Krydderurter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du dyrke krydderurter i haven?

Drømmer du om at dyrke dine egne krydderurter? Det kan vi godt forstå, da det er sjovt og tilfredsstillende at se de små frø, du plantede tidligere, vokse sig større og til sidst blive anvendt i maden. Derudover er det nemt at dyrke krydderurter, fordi de fleste slags ikke stiller så mange krav til plads, placering og dig. Du kan så og plante i en lille krukke, eller du kan indrette en hel afdeling i køkkenhaven. Med andre ord er der masser af muligheder for at dyrke krydderurter, uanset hvordan dit behov ser ud. Gør det til et hyggeprojekt for dig selv eller dem, du bor med.

Ved at dyrke dine egne afgrøder, får du ikke blot en sjov oplevelse ud af det. Det har også andre fordele. Eksempelvis kan du spare en del penge på det i længden ved at have dine yndlingskrydderurter inden for rækkevidde. Det er også en perfekt måde at udnytte haven og terrassen, så du også får nytte af den. Mange krydderurter pynter nemlig i haven, samtidig med at de kan gøre maden utroligt lækker og velsmagende. Krydderurter direkte fra haven har meget smag, da du får dem helt friske. Krydderurter som timian og rosmarin giver dig også mulighed for at tørre dem ind og anvende senere.

En liste over, hvornår du kan plante krydderurter

Der findes mange forskellige krydderurter. Dertil har mange af de nævnte krydderurter flere forskellige udgaver. Det er også muligt at købe frø eller planter i en økologisk variant. Ud af de mange krydderurter du kan plante, er der nogle, der kaldes flerårige. Som navnet antyder kan de komme år efter år, alt efter hvilke forhold de vokser under. Nogle flerårige krydderurter ikke tåler frost. Står de udenfor, bør du derfor overveje at tage dem ind eller på anden vis beskytte dem mod barfrost. Blå Salvie er en af de planter, der betegnes som flerårige, hvis den altså tages ind og overvintre. Men under danske vind- og vejrforhold holder den oftest kun 1 år. Du finder bl.a. følgende krydderurter i Silvan:

