Sådan renser du dit tæppe

Har dine tæpper set bedre dage? Så er det nok på tide at få dem renset. Du kan rense med tæppeshampoo og en støvsuger, eller du kan bruge en tæpperenser. Husker du at støvsuge og vaske tæpperne en gang imellem, kan det måske være nok med en tæppeshampoo og en støvsuger. Men i de fleste tilfælde kan det godt betale sig at anvende en tæpperenser. For selvom mange nok husker at give tæppet en tur med støvsugeren, så glipper den dybe rens, som tæppet har brug for. Men der er faktisk rigtig god grund til at foretage en dybere rens. Hver dag forsvinder der masser af støv og snavs ned i tæppet, som støvsugeren ikke får fat i.

Derfor er det en god idé at bruge en tæpperenser. Det er en hurtig og effektiv måde at rense dine tæpper på. Tæpperenseren er især en fordel, hvis du har store tæpper, som eksempelvis et væg-til-væg-tæppe. Derudover kan den også bruges til bilens måtter og sæder. Brug en god rens eller rengøringsmiddel, og bland det op med vand. Brug mundstykket til at spraye tæpperensen på tæppet og lad det virke i den angivne tid. Følg altid anvisninger på det dit valgte produkt. På den måde sikrer du dig, at tæppet ikke tager skade. Sug derefter med tæpperenseren, så alt sæben og snavset bliver fjernet fra tæppet. Alt efter hvor beskidt dit tæppe er, kan det være nødvendigt at gøre det en gang mere.

Sådan plejer og vedligeholder du tæpper

Når du skal pleje og vedligeholde tæpper, kommer du rigtig langt med at støvsuge. Det lyder simpelt, men der kommer meget snavs og støv helt nede i tæpperne. Derfor er det en rigtig god idé at støvsuge jævnligt, så der ikke samler sig for meget dernede. Du skal dog være opmærksom på, hvilket materiale dit tæppe er lavet i. Nogle typer, som eksempelvis skindtæpper, skal støvsuges forsigtigt. Har du mulighed for at dreje eller vende dit tæppe om på den anden side, kan du også afhjælpe slitagen. Du kan også anskaffe dig et tæppeunderlag, som sikrer at tæppet ikke skrider rundt på gulvet. Derudover er det med til at beskytte tæppet, så du undgår at tæppet får misfarvninger fra gulvet – og omvendt.

Rens gerne tæppet én gang om året. Er det ofte meget beskidt, kan det være nødvendigt at rense et par gange. Har du børn og husdyr, kommer der på pletter på tæppet i ny og næ. Du har helt sikkert også selv prøvet at spilde en kop kaffe eller lignende. Kort sagt – du kan ikke undgå pletterne. Men du kan undgå, at de tørre ind og sætter sig for dybt i tæppet. Det er derfor en god idé at fjerne pletterne hurtigst muligt. Her er det også vigtig at undersøge om tæppet skal have et bestemt rengøringsmiddel eller en pletfjerner. Derudover er det også en god idé og undersøge, om tæppet kan tåle de gamle husmødre-tricks, som eksempelvis at anvende kartoffelmel som pletfjerner. Viskosetæpper kan eksempelvis ikke tåle, at du fjerne pletterne med almindeligt vand.

Sådan rengør du din bil med en højtryksrenser

Har ikke du ikke tiden eller lysten til at tage i vaskehallen, kan du altid vælge at vaske bilen derhjemme. Men at stå med en spand vand og vaskebørste er måske heller ikke det mest effektive og tidsbesparende løsning. Du kan derfor vælge at bruge en højtryksrenser til at rengøre din bil udvendigt. Du får vaskehallens stærke og effektive vandstråler, men du kan nøjes med vaske hjemme hos dig selv – og lige når det passer dig. På den måde slipper du også for at holde i kø på tankstationen. Du skal bare sørge for at købe eller leje en højtryksrenser. Derudover er det en god idé at anskaffe en skumlanse/skumdyse og en vaskebørste til højtryksrenseren.

Sådan rengør du med højtryksrenseren trin-for-trin

 1. Nedspuling: Start med at spule så meget som muligt af skidt og snavs væk fra bilens overflade.
 2. Forvask med skumblanding: Brug skumlansen sammen med højtryksrenseren. Tilføj bilshampoo blandet op med vand eller foam-sæbe i skumlansen og forvask bilen. Husk at følge anvisninger på det specifikke produkt. Regn med at skummet skal være tykt nok til at dække bilen, og at det ikke løber af, lige med det samme.
 3. Spul af: Skyl/spul bilen af efter at bilshampooen har siddet i den angivne tid. Sørg for at spule godt af de steder, hvor der er meget beskidt. Brug gerne en gentledyse og-/eller skyl med lavt tryk/bar.
 4. Vask med bilshampoo: Brug bilshampoo eller sæbe og vand. Vask med en vaskebørste eller med en vaskehandske. Lad det sidde i den angivne tid (ca. 5 min.).
 5. Spul af igen: Skyl/spul bilen godt af igen med lavt tryk/bar på højtryksrenseren.
 6. Voks bilen: Giv eventuelt bilen et lag voks. Du kan med fordel bruge skumlansen til at påføre vokset.
 7. Tør bilen: Tør eventuelt med en mikrofiberhåndklæde.

