Komposit

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er komposit?

Komposit er et blandingsprodukt af træ, plastmaterialer og bindemiddel. Typisk består det af 60 % træ, 30 % plast og 10 % bindemiddel. De fleste kender komposit som kompositbrædder, der er et meget populært træprodukt til udendørs brug. Det skyldes, at komposit er et holdbart og modstandsdygtigt materiale, som passer perfekt til det danske klima. Derudover kræver det ikke meget vedligeholdelse, hvilket træ ellers typisk gør. Mens udendørstræ løbende skal vedligeholdes med maling, olie og træbeskyttelse, er dette ikke nødvendigt med komposit. Vil du gerne bruge weekenderne til andet end at vedligeholde træ udendørs, er komposit et rigtigt godt valg.

Komposit er også en beklædning, der er i mellemprisklassen for udendørstræ. F.eks. er det generelt væsentligt billigere end hårdttræ, mens det er en anelse dyrere end trykimprægneret træ. Der er også mange muligheder for at få forskellige farver og strukturer. Det er nemlig meget varieret, hvordan kompositbrædder ser ud. Kompositbrædder er desuden nemme at montere på terrassen, og hvor du nu ellers skal bruge dem. Så længe at du har lavet et godt fundament til terrassen, er det relativt nemt at montere terrassebrædder i komposit. Du kan læse mere om træterrasser i vores guide til, hvordan du bygger en træterrasse.

Hvilke fordele og ulemper er der ved komposit?

Der er mange fordele ved komposit, men selvfølgelig er der også nogle ulemper i forhold til almindeligt træ, som du skal have med i overvejelserne. Fordele og ulemper handler bl.a. om vedligeholdelse, rengøring og udseendet på produktet. Hvis du eksempelvis foretrækker rent træ, som ikke er et blandingsprodukt, så er komposit ikke det rigtige valg. Hvis det modsat ikke betyder det store for dig at få et produkt med rent træ, så er komposit et godt valg. Vi vil her give dig et overblik over hvilke fordele og ulemper, der er ved kompositbrædder, så du er bedre klædt på til at vide, om det er det rigtige materiale for dig:

Fordele ved komposit:

  • Næsten vedligeholdelsesfrit (skal dog rengøres og renses løbende)
  • Lang levetid på op til 20-25 år
  • Ingen splinter
  • Modstandsdygtigt over for svampe- og insektindgreb
  • Fri for gift

Ulemper ved komposit:

  • Kompositbrædder i mørke farver kan blive meget varme om sommeren
  • Farven på komposit kan falme efter nogle år
  • Der kan komme ridser i overfladen på komposit
  • Større brandfare end almindeligt træ
  • Komposit kan blive glat, hvis det er vådt

Hvor kan du bruge komposit?

Komposit kan bruges til de fleste former for belægninger udendørs. Det er især til udendørs brug, at kompositbrædder er relevante, fordi materialet her skal være modstandsdygtigt, vejrbestandigt og stærkt. Da det indenfor ikke på samme måde er nødvendigt med hårdføre materialer, egner komposit sig ikke til indendørs brug. Der er især to steder, hvor det er populært at bruge komposit som materiale på belægningerne: på terrassen og som hegn. Her er det nemlig nødvendigt med hårdføre og modstandsdygtige materialer, der kan holde til lidt af hvert. Du kan læse mere om terrassebrædder og hegn i komposit herunder.

Kompositterrassebrædder

Terrassebrædder i komposit er særdeles populære som belægning. Årsagen er, at de holder godt, og at de kun kræver minimal vedligeholdelse. Vores kompositterrassebrædder kommer enten som hele brædder med en længde på op til 6 m eller som terrassefliser. Terrassefliser er især smarte, da du med dem kan skabe en flot belægning på en betonterrasse, som ellers er lidt kedelig. Det kan også gøre det meget mere behageligt at gå på terrassen, da du ikke skal træde på en ru betonoverflade. Terrassefliserne kommer som en form for samlesæt, der er nemt at montere på terrassen eller altanen.

Komposithegn

Et andet populært produkt med komposit er et komposithegn. Med et komposithegn kan du afgrænse haven og skærme af for vind og nysgerrige blikke. Det er en holdbar løsning, som effektivt kan skærme haven af. Normalt kommer komposithegn i sort farve med træstruktur. Nogle af dem kommer med en kombination af kompositbrædder i bunden og frostet glas i toppen. Vi har hegnene i forskellige størrelser, så du skulle gerne kunne finde en bredde og højde, der passer til dine behov. Hvis du vælger et komposithegn, slipper du altså for at skulle give hegnet maling og træbeskyttelse jævnligt.

Sådan vedligeholder du komposit

Komposit er næsten et vedligeholdelsesfrit materiale. Her skal du hæfte dig ved ordet ”næsten”, for du slipper ikke helt for at skulle vedligeholde komposit. Der kan nemlig stadig vokse mug, alger og skimmelsvamp på komposit, som kan gøre overfladen beskidt og grim. Derfor skal du jævnligt rengøre komposit med en svamp og noget sæbevand. I Silvan sælger vi særlige former for rens til komposit, som kan give flot overflade og sikre, at det kan holde i mange år. Vi sælger også imprægnering til komposit, der kan hjælpe på vedligeholdelsen af det.

Det er vigtigt, at du ikke bruger en højtryksrenser til at rense kompositbrædder. Kompositten kan nemlig ikke holde til det høje tryk. I stedet skal du bare bruge en helt almindelig svamp og sæbevand – og evt. særlige rensemidler til komposit. Du bør heller ikke bruge stærke rengøringsmidler som eddikesyre eller saltsyre, da komposit bestemt ikke har godt af det. Hvis der er alger eller skimmelsvamp på overfladen, kan du bruge Rodalon til at fjerne det. Uanset hvad er det nemt at vedligeholde komposit, hvis du bare bruger din sunde fornuft og husker at gøre det rent mindst et par gange om året.