 • Oregano: Frøene skal til forspiring i marts/april, og de kan høstes imellem juni og august. Forspiringen foregår indendørs og eventuelt i en lille potte. Når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du udplante dem. Oregano breder sig meget, når de plantes i havebedet. Pluk og beskær løbende, så krydderurten ikke breder sig for meget. Alternativt kan du plante det i en krukke.
 • Blå salvie: Den går egentligt ind under som en prydplante, men blomsterne kan anvendes til pynt på kage, desserter eller i salater. Giv den sol, læ og vand den regelmæssigt. Den står flot med blå blomster imellem juli og oktober. Plant den gerne med andre sommerblomster. Den kræver ikke noget specielt jord.
 • Marokkansk mynte: En lækker krydderurt, der kan anvendes i drinks, kager og gryderetter. Plant den et solrigt sted og husk at vande den regelmæssigt - dog uden at den sejler i vand. Den kan gro både inde og ude i almindelig jord. Men suppler gerne med jordforbedring eller krydderurtejord.
 • Koriander: Du kan både få urten som frø eller som plante hos Silvan. Så eller plant den i bede, krukker eller lignende. Brug almindelig havejord eller krydderurtejord. Du kan også anvende en plantesæk. Sørg for at koriander står varmt og lyst, og at den står i fugtig jord. Det er bedst at så eller plante direkte, hvor du gerne vil have din koriander. Du kan så og plante imellem april - september og af flere omgange.
 • Dild: Et dejligt krydderi, der er godt til det salte køkken - især til fiskeretter eller dressinger. Du kan så frøene direkte i jorden, enten i et havebed, krukke, plantekasse eller højbed. Det er derfor ikke nødvendigt med forspiring. Du kan så imellem april og juni, eller indtil der ikke længere kommer nattefrost. Du kan eventuelt sætte den i et drivhus natten over, hvis du er i tvivl.
 • Kørvel: Er en overset krydderurt, der gør sig godt i suppe, saucer og kødretter. Den kan også bruges som pynt til fiskeretter, da den har en karakteristisk anissmag. Plant urten direkte i havebedet omkring april. Så gerne af flere omgange indtil august. Sørg for at den får skygge og står i fugtig jord. Du kan høste løvet i vinterperioden.
 • Purløg: Foretrækker at stå et lunt sted, hvor der ikke er direkte sollys. Husk, at vande den regelmæssigt. Har du sået/plantet den i en krukke, kan du nemt sætte den i drivhuset eller indenfor for at overvintre. Du kan så frøene i marts/april måned. Hvorefter du kan plante dem ud i april.
 • Citronmelisse: Er en nem krydderurt, som kan bruges til te, salater, fisk, olier, dressinger eller kage. Krydderurten skal have sol og læ. Den tåler kun let skygge. Plant den direkte i en krukke eller i et havebed. Urten kan tages ind til overvintring.
 • Pebermynte: Er lækkert i både drinks, desserter og salater. Derudover kan du også anvende den i te. Den intense duft er med til at skræmme uvedkommende insekter væk. Den er derfor god som naboplante til eksempelvis kålplanter. Forspir indendørs i mart/april og sæt dem ud i havebed imellem april og juni. Den kan også så og dyrkes i krukker.
 • Timian: Er en hårdfør plante, der kan klare en mild vinter udenfor. Det gør ikke noget, at du glemmer at vande den en gang imellem. Forspir i så- og priklejord. Plant dem ud i havebedet eller krukke, når der ikke længere er risiko for nattefrost.
 • Karse: Er en af de letteste krydderurter, du kan holde. Du behøver ikke engang bruge jord eller særlig meget plads. Så i et fugtigt underlag som eksempelvis vådt vat eller køkkenrulle. Sæt den eventuelt et mørkt sted. Du kan plante karse ud i havebedet eller flytte det over i en krukke med muld, når det er vokset.
 • Merian: Anvendes i eksempelvis kødretter, vildt, supper og fisk. Den minder lidt om oregano i sin smag og duft. Frøene blandes med sand og sås ud i varm jord omkring maj/juni. Merian kan sås indendørs i april. Brug gerne en løs kalkholdig jord, og placer det et solrigt sted.
 • Persille: I Silvan har vi flere forskellige slags persillefrø. Forspire indendørs, hvis du gerne vil høste tidlig. Det kan du allerede gøre omkring marts. Kig dog på pakken for at følge anvisningerne for den specifikke persillesort.
 • Basilikum: Du kan få mange forskellige sorter af basilikum. Du kan så basilikum i marts/april. Køber du en basilikumplante, kan du med fordel anvende krydderurtejord til bedet eller krukken. Placer det solrigt med mulighed for læ. Husk, at vande regelmæssigt.

Sådan kommer du i gang med at dyrke krydderurter

Medmindre du har uendelig med plads, er det god idé at udvælge de krydderurter, du helst vil have. Derudover er det også en god idé at tænke over, hvor store mængder krydderurter du har lyst til at ligge inde med. Sagt med andre ord - bare fordi du har plads til mange krydderurter, behøver du ikke at plante alle slags. Men det betyder heller ikke, at du skal lade dig begrænse. Det kan være meget sjovt at prøve noget nyt en gang i mellem. Og fordi krydderurter kan overleve året rundt, kan du altid plante mere eller nyt.

Er du nybegynder, eller er du bare ude efter at holde nogle nemme krydderurter, kan du gå efter følgende varianter: purløg, timian, mynte, oregano og salvie. De er simple urter, som kan bruges i mange forskellige madretter. Derudover er de nemme at holde, da de ikke har nogle specifikke krav til jord og gødning. De behøver faktisk ikke gødning, kræver ikke meget vand og passer sig selv. Du skal bare sørge for, at urterne står et solrigt sted. Så har du en tendens til at glemme at vande planter generelt, kan de være glimrende valg.

