Guide: Sådan planter du blomster i krukker

Få en flot prydhave med blomster i krukker

Få en flot prydhave fyldt med blomster er ved at plante blomster i krukker. Du kan nemt flytte rundt på krukkerne, så du kan ændre havens design og udtryk. Krukker har også den fordel, at de er nemme at flytte indendørs i varme og læ, hvis der skulle komme frostgrader. Du kan også bedre kontrollere, om der skulle komme ukrudt og skadedyr i en krukke end i et havebed. Derudover er det også nemt at holde blomster på altanen ved brug af krukker. 

Blomster kommer i et utal af varianter, og det er ikke alle, som er lige velegnede til krukker. Dog kan du få krukker i mange forskellige størrelser, som passer til blomster af forskellig størrelse og type. I denne guide giver vi dig et overblik over nogle af de mange blomster, der egner sig til krukker. Du vil også få gode råd til, hvordan du skal plante blomsterne i krukker, og hvilken plantejord du skal bruge. 

Trin-for-trin-guide: Hvordan udplanter du blomster i krukker?

Du vil her kunne læse en trin-for-trin-guide om, hvordan du udplanter blomster i krukker. Det er en generel beskrivelse, og der kan være forskelle på udplantning af de enkelte blomster. Guiden passer dog til de fleste blomsterarter.

1: Læg blomsten i en spand vand.

Læg blomsten i en spand vand, mens plastikpotten bliver på. Dæk hele potten med vand.

2: Se efter hul i krukken.

Tjek om der er hul i bunden af krukken, så vandet kan løbe ud.

3: Fyld bunden af krukken med lecakugler.

Start med at fylde bunden af krukken med lecakugler, så der er luft i krukken.

4: Fyld pottemuld i krukken.

Fyld nyt pottemuld over lecakuglerne i krukken. Lav en fordybning i midten af jorden, hvor blomsten skal stå.

5: Sæt planten i krukken.

Flyt planten fra vandbadet og fjern plastikpotten. Hiv forsigtigt i rødderne i bunden, så de løsnes. Sæt planten i fordybningen

6: Efterfyld med pottemuld rundt om planten.

Læg pottemulden løst rundt om planten. Undgå at mase jorden i.

7: Eftervand planten, når jorden er tør.

Eftervand først, når plantens jord er tør, da planten har masser af vand i sig fra vandbadet.

Hvilke blomster er bedst til krukker?

Som udgangspunkt passer de fleste blomstersorter til krukker. Store planter – f.eks. blomsterbuske som har et meget stort rodnet – kan have svært ved at klare sig i krukker. Men ellers kan de fleste både små og mellemstore blomster klare sig helt fint i krukker. Blomster er imidlertid meget forskellige, og de kræver forskellige mængder af vand, sol og gødning. Nedenfor kan du læse om nogle udvalgte blomster, som klarer sig godt i krukker.

Hosta

En god blomst at plante i en krukke er staudeplanten, Hosta. Hosta er en bladplante, som om sommeren blomstrer med flotte lilla eller hvide blomster (farven er afhængig af hostaarten). Hvis du placerer krukken på en underskål, behøver du ikke at vande mere end hver 14. dag. Hosta skal placeres i halvskygge. Sørg for en stor krukke til hosta, da dens rodnet er ret stort.

Lupiner

Lupiner er en staudeplante med et flot blomsterspir, som du kan få i alskens farver. Samtidig er lupiner også en nem plante at vedligeholde – du skal kun vande dem i tørre perioder (undgå overvanding, da lupiner ikke har godt af dette). Lupiner kan både være i halvskygge og sol, så der er heller ikke mange krav til placering af planten. Husk dog at vælge en stor krukke til en lupin, da den kan blive høj og derfor har et stort rodnet.

Alunrod

Alunrod er en smuk blomst med de flotteste blade og blomster. Ud over at være flot er det også en plante, da du kan bruge friske blade i din salat. Det er bedst at placere alunrod i skygge eller halvskygge, da den helst ikke skal blive for tør. Hvis du blomsten direkte i solen, skal du sørge for at give den nok med vand. Alunroden kan fint klare sig i en mindre krukke.

Græsser

Græsser – som f.eks. lampepudsergræs – er også velegnet i krukker. Det er en lidt anderledes plante end andre blomster, men græsser kan tilføje et rustikt præg til din have eller altan. Græsserne findes i utroligt smukke farvenuancer. Hvis du ikke ønsker at bruge timevis hver uge på at passe og pleje planterne i krukkerne, så er græsser også en god plante at have. De kræver nemlig ikke den store vedligeholdelse. Placer græsser i sol/halvskygge i en stor krukke.

