Guide: Inspiration til indretning af lille og stor altan

Hvordan kan du indrette din altan?

Altanen er et helt centralt rum for mange moderne lejligheder. Det er en forlængelse af hjemmet og et ekstra leverum, hvor du kan samle familie og venner til middage og et glas kold hvidvin en lun sommeraften. For at du kan få den optimale altan, som både giver plads til afslapning og samvær, er indretningen af altanen meget vigtig. Du har heldigvis uendelige muligheder for at indrette altanen – kun fantasien sætter grænser. Dog afhænger din indretning af altanen af mange faktorer – f.eks. altanens størrelse, og hvad du primært vil bruge den til.

Skal din have være fyldt med blomster, grøntsager og krydderurter på altanen? Eller vil du hellere have en altan uden for mange genstande, som til gengæld har god plads til samvær og hygge? Og har du en lille altan på et par m2, eller har du en stor altan, der giver mulighed for indretning af flere rum? Altaner er meget forskellige, og der er mange mulige ønsker og mål med indretning af en altan. Derfor er det første skridt i indretningen af altanen, at du skal finde ud af, hvilken altan du ønsker, og hvad du primært skal bruge den til – herefter kan du planlægge den mere præcise indretning.

Altankasser giver liv og farver på din altan

En smart metode til at få planter og liv på altanen er med altankasser. Altankasser hænger på rækværket af altanen, og derfor tager de ikke plads fra altanens rum. Du kan med altankasser få alverdens farver på altanen med smukke blomster og planter. Du kan også udnytte altankasserne til at skabe en lille nyttehave. Især krydderurter egner sig godt til altankasser, da de ikke kræver så meget jord. Krydderurter og blomster kan du også fint kombinere i samme altankasse ved siden af hinanden. Du skal læse mere om forspiring af bl.a. krydderurter i vores guide til forspiring.

Hvis du gerne vil have altankasser, skal du huske at købe dem i hårdført materiale. Altankasser bliver udsat for meget rusk og regn, da de er i en udsat position på altanens rækværk. I øvrigt kan du få altankasser i mange forskellige størrelser, farver og design, så du kan finde en altankasse, som passer til lige akkurat din smag og behov.

Altanafskærmning beskytter dig imod blæst og nysgerrige blikke

Privatlivet er vigtigt på en altan. Du vil nok helst undgå nysgerrige blikke fra forbigående, hvis du bor centralt i byen, hvor mange kan se op på din altan. Her er en altanafskærmning det rette valg til at give dig mere privatliv, når du bruger altanen. Altanafskærmninger har yderligere den fordel, at de kan beskytte imod blæst. Det danske vejr er ikke altid så lunt, og især blæst kan være afkølende. Derfor kan en altanafskærmning give dig læ for kolde briser, så du også på mere blæsende dage kan være ude på altanen.

Du kan få altanafskærmninger i mange varianter og farver og mere neutrale farveudtryk som hvid og grå. Dermed kan du også bruge altanafskærmninger til at skabe det udtryk, som du ønsker på din altan. Ud over at have en praktisk funktion kan du bruge altanafskærmninger til at designe din altan til at blive helt unik.

Terrassefliser giver hygge og stil til din altan

Da altanen helst skal være en forlængelse af hjemmets rum, er det vigtigt, at du har det helt rigtige underlag på altanen. Et kedeligt og gråt betongulv på altanen kan være svært at gøre hyggeligt. Nogle kan godt lide den rå stil i beton, mens andre synes, at den kan være kold og trist. Desuden kan det også være ubehageligt at gå på beton med bare tæer. En nem metode til at få et helt nyt gulv og udtryk på altanen er med terrassefliser. Terrassefliser giver dig en helt ny altan, som du kan træde ud på med bare tæer, uden at det er ubehageligt at gå på altanens underlag.

Terrassefliser kommer i mange farver og typer. Fælles for dem er, at de kan give dig en elegant altan, som ligner en stilfuld træterrasse af f.eks. teaktræ eller skiftergrå planker. Det er en nem måde at løfte hele designet på altanen. Terrassefliser fungerer på den måde, at du sætter dem sammen med et kliksystem, så de er ret simple at montere. Nogle af terrassefliserne – eksempelvis dem af komposit – er endda næsten helt vedligeholdelsesfrie, så du er fri for at passe og pleje dem.

Inspiration til indretning af lille altan

Har du en altan af lille størrelse, er der stadig masser af muligheder i den. Du kan både indrette en lille have og opholdsrum. Med lidt kreativitet kan du få en altan, hvor der både er plads til at nyde en middag med en ven og at gro blomster og krydderurter. Selvfølgelig har en lille altan ikke samme muligheder for at indrette flere rum, som en stor altan har, men mindre kan også gøre det. For at få mere plads på den lille altan kan du udnytte højden til at skabe mere rum til opbevaring. Nedenfor vil du få mere inspiration til, hvordan forskellige genstande kan give dig en lækker og brugbar altan i lille størrelse.

