Vertikalskærere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge en vertikalskærer til?

Fordele ved en plænelufter

  • Forebygger og fjerner mos på græsplænen
  • Giver mere luft, næring og vand til græssets rødder
  • En genvej til en flottere og sundere græsplæne

Har du en græsplæne, og er du ved at være træt af, at der vokser mos og ukrudt over det hele i den? Så kan en vertikalskærer være din redning. En vertikalskærer bruger du nemlig til at give din græsplæne de bedst mulige vækstbetingelser, så du kan få en flot og tæt græsplæne. En vertikalskærer fungerer ved, at den skærer riller vertikalt ned i græsplænen. Det gør, at der kommer mere luft, næring og vand til græssets rødder. Samtidig trækker knivene også mosset op af græsplænen, mens græsset fortsat bliver på overfladen. Du bør ikke bruge en vertikalskærer på en nyanlagt græsplæne, da græssets rodnet endnu ikke er stærkt nok der.

Derfor kan du altså både bruge en vertikalskærer til at give plænen luft og til at fjerne mos. Dog er det ikke nok kun at vertikalskære græsplænen for at bekæmpe mos. Selvom det er vigtigt, så skal du stadig fjerne selve årsagen til, at din græsplæne har problemer med for meget mos. Det kan bl.a. være, at din plæne ikke får nok sollys, og at der ikke er en høj nok pH-værdi i jorden. I så fald kan du tilføje kalk eller plænedress for at forbedre jorden. Du kan læse mere om, hvordan du bekæmper mos i plænen i vores guide, Sådan fjerner du mos i græsplænen.

Hvad er forskellen på en vertikalskærer, plænelufter og mosfjerner?

Muligvis har du hørt om både vertikalskærere, plæneluftere og mosfjernere og undret dig over, hvad forskellen egentlig er på de forskellige maskiner. Hvis vi starter med en plænelufter og vertikalskærer, så er det faktisk samme navn for en og samme maskine. Begge fungerer ved at skære valse ned i jorden i græsplænen for at give mere luft til græssets rødder. Der er dog den forskel, at når du vertikalskærer, så går valsen lidt dybere ned i jorden. Ved plæneluftning skærer du kun ned i de øvre jordlag. Flere maskiner kan både fungere som vertikalskærer og plænelufter.

En mosfjerner er en smule anderledes end en plænelufter og vertikalskærer. Dog er der stadig mange ligheder. Da formålet med en mosfjerner – nok knap så overraskende – er at fjerne mos fra plænen, så skærer valsene ikke så dybt. I stedet for at skære decideret ned i jorden så trækker en mosfjerner mosset op fra græsplænen. Derfor kan du også bruge en mosfjerner oftere end en vertikalskærer. Mange vertikalskærere vil også kunne fungere som mosfjernere. Derfor er en vertikalskærer, plænelufter og mosfjerner i det store hele det samme, og navnene bruges også i flæng om de samme maskiner.

Hvilken vertikalskærer skal du vælge?

Du skal vælge den vertikalskærer, som lever op til dine behov. Derfor behøver du ikke at investere i en unødigt stor og dyr maskine, hvis du har en lille og relativt ukompliceret græsplæne. Har du derimod en stor græsplæne med en del mos og ukrudt, kan det godt betale sig at få en lidt større plænelufter. Du bør især gå efter en maskine, der er bred, hvis du har en stor plæne, da vertikalskæringen så går noget hurtigere. Med en stor græsplæne bør du også få en vertikalskærer med en opsamler. Så er du fri for at skulle rive det hele sammen. Hvis du kun har en lille plæne, er det ikke på samme måde nødvendigt med en opsamler.

En anden vigtig prioritering i valg af maskine er motortypen. Her kan du vælge imellem 3 typer motorer, som alle har sine fordele og ulemper: benzindrevet, elmotor med ledning og elmotor med batteri. Har du en lille plæne, hvor du også har adgang til strømudtag, kan du fint klare dig med en plænelufter med ledning. Hvis din plæne er mellemstor, så er det dog supersmart med en maskine med batteri, da det udvider dens rækkevidde markant. Med en stor og kompliceret plæne er en benzindrevet vertikalskærer et godt valg, da det er en kraftig maskine. Du får også ubegrænset rækkevidde, så længe der er benzin på maskinen. Dens ulempe er dog, at den er støjende, og at den miljømæssigt ikke er det bedste valg.

Vertikalskærer Fordele Ulemper Plænestr.
Elmotor, ledning Hurtig tilslutning

Lydsvag

Miljøvenlig
Lille rækkevidde

Irriterende ledning

Mindre motor
Lille
Elmotor, batteri Fleksibel

Lydsvag

Miljøvenlig
Batteri skal oplades

Mindre motor
Lille-mellem
Benzinmotor Stærk motor

Stor rækkevidde
Støjende

Dårlig for miljøet
Mellem-stor

Lej en plænelufter

Skal du kun bruge en plænelufter en enkelt gang? Så bør du overveje at leje en plænelufter. Hos Silvan har du mulighed for at leje mange forskellige havemaskiner, herunder også en plænelufter. Du kan se meget mere i vores værktøjsudlejning til græs, hvor du også kan finde en vertikalskærer. Skal du ordne andet på græsplænen, kan du bl.a. også finde plæneklipper, græstrimmer og havefræser. På denne måde er du fri for at foretage en stor investering i køb af maskiner, men du kan i stedet leje til enkeltstående opgaver i hus og have.

Sådan bruger du en plænelufter

For at få en flot, grøn græsplæne hele året rundt, bør du bruge vertikalskæreren 2-3 gange årligt. Her kan du starte med at vertikalskære i det tidlige forår, når vinteren er ovre. F.eks. i marts eller starten af april. Næste omgang vertikalskæring kan foregå i maj, mens den sidste kan være i efteråret. Når du vertikalskærer om efteråret, så vælg nogle dage, hvor der har været tørvejr i 3-4 dage før. Så er mosset ikke så tungt og fugtigt, og derfor er det nemmere at få op. Skal du kun fjerne mos i plænen, kan du nøjes med at gå ca. 3-5 mm ned i jorden med knivene.

Du bruger en vertikalskærer på stort set samme måde som en plæneklipper. Det vil sige, at du starter i et hjørne og derefter kører plænen over i baner. Hvis du har meget mos i plænen, kan du dog også køre i både lige og diagonale baner. Er der meget mos i din plæne, kan den se noget medtaget ud efter at være vertikalskåret. Du kan her så nye græsfrø i hullerne på plænen. Det kan også være en god idé at tilføje gødning og kalk til plæne, hvis jorden mangler næring og er sur.