Drivhusplanter

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Bliv selvforsynende med drivhusplanter og krydderurter

Hjemmedyrkede grøntsager, frugter, bær og krydderurter er noget af det bedste. Med drivhusplanter og krydderurter fra Silvan kan du fylde drivhuset til randen med smagfulde grøntsager i et væld af arter – og så er de fleste af vores grøntsagsplanter økologiske. Bliv selvforsynende med økologiske tomatplanter, agurkeplanter og chiliplanter, gro dine egne salater i form af icebergsalat, hovedsalat eller krølsalat, eller skab din egen krydderurtehave med mynte-, persille- og basilikumsplanter. I vores sortiment finder du også grøntsagsplanter som bladselleri, sommerporre, blomkål, purløg og meget mere – du finder naturligvis også skønne jordbærplanter, hindbær- og solbærbuske samt ribs- og stikkelsbærbuske. Se hele udvalget her, og bliv selvforsynende på både grøntsager og krydderurter.

Dyrk dine egne grøntsager med drivhusplanter fra Silvan

Drivhuset skaber de perfekte vækstbetingelser for grøntsagsplanter. Her får de varme, sol og læ – alt hvad de behøver, for at du får et optimalt udbytte. Drivhusplanter fås i mange varianter. I Silvan finder du et stort udvalg af bl.a. økologiske agurkeplanter, chiliplanter og tomatplanter i et hav af sorter. Derudover finder du også forskellige kålsorter, som grønkål, rosenkål, savoykåk og hvidkål – og de er alle økologiske. Hvis du gerne vil have forskellige salater, kan du også vælge mellem bl.a. rucolasalat, icebergsalat og krølsalat. Mange af disse grøntsager kan med fordel forspires i drivhuset og senere flyttes ud i køkkenhaven.

4 grøntsager, der er ideelle til drivhuset

Nogle grøntsager er særligt egnede til at dyrke i drivhuset. Og det er heldigvis nogle af dem, vi ofte bruger i madlavningen. Herunder har vi listet 4 af de mest populære grøntsager til drivhuset, men der findes naturligvis et hav af andre sorter og typer, som du også finder i vores sortiment af drivhusplanter.

  • Tomater: Tomatplanter fås i et utal af sorter, og de er perfekte at dyrke i drivhuset. I Silvan finder du både bøftomater, cherrytomater, blommetomater og mange flere. Tomater er forholdsvis lette at dyrke, også hvis du måske ikke har de grønneste fingre. Sørg for rigeligt sol og vand, og husk at give dem flydende drivhusgødning løbende, så de har masser af næring.

  • Agurker: Agurken er endnu et populært valg, når det kommer til drivhusplanter. Den fås både som almindelig agurk i almindelig størrelse, men også som skoleagurk, eller babyagurk, der er ideel til madpakken. Den kræver en smule mere pleje end tomatplanter, men er stadig relativt let at have med at gøre. Den skal gerne vandes én gang om dagen og gødes løbende, så den hele tiden har næring nok til at producere nye, lækre agurker.

  • Chili & peberfrugter: Vi er efterhånden blevet mere og mere glade for chili i madlavningen. Og da de fås i et hav af sorter, er det næsten umuligt ikke at finde én, der passer perfekt i styrke. Både peberfrugter og chiliplanter har bedst af først at komme ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Sæt dem gerne i potter, så du let kan flytte rundt på dem. Chiliplanterne skal gerne vænnes til deres nye sted lidt ad gangen.

  • Salat & bladgrøntsager: De fleste af os bruger jævnligt en eller anden form for salat i madlavningen. Og salatplanter og bladgrøntsager er generelt lette at have med at gøre i drivhuset. De fleste skal passes på samme måde, så det er let at gå til. I Silvan finder du både romainesalat, rucolasalat, pluksalat og mange flere slags. De fleste salater kan med fordel plantes ud i køkkenhaven, når de er store nok.

Flotte bærbuske til haven

Her på siden finder du ikke kun grøntsagsplanter til drivhuset og krydderurter – du finder også lækre bærbuske, jordbærplanter og frugttræer, der egner sig godt til at dyrke i haven. I vores sortiment finder du bl.a. hindbærbusk, blåbærbusk, ribsbuske, stikkelsbærbusk, brombær og meget andet. Derudover finder du også gojibær, vinplante og flere forskellige jordbærplanter. Der er altså lidt til enhver smag, uanset hvilke bær og frugter, du foretrækker i din have. Herunder kan du læse mere om, hvordan du planter og dyrker dine egne bærbuske hjemme i haven.

