Stolper & pæle

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stolper og pæle til dit byggeprojekt

Skal du have anlagt et hegn i haven? Og er du på udkig efter stolper eller pæle? Så finder du dem her. I Silvan har vi alt, du skal bruge, for at skabe stemning, læ eller noget helt tredje i haven med et hegn. Du finder f.eks. hegnspæle – både med og uden spids, tentorpæle og et bredt udvalg af forskellige stolper. Vores pæle og stolper fås i forskellige træsorter, og du kan få dem både i den traditionelle grønne trykimprægnering, men også i brunimprægneret. Derudover finder du også diverse stålstolper, jordspyd, stolpehatte og beton stolpebærere. Du finder med andre ord alle de materialer, du har brug for, så du kan få monteret dit nye hegn.

Vores stolper og pæle findes i forskellige typer og størrelser af træ og stål. Der findes mange byggeprojekter, hvor de er helt uundværlige. Typisk passer stolper og pæle i træ godt ind i de fleste haveprojekter. Til tider kan det dog være nødvendigt at vælge særligt modstandsdygtige og solide materialer som stål, eller en stolpebærer i beton. Det kan f.eks. være til brug i projekter, hvor underlaget er meget blødt og vådt. Hvis træet har direkte jordkontakt, kan det ikke undgås, at det langsomt bliver nedbrudt. Du kan dog forebygge problemet ved at overfladebehandle træet. Du kan dog også vælge enten at lave et betonfundament eller anvende stålstolper.

De fleste af vores stolper og pæle er trykimprægneret. Du kan både få den traditionelle grønlige trykimprægnering – men du kan også vælge en brunimprægnering, der også gør sig rigtig flot i fleste haver, da det ser meget naturligt ud. Uanset, hvilken farve, der passer bedst til dit projekt, giver trykimprægneringen en særdeles god holdbarhed og gør træet modstandsdygtigt over for fugt og jord. Ligeledes er vores trykimprægneret træ kemisk behandlet. Det gør det også modstandsdygtigt over for svamp og mug. Du kan derfor med fordel vælge trykimprægneret træ, hvis det skal monteres ned i jorden.

Sådan vælger du de rigtige materialer

Alt afhængigt af, hvilket hegn du vil bygge, er der forskellige stolper og pæle, der egner sig bedst. Det kan måske være svært helt at gennemskue, hvilke du bør bruge og hvornår. Herunder gennemgår vi kort de forskellige typer, så du bliver bedre klædt på til at finde de rigtige materialer til dit hegn.

Stolper

Stolper fås i flere forskellige størrelser og udseender og er som oftest firkantede. I Silvan finder du f.eks. den klassiske multistolpe. Den, og de fleste andre typer, bruges typisk til opsætning af havehegn. Det er den du monterer selve hegnet fast til, og den fungerer både som ende- og midterstolpe sammen med hegnsbeslag. Den fås som trykimprægneret, men du kan også få den malet i sort og hvid. Du kan også få stolper i stål, der naturligt har en lang levetid og et minimum af vedligehold. Stolperne fås i mange forskellige længder, tykkelser og bredder. Du kan derfor altid finde en, der passer til netop dit projekt.

Pæle

Pæle kommer også i flere varianter til forskellige formål. Træpæle, eller opbindingspæle, er som oftest spidset i den ene ende, så de er lette at få i jorden. De kan bruges til et utal af formål i haven. De bruges ofte som opbinding rundt om, eller ved siden af, træer sammen med opbindingsbånd for at holde træet lige imens det vokser. De egner sig også godt som hegnspæle til et metalhegn rundt om en mark eller lignende, hvor du kan fastgøre noget metaltråd med klammer på træpælen.

Pæle fås også i stål, som f.eks. tentorpæle, der bruges til opsætning af trådhegn. De fås både i sort, grøn og almindelig stålfarvet. På toppen har de en plastikhætte med en trådkrog, der gør den helt ideel til trådhegn. Tentorpæle bruges typisk rundt om større indhegninger, hvor der f.eks. går dyr. Det er et billigere alternativ til træ. Du kan også med fordel bruge dem til at lave en mindre indhegning i haven til f.eks. kaniner. Eller til at sætte noget hegn for større huller i hækken, så hunden ikke kan løbe ud.

Tilbehør til hegnsopsætning

For at få det bedste resultat med dit hegnsprojekt, kræver det typisk også noget tilbehør. Hvis du gerne helt vil undgå, at dine stolper med tiden bliver påvirket af fugtigheden i jorden, kan du med fordel bruge en stolpebærer. Det er en betonstøtte, der kan sættes ned i jorden i stedet for selve stolpen. Beton påvirkes ikke af fugtigheden i jorden, så du risikerer ikke et hegn, der begynder at give sig efter nogle år. Betonbæreren har et indbygget gevind, hvor du kan montere både L- eller U-formede beslag til at fastmontere træstolpen i.

Et hegn er heller ikke helt fuldendt uden stolpehatte. De giver lige den sidste finish og de er også med til at beskytte træet mod vind og vejr. De modvirker nemlig, at vand lægger sig på den øverste flade og trækker ned igennem træet. Stolpehatte er altså ikke kun dekorative, de tjener også et praktisk formål. Hos Silvan har vi stolpehatte i galvaniseret stål og flere forskellige størrelser, så de passer til de mest almindelige størrelser stolper. Hatten har et hul i hver side, så du kan skrue den fast og sikre, at den bliver hvor den skal.

Tips og tricks til montering af stolper

Mange vælger at støbe træstolper fast, når de skal ned i jorden. På den måde får du den langt stærkeste løsning, der kan holde til det blæsende, danske vejr. I mange tilfælde kan det også være svært at får forsikret et havehegn, hvis det ikke er støbt fast. Det kan nemlig meget lettere rive sig løst, hvis det kun er gravet ned. Du kan dog godt komme udenom betonen, hvis hegnet bliver placeret et sted, hvor vinden ikke er så kraftig. Uanset, om du støber dem fast eller ej, skal pælene minimum 90 cm ned i jorden, hvor der er frostfrit.

Hvis du vælger at støbe omkring dine hegnsstolper, kan du med fordel bruge stolpebeton. Det skal kun blandes med vand og er derfor meget let at anvende. Du får naturligvis brug for et pælebor til at lave hullerne. Skal du kun have lavet få huller i jorden, kan du klare dig med et manuelt bor. Skal du dog op over de 20 stykker, kan det være en god idé at overveje et motordrevet pælebor. I langt de fleste Silvan butikker, kan du leje et pælebor i vores værktøjsudlejning. Med et motordrevet pælebor sparer du både tid og energi.

For at undgå fugt ved direkte jordkontakt, kan du med fordel fylde ca. 5 cm grus ned i bunden af hullet – det betyder naturligvis, at hullet skal være 95 cm dybt. Hvis du har brug for at afkorte pælen, anbefales det, at du sætter den ende ned i jorden, som du ikke har savet af. Den har nemlig stadig sin oprindelige trykimprægnering, der giver den en længere levetid. Når du har gruset og pælen i jorden, kommer du ca. 20 cm beton i hullet og hælder lidt vand over. Fyld herefter ca. 30 cm grus i, og til sidst 20 cm beton. De sidste centimeter op til jordoverfladen kan du f.eks. fylde med grus, så du får en pæn afslutning omkring stolpen.