Tip:

 • Vask fra toppen og nedad. Start med taget, derefter siderne og til sidst i front og bag.
 • Husk at vælge en højtryksrenser med bar/tryk, der passer til vask af bilen. Det valgte tryk/bar skal ikke skade lakeringen.
 • Sørg for at holde en passende afstand, så vandstrålen ikke rammer for voldsomt på bilen.
 • Husk at rengøre i bunden af bilen og omkring hjulene, hvor snavset ofte kommer til at sidde

Sådan renser du din bil indvendig

Det er ret let at rengøre bilen indvendigt. Meget kan gøres, ved bare at fjerne skrald, og fjerne pletter, når de opstår. Det meste støv og jord kan du sagtens tage med en almindelige støvsuger. Ved instrumentbrættet, rattet eller andre overflade med plast, kan du bruge en ganske almindelige mikrofiberklud til at fjerne støvet. Du kan eventuelt bruge en læderbørste til at fjerne indtørret snavs på dørenes sider. Det er en god idé at gøre det jævnligt, så du undgår at indånde for meget støv. Det sætter sig som regel også i bilsæderne (afhængigt at hvilket stof, der er tale om) og i bilens måtter. Husk også at rengøre vinduer indefra og bakspejl med vinduesrens.

Der er forskellige fremgangsmåder at rengøre bilsæderne på. Det kommer nemlig an på om du har læder/kunstlæder eller stofsæder. Har du bilsæder i læder, kan du anvende kogt vand blandet med sæbespåner. Brug skummet fra blandingen og påfør det på sæderne. Brug en blød klud til at vaske med. Undgå at læderet bliver gennemvædet. Lad det tørre lidt, og tør derefter af med en blød klud. Giv gerne sæderne læderpleje bagefter, så porerne i læderet bliver lukket igen. Har du bilsæder i stof, kan du følge denne guide:

 1. Start med at støvsuge sæderne for løst snavs, som eksempelvis sand og små sten
 2. Sprøjt en smule vand ud på sæderne. Hold igen med vandet, så der ikke kommer for meget på ad gangen.
 3. Rengør med tæpperenseren - brug gerne et håndmundstykke til tæpperenseren.
 4. Du kan bruge en børste til at løsne snavset.
 5. Gentag indtil sæderne har en pæn overflade igen
 6. Lad sæderne tørre. Luft gerne ud i bilen.
 7. Vil du blot fjerne en plet fra sædet, kan du anvende bagepulver. Gnub med en fugtig klud på pletten. Hæld derefter bagepulver på samme sted og lad det virke i 10 min.
 8. Fjern bagepulveret med støvsugeren. Tør derefter af med en fugtig klud.

Tip

 • Når du har rengjort bilsæderne, kan du med fordel imprægnere dem med tekstilbeskyttelse, så de fremover er mindre modtagelige over for skidt og snavs
 • Har du spildt fedt eller olie på sædet, skal du kun bruge bagepulver. Fjern bagepulveret med støvsugeren, når bagepulveret har suget fedtet op.

Hvordan rengør du møbler med en møbelrenser eller sofarenser?

En sofa, lænestol og andre møbler kan hurtigt blive ulækre, hvis de ikke jævnligt bliver renset. Der kan ophobe sig meget skidt og støv i stoffet og de bløde puder, hvorfor du bør rense sofaen en gang imellem. I hverdagen og den ugentlige rengøring er det fint med støvsugning af sofaen, ligesom det er vigtigt, at du husker at fjerne pletter på sofaen med det samme. Skal du fjerne pletter, kan du bruge tekstilrens eller pletrens, som du kan finde hos Silvan. Desuden kan du også bruge en tæpperenser til at rense en sofa i dybden, som du kan leje hos Silvan.

Før du begynder at rense sofaen, bør du læse brugsanvisningen til den. Hvis du ikke længere har den, skal du helst undersøge, hvilken type stof sofaen har. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan stof skal renses, og hvad det kan tåle. Eksempelvis er det ikke alle stoftyper, som kan tåle at blive renset med en tæpperenser. Hvis sofaen kan tåle at blive renset med en tæpperenser, er det en effektiv måde at rengøre den på, så du får en ren og pæn sofa igen. Lej tæpperenseren i den periode, som du har behov for den – det er oplagt, at du både kan rense dine tæpper og møbler samtidig.