Cafésæt – fold det sammen, når det ikke er i brug

Et lille cafésæt kan give dig et bord og et par stole til altanen. Det giver mulighed for at nyde en middag på altanen. Du kan udnytte pladsen på altanen endnu mere, hvis du køber et foldbart cafésæt. Så kan du folde bordet og stolene sammen, når de ikke bruges, og dermed spare plads. Du kan få cafésæt i mange størrelser og materialer. Hvis du bare gerne vil have et cafébord til altanen, kan du få et smart cafébord, som du kan montere på rækværket. Når du ikke bruger dette cafébord, kan du slå det ned, så det ikke fylder så meget.

Lyskæder giver dig lys og stemning uden at bruge plads

Lyskæder giver dig lys og hyggelig stemning til de mørke aftener på altanen. Selvom altaner primært bliver brugt om sommeren, så giver lyskæder dig også mulighed for at bruge en altan i vinterens mørke, da de kan lyse altanen op. Det smarte ved lyskæder er, at de faktisk overhovedet ikke behøver at optage noget af pladsen på altanen. F.eks. kan du sætte dem på rækværket eller muren. Lyskæder skaber altså en hyggelig stemning, lys på altanen og giver det samme areal til at boltre sig på.

En lille havebænk giver dig siddepladser og opbevaringsmuligheder

Vil du gerne have en fast siddeplads på altanen, kan du anskaffe dig en lille havebænk. En havebænk kan du placere i altanens hjørne, hvor du både kan bruge den til siddeplads og opbevaringssted. Når du ikke sidder på bænken, kan du bruge den til at have potter og krukker stående med planter. Sørg for at have nogle dejlige, bløde hynder til havebænken, så du kan sidde behageligt.

Inspiration til indretning af stor altan

Har du en stor altan, har du fantastiske muligheder for at få det uderum, som du drømmer om. Du kan udnytte størrelsen til at skabe flere rum og områder, så du f.eks. kan få et haveområde, grillområde og spiseområde – eller hvad du nu ønsker. Du kan også få uderum med bløde og behagelige møbler, som du kan slappe af i. Store altaner giver dig derfor for alvor muligheden for at gøre altanen til en forlængelse af hjemmet, hvor du kan lave et rigtigt leverum til samvær og hygge.

Få et lækkert sofahjørne med et loungesæt fyldt med puder og plaider

Et loungesæt flytter stuens hyggelige stemning ud på altanen. Med et loungesæt får du både et bord og en eller flere sofaer med bløde, lækre hynder. Du kan f.eks. få en sofa med chaiselong, som du kan slænge dig i, mens du nyder solens varme. Du kan også få en stor hjørnesofa, som hele familien kan sidde på, så I alle kan samles rundt om sofabordet til hyggeligt samvær. Udnyt derfor pladsen på den store altan til at skabe et loungeområde med et loungesæt.

Saml familie og venner rundt om et havebord

Et havebord er alfa og omega for at samle hele familien til middag. Det er også oplagt at have, hvis du skal holde en grillaften med vennerne på altanen. Der er mange forskellige typer haveborde, som du kan vælge imellem. Du kan både få runde haveborde i forskellige størrelser og firkantede aflange haveborde. Du kan også få haveborde i mange slags materialer og farver – både metal, træ og plastik. Vælg derfor det havebord, som passer til din smag og dit pladsbehov. Husk også at få havestole, som passer til det enkelte bord.

Lanterner og fakler giver en unik stemning med levende lys

Lanterner og fakler kan skabe en helt unik stemning på altanen. Selvfølgelig kan lanterner og fakler også bruges på den mindre altan. En stor altan giver dog andre muligheder for at fylde rummet ud med levende lys på hele altanområdet. Fakler giver en stor og imponerende flamme, som kan lyse hele altanen op, mens lyset fra lanternen er mere diskret. Husk dog altid sikkerheden, når der er tale om levende lys, så tænd ikke op i lyset, medmindre du har helt styr på brandsikkerheden.

Skab en have på altanen med krukker

Har du tænkt dig at få et område med en lille have på altanen, eller skal du måske ligefrem gøre hele altanen til en have? Så er krukker helt oplagte til at skabe en smuk og frodig have. Krukker kommer i mange former, størrelser og farver, så du kan både få en eksotisk middelhavsstemning på terrassen eller en mere minimalistisk nordisk stil. Drømmer du om en have på altanen med masser af blomster, krydderurter, grøntsager og måske endda små træer, ja, så skal du have fat i nogle krukker.

Inspirationsliste til altaner Lille altan Stor altan
Anbefalede siddepladser Caféstole og lille havebænk Loungesæt, havestole og havebænk
Anbefalet bord Cafébord (evt. cafébord til gelænder) Havebord
Anbefalet belysning Lyskæder og lanterner Lyskæder, lanterner og fakler
Anbefalede beholdere til planter Altankasser og evt. små krukker Altankasser og krukker