Skuffejern & kultivatorer

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skuffejern og kultivatorer i høj kvalitet

En blomstrende og spirende have kræver, at jorden bliver plejet og vedligeholdt. Det er derfor svært at komme udenom, at du får brug for en kultivator og et hakkejern. En kultivator er velegnet til at fjerne ukrudt og lufte jorden i det tidlige forår. Det giver frø og løg grobund for at spire, når jorden er blevet tilført en masse ilt. Men spirende blomster og frø giver også spirende ukrudt. Derfor kan du få brug for et hakkejern eller skuffejern til at fjerne ukrudt, udtynde planter og løsne jord, som har dannet skorpe. Eller du kan få brug for at hyppe kartoffelrækkerne med en kartoffelhakke. Er det ikke nok med en hakke til at løsne hårdt, stenet jord, fri fra ukrudt, kan du få brug for enten en gravegreb eller en kartoffelgreb.

Haveredskaber: fordelene ved en hakke, skuffejern og kultivator?

Er din have plaget af ukrudt og andet bevoksning, som du gerne vil af med? Og er du i tvivl om, hvilket redskab du skal bruge til bekæmpelsen? Så kan du med fordel læse med herunder, hvor vi forsøger at give dig et overblik over, hvad de forskellige typer af haveredskaber egner sig bedst til.

Hakkejern

Et hakkejern kan have mange navne, men det bliver ofte omtalt som enten hakke eller havehakke. Det er et næsten uundværligt redskab, som er velegnet til at fjerne ukrudt, der er under et år gammelt. Flerårigt ukrudt får nemlig længere rødder, end etårig ukrudt, som en hakke ikke kan få med op. Du bør derfor kun hakke i det øverste lag af jorden, da du ellers risikerer, at få frøene fra ukrudtet op til overfladen - og så vil de spire på ny. Er det fugtigt i vejret, bør du rive ukrudtsplanterne sammen bagefter, ellers risikerer du, at de kan vokse videre. Er det derimod tørt og solrigt, kan du lade de afrevne planter ligge på overfladen, da de vil typisk visne og forsvinde i løbet af en uges tid.

Hakken er rigtig god til at fjerne ukrudt og løsne jord – både i grøntsagsbede og blomsterbede. Med dens skarpe kanter, når den let og ubesværet ind under de fleste planter. Du kan således luge helt tæt omkring blomsterne og grøntsagerne i bedene. Hakken er med andre ord særdeles velegnet til at udtynde planter og fjerne ukrudt. I Silvan finder du også kartoffelhakken, som er særdeles velegnet til hypning af kartofler, da kartoffelhakken hakker jorden op omkring dine kartoffelrækker. På den måde får dine kartofler de bedste vilkår for at vokse sig store og sunde. Er det ikke nok med en kartoffelhakke? Så finder du naturligvis også en kartoffelgreb i vores sortiment. Så du er udstyret, når kartoflerne skal høstes.

Skuffejern

Et skuffejern har mange af de samme formål som en hakke, da et skuffejern ligeledes anvendes til at hakke etårigt ukrudt og bevoksning op med. Det gør den ved at skære planten over, hvilket også betyder at ukrudt med længere rødder vil komme op igen. Et skuffejern kan med fordel bruges på større områder, hvor den skal fjerne alle planter. Du kan også få et 2-vejs skuffejern, som du både kan køre frem og tilbage i jorden. Denne model er meget effektiv til hurtigt at få bugt med ukrudt. Den største forskel på et skuffejern og en hakke er således, at skuffejernet skubbes henover jorden, hvorimod du bruger kræfter på at løfte og hakke ned igen, med en hakke. Det er derfor en smagssag, hvorvidt du foretrækker et skuffejern eller en hakke.

