Stolper & pæle

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stolper og pæle til dit byggeprojekt

Skal du have anlagt et hegn i haven? Og er du på udkig efter stolper eller pæle? Så finder du dem her. I Silvan har vi alt, du skal bruge for at skabe stemning, læ eller noget helt tredje i haven med et hegn. Du finder bl.a. hegnspæle – både med og uden spids – tentorpæle og et bredt udvalg af forskellige stolper. Vores pæle og stolper fås i forskellige træsorter. Du kan få dem både i den traditionelle grønne trykimprægnering, samt i brunimprægnering. Derudover finder du også stolperne i forskellige farver. Du finder med andre ord alle de materialer, du har brug for, så du kan få monteret dit nye hegn.

Vores stolper og pæle findes i forskellige typer og størrelser af træ og stål. Der findes mange byggeprojekter, hvor de er helt uundværlige. Typisk passer stolper og pæle i træ godt ind i de fleste haveprojekter. Til tider kan det dog være nødvendigt at vælge særligt modstandsdygtige og solide materialer som stål. Det kan f.eks. være til brug i projekter, hvor underlaget er meget blødt og vådt. Stolper og pæle har ofte direkte jordkontakt, så her er det helt centralt, at du vælger materiale, der kan holde til jordkontakten. Her skal du enten vælge træ, der naturligt er modstandsdygtigt over for råd, eller træ der har fået behandling.

Hvilke materialer skal du vælge?

Hvilke materialer, der er de rigtige, afhænger af, hvilken type hegn du vil have. Dog skal stolper og pæle altid kunne holde til at være udendørs i både fugtigt og koldt vejr. Langt de fleste af dem du finder hos os, er træ lavet med trykimprægnering. Det betyder, at det er blevet behandlet med kemikalier, så de kan holde til at stå udenfor. Skal du have træ, der skal være i direkte kontakt med jord, er det vigtigt, at du vælger træ med trykimprægnering i NTR-klasse A. Så er du sikker på, at materialet kan holde i mange år i haven. Du kan i øvrigt også læse mere behandling af hegn og stolper i vores guide, Sådan behandler du plankeværk og stolper.

Stolper

Stolper fås i flere forskellige størrelser og udseender og er som oftest ikke firkantede. I Silvan finder du f.eks. den klassiske multistolpe. Den, og de fleste andre typer, bruges typisk til opsætning af havehegn. Det er den, du monterer selve hegnet fast til, og den fungerer både som ende- og midterstolpe sammen med hegnbeslag. Den fås som trykimprægneret, men du kan også få den malet i sort og hvid. Du kan også få stolper i stål, der naturligt har en lang levetid og et minimum af vedligehold. Du kan ligeledes få ståstolperne i mange forskellige længder, tykkelser og bredder. Du kan derfor altid finde en, der passer til netop dit projekt.

Pæle

Pæle kommer også i flere varianter til forskellige formål. Træpæle, eller opbindingspæle, er som oftest spidset i den ene ende, så de er lette at få i jorden. De kan bruges til et utal af formål i haven. De bruges ofte som opbinding rundt om, eller ved siden af, træer sammen med opbindingsbånd for at hold træet lige, imens det vokser. De egner sig også godt som hegnspæle rundt om en mark eller lignende, hvor du kan fastgøre noget metaltråd med klammer på træpælen. Tentorpæle er en variant af pæle, der bruges til opsætning af trådhegn. På toppen har de en plastikhætte, der gør den helt ideel til trådhegn. Tentorpæle bruges typisk rundt om større indhegninger, hvor der f.eks. går dyr. De kan også bruges til en mindre indhegning til f.eks. kaniner.

Tilbehør til hegnsopsætning

For at få det bedste resultat med dit hegnsprojekt kræver det typisk også noget tilbehør. Hvis du gerne helt vil undgå, at dine stolper med tiden bliver påvirket af fugtigheden i jorden, kan du med fordel bruge en stolpebærer. Det er en betonstøtte, der kan sættes ned i jorden i stedet for selve stolpen. Beton påvirkes ikke af fugtigheden i jorden, så du risikerer ikke et hegn, der begynder at give sig efter nogle år. Betonbæreren har et indbygget gevind, hvor du kan montere både L- eller U-formede beslag til at fastmontere træstolpen ned i.

Et hegn er heller ikke helt fuldendt uden stolpehatte. Det giver lige den sidste finish, og de er også med til at beskytte træet mod vind og vejr. De modvirker nemlig, at vand lægger sig på den øverste flade og trækker ned igennem træet. Stolpehatte er altså ikke kun dekorative, de tjener også et praktisk formål. Hos Silvan har vi stolpehatte i galvaniseret stål og flere forskellige størrelser, så de passer til almindelige størrelse stolper. Hatten har et hul i hver side, så du kan skrue den fast og sikre, at den bliver, hvor den skal.

Sådan monterer du stolper

Mange vælger at støbe træstolper fast, når de skal i jorden. På den måde får du langt den stærkeste løsning, der kan holde til det blæsende, danske vejr. I mange tilfælde kan det også være svært at få forsikret et havehegn, hvis det ikke er støbt fast. Det kan nemlig meget lettere rive sig løst, hvis det kun er gravet ned. Du kan dog godt komme udenom betonen, hvis hegnet placeres et sted, hvor vinden ikke er så kraftig. Uanset om du støber dem fast eller ej, skal pælene minimum 90 cm ned i jorden, hvor der er frostfrit.

Hvis du gerne selv vil give dig i kast med at opsætte et havehegn, kan du med fordel læse med i vores guide, Hvordan opsætter du et havehegn?. Her vil du kunne finde den viden om hegnsopsætning, som du har behov for. Skal du opsætte hegn, er det en god idé at leje værktøjet hos Silvan. Det er både økonomisk og miljømæssigt bedre at leje værktøj end at købe, hvis du kun skal bruge det til enkeltstående projekter. Du kan under det enkelte værktøj se, om du kan leje det i din lokale Silvan.