Træterrasse

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Hvilken slags terrasse kan du bygge?

Du kan nærmest betragte en træterrasse som en forlængelse af huset eller et ekstra opholdsrum. Der er nemlig mange muligheder med en terrasse, og det er helt op til dig, hvad du foretrækker. Du kan eksempelvis bygge terrasse i niveau med haven. Det giver en naturlige overgang til eksempelvis græsplænen. Er dit hus ophævet, som et resultat af enten en kælder eller sokkel, kan du vælge bygget en hævet træterrasse. Det giver skaber en god kontakt med huset, og giver dig mulighed for at få lidt udeliv, selvom du bor højere oppe. Disse to løsninger skaber også mulighed for at lave en overdækket terrasse. Det en god løsning, hvis du gerne vil kunne sidde ude, selvom vejret ikke sommerligt

Hvis du synes den typiske terrasse er lidt kedelig, kan du også bygge en terrasse i flere niveauer. Det er med til at skabe spil til huset, samtidigt med at det kan fungere som en slags rumdeling, i form af plateauer. Det vil især fungere som en god overgang, hvis huset står på en skråning. Bor du i et hus med fladt tag, kan du skabe din egen oase med en tagterrasse i træ. Vil du gå den alternative vej, kan du vælge at bygge en fritstående terrasse - altså en terrasse der ikke er i forlængelse med huset. Du kan vælge at bygge en større terrasse eller blot et plateau, hvor din pavillon kan dækker over.

Hvilke typer terrassebrædder bør du vælge?

Vi anbefaler altid at vælge hvad det der betegnes som terrassebrædder. På denne måde er du sikker på, at træet faktisk kan holde til at blive større vægtbelastning fra havemøbler, grill, mange mennesker og hvad du ellers planlægger at skulle have på terrassen. Der findes flere forskellige terrassebrædder, og hos Silvan har vi et bredt udvalg, du kan vælge imellem. Heriblandt trykimprægneret træ, Brunimprægneret træ, hårdttræ som eksempelvis Thermowood, samt blandingsmaterialet Komposit. Du kan læse mere om de forskellige trætyper i vores guide Hvilke terrassebrædder skal du vælge?. Alle terrassebrædder er beregnet til at kunne holde i mange år. Du skal dog i udgangspunktet regne med at træbræddernes estimerede levetid afhænger af flere faktorer, herunder vedligeholdelse.

Hvorfor skal du bygge en fritstående træterrasse?

Med en fritstående træterrasse får du muligheden for at gøre terrassen et helt specielt sted at være. Som betegnelse antyder, er den fritstående terrasse bygge lige op af huset. I stedet står den for sig selv. Det betyder dog ikke, at mulighederne bliver mindre. Du kan nemlig bygge den næsten lige som du vil – hvad angår størrelse, form og niveauer. Derudover er det fordelagtigt at kunne placere terrassen, hvor du synes den står bedst – og så vil du ikke være afhængig/begrænset af husets konstruktion. Det betyder også, at du kan være lidt mere kreativ med hvordan terrassen skal se ud. Måden du opbygger terrassen på, er stort set samme måde, som hvis du skulle bygge en terrasse op af huset. Det vil sige, at du skal have fat i dine ønskede terrassebrædder, samt bygge selve konstruktionen.

Det er dog en god idé at tænke over, hvor terrassen skal stå. Du kan med fordel holde øje med, hvor solen placerer sig – de fleste går efter det sted, hvor solen er mest. Derudover er det også værd at overveje, hvor meget terrassen kommer til at tage af resten af haven, herunder om der skal være plads til andet, som eksempelvis at kunne spille fodbold med børnene. Har du en større have, kan en lille fritstående terrasse være idyllisk, hvis den er eksempelvis, er skjult bag buske eller træer. Er du mere til de små størrelser, kan du også bygge en platform eller plateau, hvor du om sommerkan sætte en pavillon over. Hvilket giver anledning til at nævne ulempen ved en fritstående terrasse. Det er betydeligt sværere at bygge en overdækning, da der ikke er noget at bygge op af. Du skal derfor selv bygge en stabil overdække terrasse. Derudover vil det sandsynligvis være svært at få strøm/ledninger helt ud til terrassen.