Kultivator

En kultivator har flere formål, da den både er velegnet til at fjerne ukrudt og løsne jord. Den klarer disse opgaver uden besvær, da dens ståltænder bryder igennem såvel tør som hård jord. Du kan derfor få løsnet jorden omkring ukrudtet, ved brug af færre kræfter. Kultivatoren er også god til at klargøre jorden, inden du sætter nye frø eller løg. En anden fordel ved anvendelsen af kultivatoren er, at vand og næringsstoffer lettere kan komme ned til planternes rødder, da rødderne får tilført en masse ilt, som giver planterne de bedste forudsætninger for at vokse sig store og stærke.

Er du stadig i tvivl om, hvilket redskab du skal vælge? Så kom ind i din lokale Silvan, hvor vores dygtige medarbejdere står klar til at råde og vejlede dig, så du kan komme hjem med de helt rigtige redskaber til foråret og sommerens haveprojekter.

Hvorfor vælge en greb som haveredskab?

Er din have plaget af ukrudt, som har fået lov at vokse igennem mange år? Så kan du med fordel anskaffe dig en greb, som effektivt kan fjerne ukrudt med hele dets rod. Det kræver dog, at jorden omkring ukrudtet bliver løsnet godt op, så du kan komme til rødderne. Og det er her en greb kommer ind i billedet, da den er ideel til at få godt fat og løsnet jorden omkring ukrudt. Så du derefter forsigtigt kan fjerne rødder og rodknolde fra jorden.

Du kan derudover bruge din havegreb i din kompost, hvis du har sådan en. Den er ideel at bruge her, da grebens lange tænder trænger let ind imellem plantedelene. På den måde kan du let flytte komposten, hvis du har brug for det, eller du kan rode rundt i komposten. Greben er ligeledes uundværlig, hvis du skal grave kartofler eller andre rodfrugter op - det er en hurtig måde at få høstet grønsager på.

Sådan får du hurtigt bugt med ukrudtet

Vi anbefaler, at du begynder at bekæmpe eller fjerne ukrudtet i marts eller april måned. Ukrudtet er oftest lettest at se, i disse måneder, da ukrudtet gror tidligere end de andre planter i haven. Går du derimod først i gang til sommer, med at bekæmpe ukrudt, bliver arbejdet noget mere besværligt. På det tidspunkt har ukrudtet nemlig fået længere rødder, og er derfor sværere at hive op. Der er flere måder at holde de uønskede planter nede på. Én strategi er at gå bedene igennem ca. hver tredje uge fra marts eller april og frem til sankthans. På den måde er du stort set fri for ukrudt, i haven, resten af sommeren.

En anden strategi er at tage en lille tur rundt i haven, hver eller hver anden dag. Så bruger du måske 5-10 minutter ad gangen, og det føles ikke rigtig som havearbejde. Du kan med fordel slutte sæsonen af med en rigtig grundig lugning, så har du allerede en god start til den nye forårssæson. Vil du vide endnu mere om, hvordan du holder din have fri for ukrudt? Så læs med vores artikel om, hvordan du bedst mulig bekæmper ukrudt, herunder.

Sådan vedligeholder du dine haveredskaber

Inden du pakker dine haveredskaber væk til efteråret, er det en rigtig god idé at give dem en grundig rengøring. Du vil takke dig selv for det, når du finder dem frem til næste forår. Det første du bør gøre, er at fjerne jord og andet snavs fra redskaberne. Meget af det kan tages med en børste eller med en vandslange. Det mere genstridige snavs kan tages med en skuresvamp og noget sæbevand. For at afhjælpe rustdannelse, er det en god idé at smøre metallet med noget olie, inden redskabet sættes væk.

Derudover, skal du være opmærksom på dine redskaber med træhåndtag. Du bør først fjerne jord og snavs. Herefter kan du med fordel give skaftet noget olie eller lak, afhængigt af, hvordan det i forvejen er behandlet. Når dine haveredskaber så er fine, velplejede og smurte, kan du stille dem tilbage i skuret. Men vi anbefaler i den forbindelse, at du hænger redskaberne op i et redskabsophæng. På den måde er de beskyttet mod ridser, og du sparer samtidigt plads i skuret.