Vertikalskærere

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvordan fungerer en vertikalskærer?

En vertikalskærer fungerer som navnet siger. Den skærer riller vertikalt ned i plænen. Den har en række små knive på en valse, der trænger ned og river op i overfladen. På den måde bliver det øverste jordlag løftet, hvilket giver luft til græsrødderne. Det er også derfor, at den kaldes plænelufter. Rillerne gør også, at vand lettere kan komme ned til rødderne. Så din græsplæne får både mere ilt og næring. Og den er derfor bedre rustet til at tage kampen op mod mos og ukrudt. Derudover trækker knivene mosset i plænen med op og efterlader kun græs. Du skal helst ikke bruge din vertikalskærer på en nyanlagt græsplæne. Græsset skal nemlig have et tilstrækkeligt kraftigt rodnet. Ellers vil det bare blive revet med op. Det er naturligvis ikke et problem ved ældre plæner.

En vertikalskærer bruges ofte til to forskellige ting. Den kan bruges til at vertikalskære og fjerne mos. Men den kan også bruges til at skære riller ned i jorden. Her får du luft til græsrødderne i plænen. Og vand kan bedre trænge ned. Når du vertikalskærer, skærer du typisk lidt dybere, end når du fjerner mos. Når du bruger maskinen til at fjerne mos, er det en smule anderledes. Her skal knivene, som udgangspunkt, kun ridse i overfladen af plænen. Hvor dybt knivene skal ned, afhænger af hvordan din plæne ser ud. Hvis din plæne ellers er fin og velholdt, kan du nøjes med at gå ca. 3 mm ned i jorden. Men hvis den måske er lidt mindre velholdt, og har mere mos, bør du bruge en dybde på ca. 5 mm. De fleste maskiner har typisk flere trin til højdeindstilling. Så kan du vælge den dybde, der passer bedst til din plæne.

Hvordan bruger du en plænelufter?

Du kan faktisk bruge din vertikalskærer året rundt. Der er dog nogle tidspunkter på året, der er mere velegnede. Hvis du vil have en flot, grøn plæne hele året, bør du bruge den to til tre gange om året. Du bør starte med den første omgang i marts. Men det er naturligvis kun, hvis vinteren er ovre. Den næste runde skal du tage i maj. Og den sidste omgang skal være engang i efteråret, før det bliver for koldt og vådt. I den forbindelse er det en god idé at bruge maskinen efter en periode på 3-5 dage med tørt og solrigt vejr. På den måde er det meste af fugten trukket ud af mosset. Og vertikalskæreren får lettere ved at skære igennem det. Mosset er heller ikke nær så tungt, når du skal fjerne det. Har du ikke en trailer til at køre mosset på affaldspladsen? Så husk, at du kan leje en gratis trailer i Silvan.

Når du kører med maskinen, fungerer det stort set som med en plæneklipper. Du starter i et hjørne, og kører i baner hele plænen over. Er der meget mos i plænen? Eller er den generelt ikke velholdt? Så kan det dog være en god idé at køre både i lige og diagonale baner. På den måde løsnes mos og andet ukrudt sig bedre. Og du får lettere ved at fjerne det. Efter en tur med vertikalskæren ser din plæne typisk meget medtaget ud. Afhængigt af, hvor meget mos der har været, vil der naturligt være bare pletter. Alle de steder, hvor der har været mos og andet ukrudt, vil der nu bare være hul ned til jorden.

Hvad gør du nu? Hvordan får du din plæne flot igen? Hvis vertikalskæreren har efterladt din plæne med store, bare pletter, bør du efterså med græsfrø. Derudover er det en god idé at give din plæne en omgang gødning. På den måde får du en flot og grøn græsplæne sommeren over. Har du områder på græsplænen med fordybninger eller meget dårlig græsvækst? Så kan du med fordel strø plænedress udover hele plænen, før du sår græsfrø. I Silvan finder du naturligvis både græsfrø og gødning. Så du kan give din græsplæne de bedste vilkår. Vil du vide mere om, hvordan du holder din plæne flot og grøn? Så kan du læse artiklen omkring din græsplæne her.