Hvilken jord skal du vælge til dine krydderurter?

Krydderurter er faktisk ikke så krævende, når det kommer til den jord, de skal stå i. Men der findes typer af jord, som er særligt udviklet med de helt rette næringsstoffer til krydderurter. I Silvan finder du en speciel krydderurtejord, der netop har de rigtige næringsstoffer og samtidigt er godkendt til økologisk dyrkning. Alternativt kan du også bruge en almindelig, god muldjord, hvor du gerne må iblande lidt kompost for at give næring til urterne. Vælger du at sætte dem i potter, kan du bruge hvilken som helst jord – endda også almindelig pottejord.

Hvor kan du dyrke krydderurter?

Hos Silvan kan vi tilbyde forskellige alternativer til at dyrke krydderurter i. Er det første gang, du skal prøve det af, kan vi anbefale at starte småt ud. Plant en smule, så du får en fornemmelse af, hvad det kræver, samt hvor meget udbytte du får ud af det. Du kan eksempelvis købe små krukker, potter, der eventuelt kan stå i vinduet. Sørg for at krydderurterne står i et vindue, hvor de står forholdsvist varmt, og hvor der kommer meget sollys ind. Husk at give dem nok vand, så de ikke tørrer ind - vær især opmærksom om sommeren, hvor både temperaturen og solen er høj. Brug gerne vand med gødning i. Hvis du planter direkte i et havebed, bør du holde øje med, om de har nok plads til at brede sig, samt at træer og buske ikke skygger for solen.

Ved du allerede, at du gerne vil have et større udbytte, kan du investere i et minidrivhus eller plantekasser. De er gode alternativer til dig, der måske ikke har så meget plads, men gerne vil have mere end en slags krydderurt. Har du have eller terrasse, kan du plante ude i køkkenhaven eller i højbede. Det giver mulighed for at have mange slags krydderurter og mere af hvert. Sørg for at placere dem et sted, hvor der er læ for vinden, og hvor der kommer sollys. Vælger du et højbed, bør du vælge et materiale, der ikke har trykimprægnering. Du kan også vælge at gro dine krydderurter i et drivhus eller orangeri. Vælger du krydderurter, der er sarte over for frost, kan du eventuelt overvintre dem indenfor. Eller du kan lad den overvintre i et drivhus eller orangeri. Det gælder især urter, der står i krukker.

Hvilke krydderurter kan du dyrke i haven?

Du kan i princippet have alle de krydderurter i haven, du har lyst til. Har du godt med plads, kan du opdele i områder enten ved at anvende højbede eller krukker. Du kan også lave en opdeling i din køkkenhave. På den måde kan du opnå en flot æstetik. Hvis du sår direkte ude i haven, kan du med fordel stikke navneskilte ned i jorden. På den måde kan du holde styr på, hvilke krydderurter der gror hvor. Når det er sagt, er der selvfølgelig nogle krydderurter, der er lidt mere hårdføre end andre. De fleste kan dog klare det danske vejr med eller uden dække.

Inden du sår eller planter i haven, bør du være opmærksom på, hvordan de udvalgte krydderurter opfører sig. Nogle breder sig meget, og andre kan have brug for at overvintre et lunt sted over vinteren. Krydderurter som eksempelvis kørvel, løvstikke, mynte, oregano, persille, salvie og timian er hårdføre urter, som kan overleve vinteren. Har du pladsmangel indenfor, er det altså nogle af de varianter, du kan starte ud med at udplante. Hold dog stadig øje med, at de ikke står i for meget vand. Og selvom de kan overleve vinteren, er det stadig en god idé at dække jorden med granris, blade eller halm, for at isolere imod længere tids barfrost.