Drivhusplanter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan bliver du selvforsynende med drivhusplanter

Synes du det er fantastisk med friske grøntsager til middagsbordet? Så kan du begynde at dyrke og høste dem selv. Selvom det er nemmest at gå i supermarkedet og finde indhold til salatskålen. Så er det sjovere at spise grøntsager, du har selv har været med til at plante. Med drivhusplanter fra Silvan kan du fylde drivhuset til randen med smagfulde grøntsager i et væld af arter. Og så er de fleste af vores grøntsagsplanter økologiske. Bliv selvforsynende med økologiske tomatplanter, agurkeplanter og chiliplanter. Du kan også gro dine egne salater i form af icebergsalat, hovedsalat eller krølsalat. Du bestemmer selv, om du vil starte stort eller småt ud.

Nogle planter kræver mere pasning end andre. Det kan være små ting, som at vande eller klippe afstikkere af, til at skulle omplante eller hænge planter op. Du kan dog regne med, at de fleste drivhusplanter har brug for lidt opmærksom, hver dag. Men når du først er kommet i gang med at dyrke grøntsager, bliver du helt sikkert grebet af stemningen. Og der kan godt gå lidt sport i at pleje og passe dine drivhusplanter. Du skal derfor ikke lade dig skræmme, for udbyttet kan være det hele værd i sidste ende. Uanset om du er nybegynder eller rutineret, skal du nok få succes med en eller flere drivhusplanter.

6 grøntsager, der er ideelle til drivhuset

Nogle grøntsager er særligt egnede til at dyrke i drivhuset. Og det er heldigvis nogle af dem, vi ofte bruger i madlavningen. Herunder har vi listet seks af de mest populære grøntsager til drivhuset, men der findes naturligvis et hav af andre sorter og typer, som du også finder i vores sortiment af drivhusplanter. Vi anbefaler selvfølgelig, at du planter efter dit behov. Der er altså intet i vejen for at, at du giver den gas med fire forskellige tomatsorter, hvis det er dit ønske. Det er altid en god idé at kigge på vejledningen bag pakken med frø, da den beskriver, hvordan du helt præcist skal håndtere den specifikke sort.

  • Tomater: Tomatplanter fås i et utal af sorter, og de er perfekte at dyrke i drivhuset. I Silvan finder du både bøftomater, cherrytomater, blommetomater og mange flere. Tomater er forholdsvis lette at dyrke, også hvis du måske ikke har de grønneste fingre. Sørg for rigeligt sol og vand, og husk at give dem flydende drivhusgødning løbende, så de får masser af næring.
  • Agurker: Agurken er endnu et populært valg, når det kommer til drivhusplanter. Den fås både som almindelig agurk i standard størrelse. Men den fås også som skoleagurk eller babyagurk, der er ideel til madpakken. Den kræver en smule mere pleje end tomatplanter, men er stadig relativt let at have med at gøre. Den skal gerne vandes én gang om dagen og gødes løbende, så den hele tiden får næring nok til at producere nye, lækre agurker.
  • Chili og peberfrugter: Vi er efterhånden blevet mere og mere glade for chili i madlavningen. Og da de fås i et hav af sorter, er det næsten umuligt ikke at finde én, der passer perfekt i styrke. Både peberfrugter og chiliplanter har bedst af først at komme ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Sæt dem gerne i potter, så du let kan flytte rundt på dem. Chiliplanterne skal gerne vænnes til deres nye sted lidt ad gangen.
  • Salat og bladgrøntsager: De fleste af os bruger jævnligt én eller anden form for salat i madlavningen. Og salatplanter og bladgrøntsager er generelt lette at have med at gøre i drivhuset. De fleste skal passes på samme måde, så det er let at gå til. I Silvan finder du både romainesalat, rucolasalat, pluksalat og mange flere slags. De fleste salater kan med fordel plantes ud i køkkenhaven, når de er store nok.
  • Vindrueplanter: De trives bedst i direkte sollys. Husk at vande jævnligt - især under vækstperioden der løber fra marts til november. I den periode må jorden helst ikke tørre ud. Hvis du passer godt på den, kan du se frem til mange vindruer i løbet af årene. Den er nemlig flerårig og kan høstes igen og igen. Plant gerne i kalkholdig jord, som ikke har for meget næring.
  • Aubergine: Det er ikke så svært at dyrke auberginer. Du skal bare sikre, at planterne altid får godt med varme. Start med at så frøene til forspiring i en lille potte, allerede omkring februar, og stil dem et sted, hvor der fuld sol og 21-24 grader. Omplant i større potte, når den er fyldt. Når spiren kan fylde en potte på 12 cm, er det tid til at sætte den ud til et fast sted. Sørg for at temperaturen aldrig når ned under 15 grader. Auberginen er klar til at blive høstet i juli/august.