Vertikalskærer, plænelufter og mosfjerner – hvad er forskellen?

Vertikalskærere, plæneluftere og mosfjernere kobles ofte sammen. Det kan derfor være svært at finde ud af, hvad forskellen egentlig er på dem. Vi vil derfor forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvad forskellen er på maskinerne. En vertikalskærer og en plænelufter har samme funktionalitet og formål: Ved hjælp af knive på en valse skærer de ned i jorden, hvilket både giver luft til plænen og river mos op. Mange maskiner har begge funktioner. Så det er faktisk én og samme maskine, blot med to navne.

Når du vertikalskærer, går den lidt dybere i jorden. Og når du burger den, som plænelufter, går den kun ned i de øvre jordlag. En mosfjerner derimod, fungerer lidt anderledes. Den trækker også mosset op, dog uden at skære i græsset som vertikalskæreren eller plænelufteren. Fordi den ikke skærer i græsset, er den mere skånsom over for græsplænen. Og du kan derfor bruge den oftere. Så ofte du synes, at plænen trænger.

Sådan vælger du den rigtige model

Før du går ud og investerer i en vertikalskærer, er der nogle overvejelser du bør gøre dig. Så du er sikker på at få en maskine, der opfylder netop dine behov. Og som du kan have glæde af i mange år. Forskellige vertikalskærere har forskellige klippebredder. Jo bredere den er, jo hurtigere går det naturligvis. Så hvis du har en stor plæne, er det en god idé anskaffe dig en bredere model. Skal der følge en opsamlingsboks med? Eller vil du blot rive mosset sammen efterfølgende? Det kommer både lidt an på, hvor stor din plæne er. Og hvor meget mos der er i den.

Har du en meget stor plæne, kan det være rart med en opsamler. Så slipper du for at skulle hele turen rundt med en rive efterfølgende. Jo mere mos, der er i plænen – jo oftere vil du naturligvis også skulle tømme opsamleren. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad der passer bedst til dig og din plæne. Du bør også overveje, hvilke muligheder der er for at dybdejustere knivene. Så du kan regulere skæredybden, hvis nødvendigt.

Hvilken plænelufter passer til dit behov?

Du bør også overveje, om den skal være drevet af benzin eller elektricitet. Begge løsninger har sine fordele og ulemper. Har du en stor græsplæne? Eller har du dårlig adgang til et strømudtag? Så kan den benzindrevne model være løsningen for dig. Med en benzindrevet vertikalskærer bliver du fri for at tænke på ledninger. Du har ubegrænset rækkevidde, så længe du har benzin på. Du skal dog være opmærksom på, at den er mere støjende. Så det er en god idé at vise hensyn, hvis din have har omkringliggende naboer. Vil du vide mere om den benzindrevne vertikalskærer? Så kan du læse mere i denne artikel, om den benzindrevne vertikalskærer.

Med den elektriske model, med ledning, sætter du blot stikket i kontakten, og så er du i gang. Her skal du ikke tænke på, om du løber tør for benzin. Du vil naturligvis være begrænset af en ledning under arbejdet. Den er derfor bedst egnet til lidt mindre plæner, hvor du ikke skal langt omkring. Du kan dog hjælpe dig selv på vej med en god forlængerledning eller kabeltromle. Husk at vælge en til udendørs brug. Du skal huske at være opmærksom på ledningen under arbejdet. Så du ikke risikerer at køre over den og ødelægge din maskine.

Det kan også være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om design og fordele og ulemper ved vertikalskæreren. Kan den foldes sammen, så den fylder mindre i redskabsskuret? Hvor meget den støjer, og hvor meget den vejer. Er du stadig i tvivl? Så kom ind i Silvan. Vi står altid klar til at råde og vejlede dig. Så du er sikker på at få den rette maskine med hjem. Har du kun behov for at bruge en vertikalskærer en enkelt gang? Eller vil du måske gerne lige prøve den på plænen, inden du investerer? Så husk, at du i Silvan også kan leje en vertikalskærer. Se mere om vores værktøjsudlejning og book din maskine her på siden.