Sådan planter du bærbuske

Inden du planter dine bærbuske i haven, er det en god idé at tænke godt over deres placering. Bærbuske står nemlig som oftest samme sted over flere år, og så er det jo vigtigt, at placeringen er rigtig fra starten. Du kan plante dine bærbuske i det helt tidlige forår eller i det sene efterår. Det er bedst at sætte dem i jorden, mens de står uden blade. På den måde kan rødderne nemlig nå at udvikle sig, inden der kommer blade på busken, som kræver, at rødderne kan suge en del vand. Sørg for at vande godt den første sommer, efter du har sat bærbuskene i jorden.

Bærbuske er rigtig glade for sol, og de fleste vil helst stå i fuld sol hele dagen. Der er dog nogen, der også kan trives på en placering, hvor der er skygge en del af dagen – det gælder bl.a. solbær, brombær og ribs. Men for at få de største og flotteste bær, er en placering i fuld sol bestemt at foretrække. Hindbærbuske skal gerne stå i sol hele dagen, og også stikkelsbær har det bedst i fuld sol, da de er mere udsatte for sygdomme, hvis de står i skygge. Ønsker du blåbær i haven, skal du være opmærksom på, at det er en surbundsplante. Den kræver altså en jord med lav pH-værdi – her kan du f.eks. bruge Champost surbundsjord, der også er egnet til økologisk dyrkning.

Skab din egen krydderurtehave

Krydderurter er nærmest uundværlige i ethvert køkken. Og i Silvan finder du et stort udvalg af både klassiske danske krydderurter, som bl.a. kruspersille og purløg, samt italienske krydderurter, som basilikum og oregano. Derudover finder du koriander, mynte, timian og mange andre slags – og langt de fleste af vores krydderurter er økologiske. Du kan altså let skabe din helt egen krydderurtehave derhjemme, med lige netop de krydderurter, du bruger mest i køkkenet.

Hvilken jord skal du vælge til dine krydderurter?

Krydderurter er faktisk ikke så krævende, når det kommer til den jord, de skal stå i. Men der findes typer af jord, som er særligt udviklet med de helt rette næringsstoffer til krydderurter. I Silvan finder du en speciel krydderurtejord, der netop har de rigtige næringsstoffer og samtidigt er godkendt til økologisk dyrkning. Alternativt kan du også bruge en almindelig, god muldjord, hvor du gerne må iblande lidt kompost for at give næring til urterne. Vælger du at sætte dem i potter, kan du bruge hvilken som helst jord – endda også almindelig pottejord.

4 krydderurter, der er lette at dyrke selv

Det, at gå ud i haven og plukke sine egne krydderurter, det kan noget. Det er typisk billigere i længden end at købe færdige krydderurter, og så har du også mulighed for at holde din krydderurtehave helt økologisk. Og selvom du måske er nybegynder, når det kommer til egen avl af grønne sager, så findes der altså krydderurter, der er meget lette at have med at gøre. I den kategori ligger purløg, mynte, oregano og timian – alle krydderier, de fleste af os bruger regelmæssigt i køkkenet. Herunder kan du læse kort om de forskellige krydderurter, og hvordan du dyrker dem derhjemme.

  • Purløg: Purløg, der er en flerårig løgplante, er en rigtig god begynderurt. Den kræver blot en solrig placering, men ingen vanding, gødning eller anden vedligeholdelse løbende – det er da let. Og så er hverken kartoffelmaden eller kartoffelsalaten jo helt den samme uden frisk purløg.

  • Mynte: Mynte er også en flerårig urt, der har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bruge den både i te, desserter, smoothies og naturligvis i drinks. Den er let at dyrke på friland, hvor den som oftest stortrives – det eneste problem kan faktisk være at begrænse den, da den breder sig meget. Den kræver heller ikke regelmæssig vanding eller gødning og passer faktisk sig selv efter plantning.

  • Oregano: Hvem elsker ikke italiensk mad? I det italienske køkken er oregano en helt uundværlig krydderurt. Den er en fast ingrediens i hjemmelavet pizza og en god bolognese. Den foretrækker en solrig placering, men derudover kræver den hverken vanding eller gødning – og den er også en flerårig urt.

  • Timian: Timian, der faktisk er en flerårig staude, er perfekt til krydring af kartofler eller som smagsgiver i en lækker gryderet. Den tåler masser af sol, og skal helst placeres et sted med fuld sol hele dagen. Det er en utrolig hårdfør krydderurt, der kan klare en hel vinter med frost uden beskyttelse, hvor den stadig skyder igen til foråret. Timian kræver heller ikke hverken regelmæssig vanding eller gødning.