr. m2 for træ og fliser. Dernæst er der vedligeholdelsen af selve materialet. Husk også at overveje hvor mange timer har du lyst til at bruge på at anlægge terrassen, og hvor meget vil du løfte. Alt efter størrelsen på terrassen, kan du nemlig komme til at bruge lang tid på at opbygge og slæbe rundt på materialer. Som en hjælp har vi lavet en liste med fordele og ulemper.

Fordele ved træ:

  • Passer til stort set de fleste huse. Det er uanset om huset er i lavet i træ eller mursten.
  • Ønsker du en hævet terrasse, er det nemmest at bygge med træplanker, da du med hjælp af stolperne kan sætte højden, og bygge efter det.
  • Træ er mere behageligt at gå på (Så længe der ikke er splinter i).
  • Tørrer hurtigt efter regnvejr.
  • Kræver ikke nødvendigvis meget forberedelse. Regn med at du skal bygge en træramme med strøer og eventuelt fastsætte på stolper.

Ulempe ved træ:

  • Meget glat i og efter regnvejr.
  • Holder i kortere tid end fliser.
  • Kræver mere vedligeholdelse. Træet skal renses én gang om året og skal have en tur med træbehandling hvert 2.-3. år.
  • Risiko for at algeangreb.

Fordeler ved fliser:

  • Du kan slippe kreativiteten løs. Der findes mange forskellige slags fliser, som du i øvrigt kan lægge i mønstre eller forme med.
  • Fliser holder i meget længere tid sammenlignet med træ.
  • Der er mindre vedligeholdelse forbundet med en fliseterrasse. Du skal blot rense fliserne én gang om året, og fjerne ukrudt løbende.
  • Fliserne holder på varmen, hvis solen står på.

Ulemper ved fliser:

  • I forbindelse med anlægningen af terrassen, kan det være meget tungt og krævende
  • Det er et hårdt underlag at falde – eller tabe noget på.
  • Fliserne kan angribes af flisepest.
  • Kræver mere forberedelse i form udgravning, opfyldning af grus og anlægning af fliser.

Hvilken type af træ kan du bruge til terrassen?

Du kan vælge forskellige slags træ til din terrasse opbygning. De adskiller sig både i design, holdbarhed og i pris. Men uanset hvilken type du vælger, slipper du ikke for at skulle efterbehandle og vedligeholde. Misligholder du træet, kan du forvente at både udseendet og levetiden påvirkes. Sørg for at bruge det rigtige træolie og rengøringsmetoder. Leder du efter et alternativ, hvor du får træ-looket, men vil undvære vedligeholdelsen, kan du vælge brædder af lavet i komposit. Komposit er et blandingsmateriale, der oftest består af træ, additiver og-/eller plast. Du slipper for at skulle behandle brædderne med olie og eventuelt nedslibning. En lille vask af brædderne er stort set det eneste vedligeholdelse.

Der findes hårdttræsbrædder som eksempelvis Cumaru, Bangkirai eller Guariuba, der er robuste og kan holde i rigtig mange år - nogle helt op til 40 år. Af denne grund, er hårdtræsbrædder dyrere sammenlignet med andre alternativer. Derudover kan brædderne være sværere at bearbejde, fordi materialet er hårdere end eksempelvis trykimprægneret fyr og lignende. Blødt træ som eksempelvis trykimprægnerede brædder er en god løsning, hvis du gerne vil have en mindre, men flot terrasse. Hvis du plejer det godt, kan de sagtens holde mange år. Men du bør som udgangspunkt regne med at skulle behandle træet mindst hver andet år. Du kan også gå efter varmebehandlet træ, som også går under betegnelserne Heatwood eller Thermowood. Du kan bl.a. vælge Abodo heatwood-behandlet fyrretræ. Varmebehandlingen sikrer, at brædderne kan tåle lidt af hvert. De er derfor ret populære at bruge på danske terrasser.

Hvad skal du bruge til at opbygge en terrasse?

Alt efter hvilken type terrasse du vil opbygge, er der forskellige værktøj, elværktøj og maskiner du sandsynligvis får brug for. Beslutter du dig for en træterrasse, får du brug for elværktøjer som eksempelvis stiksav og rundsav til at arbejde med træbrædder og stolper. Skal du støbe i jorden til eksempelvis stolper eller støbe med beton til stolpesko, så får du i den anledning brug for et pælebor og en drænspade. Går du i stedet med en fliseterrasse, vil du få brug for en fliseskærer og vinkelsliber. Derudover vil du få brug for at en pladevibrator, når du skal stampe underlaget klar til fliselægningen.

Foruden de rigtige værktøjer og maskiner, bør du også anskaffe dig redskaber, der er med til at sikre at opbygningen af terrasse. Sørg for at have de helt basale ting som vaterpas, kridtsnor, målebånd, boremaskine (Husk at vælge et kraftigt bord til hårdt træ), skruer mv. Bygger du en træterrasse vil du også få brug for strøer, træbeskyttelse, kiler, stolpesko og stolpebeton. Det kan også være en fordel at købe en fiberdug til at lægge under træterrassen. Bygger du en terrasse med fliser, skal du anskaffe dig anretningsgrus.

Sådan bygger du en terrasse ovenpå fliser

Er du blevet træt af din gamle flisebelægning? Så kan du overveje at bygge en træterrasse ovenpå fliserne. Fliserne giver træterrassen et godt og stabilt underlag. Husk dog at måle op og tjekke om der er plads til at lave en terrasse over. Du skal nemlig regne med at det bliver en forhøjet terrasse, da du bygger oven på. Det er også vigtigt, at du bygger ovenpå en stabil flisebelægning. Når du skal bygge en træterrasse over fliser, bør du bygge en ramme ved hjælp af strøer. Det er lettest at terrasserammen ligger helt ind til muren. Rammen skal selvfølgelig også ligge i vater, så du får en stabil terrasse.

Er det en smule ujævnt, kan du bruge tid på at stabilisere fliserne ved eksempelvis at tage nogle af fliserne op og omlægge. Men det letteste vil være at ophøje rammen til træterrassen, ved at placere kiler under. Du kan derefter lægge dine udvalgte træbrædder på. Et godt tip er at lægge træbrædderne ud over strøerne. Det giver et bedre finish til udseendet. Det er også praktisk i forhold til at regnen kan løbe ud i siderne fremfor lige ned på strøerne. På den måde undgår du at de får for meget vand og rådner hurtigere. Dette er også en god idé at gøre, når du laver samlinger. Hold gerne 2-5 mm mellemrum imellem samlingerne og 8-12 mm mellem brædderne, så vandet har et sted at løbe ud.