Sådan bygger du en multifunktionel terrasse

En træterrasse behøver ikke kun at være en platform, hvor du kan sætte dine havemøbler. Bygger du terrassen fra bunden, kan du sætte dit helt eget præg på det. Har du allerede besluttet dig for at bygge terrassen i niveauer, kan du med fordel indbygge ryglæn, kasser til opbevaring, og hvad du ellers kan finde på. Her får du en guide til hvordan en multifunktionel terrasse kan se ud. Det nemmest hvis højden på trinnene, niveauer og kasser, følger højden på brædderne (husk 5 mm luft mellem brædderne), så et trin eksempelvis består af 2-3 brædder og en kasse består af 3-4. På denne måde, slipper du for at måle eller save mere end nødvendigt. Denne guide tager udgangspunkt i at terrassen er 50 cm over jorden.

Det skal du bruge:

 • Stabilgrus
 • Trykimprægnerede terrassebrædder + bærende stolper
 • Strøer - 50 x 100 mm
 • Vinkelbeslag + skruer (A2 eller A4)
 • Hængsler + håndtag (hvis du skal have afdækkede rum)
 • Træolie
 • Pladevibrator
 • Kap- og geringssav
 • Skruemaskine
 • Vaterpas
 • Betonfliser til at understøtte konstruktionen

Sådan gør du:

 1. Start med at lave konstruktion til træterrassen.
 2. Marker hvor terrassen skal være og udgrav området
 3. Fyld med stabilgrus, så det har et lag på ca. 20 cm, og stamp det med pladevibratoren
 4. Læg fliserne ud på det nye underlag
 5. Tip: Du kan også følge vores opskrift på Sådan bygger du en konstruktion til en træterrasse. Så skal du bare gå til trin 3 i denne guide efterfølgende.

 6. Byg en ramme af stolperne, læg strøer ud, for at stabilisere rammen. Læg dem med 60 cm afstand.
 7. Saml rammen med vinkelbeslagene, og rejs rammen, så den står på 4 hjørnestolper
 8. Nu er du er klar til at inddele rummene – både til hævede rum, skjulte rum osv.
 9. Sæt først de lodrette stolper op, og skru derefter terrassebrædderne på
 10. Husk at afsætte nok brædder af til eventuelle låg til kasserne/opbevaringsrummene
 11. Når du er færdig med rummene, kan du begynde at lægge de sidste terrassebrædder
 12. Lav en pæn afslutning ved afdække siderne med brædder
 13. Slut af med at give hele træterrassen træolie

Sådan vedligeholder du din træterrasse

Hvorfor er det nødvendigt at vedligeholde træterrassen? Den skulle jo gerne kunne holde til at blive brugt. Men fordi træ er et organisk materiale, er der risiko for råd mv., der nedbryder træet. Og så er en træterrasse er altid pænest, når den plejet og vedligeholdt. Selvom det kan være et krævende arbejde, vil du ikke fortryde det. Jo bedre du er til at vedligeholde træet, des mindre skal du stå med hver gang. Alt efter hvor udsat din terrasse er i forhold til vind og vejr, kan du regne med at skulle klargøre terrassen 1 gang om året. Gør du det, vil du stå med en flot træterrasse, der holder i mange år.

Det første trin i vedligeholdelsen er at tjekke terrassen for råd og om der er nogle brædder der skal udskiftes. Derefter skal du rengøre terrassen. Det kan du gøre med en højtryksrenser og tilhørende terrassevasker/patio cleaner. Derudover kan du tilføje algefjerne, så du samtidig får det væk. Når træet er tørt, og træets temperatur ligger i mellem 15-20 grader, kan du påføre træolien. Træolien er med til at give en flot glød ovenpå træbrædderne, og trænger samtidig ned i træet, og beskytter indefra. Det er vigtig, at du bruger træolie og ikke træbeskyttelse. Du kan følge vores guides til rengøring, samt beskyttelse af terrassen i vores artikel Sådan vedligeholder og plejer du din træterrasse.