Sådan får du succes med dine tomatplanter

Tomatplanten er nok en af de mest populære drivhusplanter i de danske hjem. Den bliver brugt hyppigt, og du får som regel et rigtigt godt udbytte ud af den. Tomatplanter åbner op for mange muligheder. Du kan nemlig vælge en af de helt små sorter som eksempelvis Tiny Tim, der kan stå i et minidrivhus. Har du et drivhus, kan du vælge at dyrke flere sorter på samme tid. Planterne kan komme ud i drivhuset omkring maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du kan købe planter eller frø. Køber du udplantningsklare planter, skal du stadig vente med at plante dem, til maj, hvor der ikke længere er risiko for nattefrost. Det er en god idé at hærde planten, ved at sætte den ud om dagen og ind om aftenen, inden den sættes permanent ind i drivhuset. Du kan også købe tomatplanten som frø. Køber du tomatplanter som frø, er det en god idé, at give dem en god start. Det gør du ved at følge forspiring af tomatplanter-guiden.

Når tomatplanterne er klar til at stå permanent i drivhuset, er der nogle ting, du kan gøre for at give dem gode vilkår. Sørg for at planterne plantes dybt ned i jorden, og med 6-10 cm afstand imellem hver plante. Du kan plante dem i næsten alt slags organisk jord. Du kan plante i drivhusjord eller i økologiske plantesække (med eller uden kapillærkasser). Du kan godt bruge økologisk gødning til tomatplanterne. Men har du en kapilærkasse, bør du ikke bruge flydende gødning. Når de begynder at nå en højde, hvor grenene hænger lidt, kan du hænge grenene op i snore eller pinde. Nip sideskud på de høje tomatplanter. På den måde gør du plads til planterne ved siden af. Lad ikke tomatplanterne tørre ud på noget tidspunkt. Kig gerne til dem hver dag, da de optager meget vand hver dag – særligt på varme og solrige dage.

Hvordan gøder du dine drivhusplanter?

Nogle gange sker det, at planterne bliver syge eller på anden vis mistrives. Derfor er det en god idé at holde øje med drivhusplanterne. Opdager du nogle tegn, kan du måske nå handle på det i tide. Sygdomme i planterne kan eksempelvis opstå pga. for meget eller for lidt kvælstof. Anvender du købt gødning, skal du sørge for at følge anvisningen på det specifikke produkt. Du kan også lave din egen gødning med eksempelvis kompost. Pas på med ikke at anvende en alt for koncentreret blanding, da det vil skade rødderne. Undersøg om din plante kræver meget eller lidt gødning. På den måde kan du undgå situationen. Drivhusplanter skades især af for meget kvælstof. Nogle planter klarer sig endda helt fint uden. Du kan se på plantens blade om den trives med mængden af gødning. Er bladene lysere end normalt, tyder det på, at de mangler gødning.

Planterne kan også rammes af svampesygdomme, der kan opstå pga. af for meget fugt i drivhuset. Miljøet i et drivhus er meget lukket, og du bør derfor lufte ud morgen og aften. På den måde får du tilstrækkeligt med luft, der kan cirkulere rundt. Selve svampesygdommene kan opstå pga. tør jord, men det bæres og spredes med vanddråber. Er der for fugtigt, vil sygdommen altså sprede sig rundt til flere planter. Undgå også at vande med en vandspreder, og vand kun ved jorden. Hvis du oplever, at flere planter får svampesygdomme, bør du lukke alle vinduer og døre op. Hold dog øje med om der kravler snegle og lignende ind, som kan spise af planterne og dermed ødelægge dem. Har du eksempelvis krukker og kasser til at stå på jorden, kan det være en god idé at løfte dem eller skubbe til side en gang imellem.