Katteurt

En katteurt er en middelstor staudeplante med flotte opretvoksende stængler med blomster. Den egner sig fint til krukker. Du skal placere en katteurt i masser af sol og sørge for, at dens jord er veldrænet. Desuden har en katteurt en høj nektarværdi. Det betyder, at planten tiltrækker både bier og sommerfugle. Derudover tiltrækker blomsten masser af sommerfugle og bier. 

Pæoner

Pæoner – som også er kendt som bonderoser på dansk – er en flot og smuk blomst. Blomsterne kan tilføje et romantisk præg til din have, så den minder om en engelsk cottagehave. Det er dog ikke alle pæoner, som er velegnede til krukker. Nogle af dem har nemlig et meget stort rodnet. Heldigvis findes der pæoner, som passer til store krukker. Pæoner har det bedst i sol til halvskygge og i veldrænet og næringsrig jord.

Potterose

Med en potterose kan du få en smuk og stor rose, som også kan vokse i en krukke. Det er ikke alle roser, som egner sig til krukker, men potteroser passer heldigvis godt i en krukke. Potteroser skal helst have noget særligt rosenjord, hvis de skal blive flotte og store. Placer dem helst i sol/halvskygge, og vand dem regelmæssigt.

Hortensia

Hortensia er en af de mest populære blomster til haven. Det er der mange gode grunde til. Bl.a. er det en meget smuk og farverig blomst, som også er nem at vedligeholde. Hvis du gerne vil holde hortensia, er det vigtigt, at den får rigeligt med vand – dog uden at planten kommer til at soppe i vandet. Placer dem i skygge eller halvskygge uden for meget sol.

Lavendel

Lavendel er en enkel plante med et minimalistisk udtryk. Den har blå og violette blomster og slanke, elegante stængler. Desuden tiltrækker blomsterne sommerfugle. Det er også en hårdfør plante, som er nem at pleje og passe. Lavendel har det bedste i meget sol og i tør og mager jord. 

Hvilke blomster trives bedst sammen?

Du kan sagtens kombinere flere forskellige blomsterarter i en krukke. Det giver et helt andet farvespil og liv i blomsterkrukken. Hvis du skal kombinere forskellige blomsterarter i en krukke, kan det være æstetisk flot at kombinere forskellige farver og størrelser af blomster. Du skal være opmærksom på, at blomster i samme krukke skal kunne holde til samme vanding, have samme jordbundstype og samme sol- og skyggeforhold. Desuden er det en god idé, at blomsterne har samme blomstringsperiode. Du kan se en tabel nedenfor med info om de forskellige blomster, så du kan se, hvilke der passer sammen i en krukke.

Blomst Sol/skygge Blomstring
Hosta Halvskygge Juli-august
Lupiner Sol/halvskygge Juni-juli
Alunrod Skygge/halvskygge Maj-august
Græsser Sol/halvskygge Maj-juni
Katteurt Sol Maj-august
Pæoner Sol/halvskygge Maj-juni
Potterose Sol/halvskygge Juni-august
Hortensia Skygge/halvskygge Juni-august
Lavendel Sol Juni-august

Hvilke krukker passer bedst til de forskellige blomster?

Når du skal vælge en krukke til en blomst, er det også vigtigt, at du tager udgangspunkt i den enkelte blomst. Nogle blomster er meget store med et stort rodnet, og her er der behov for en stor krukke, som har masser af plads. Omvendt har en lille plante det fint med en lille krukke. Hos Silvan kan du få krukker i mange forskellige størrelser og former, så der skulle gerne være en størrelse og design, som passer til lige akkurat din smag.

En ting, som du skal være opmærksom på i forhold til krukker, er, om der er huller i bunden af krukken. Hullerne i bunden sørger for, at vandet kan løbe ud, når den bliver vandet. Hvis der ikke er huller, kan rødderne risikere soppe i vandet og i værste fald rådne.

Hvilken plantejord skal du bruge til blomster i krukker?

Når du skal vælge jord til blomsterne i krukkerne, skal du huske at vælge en pottemuld, som passer til den specifikke blomst. Skal du f.eks. plante en blomst, der kræver næringsfattig jord, så er det vigtigt, at du vælger denne form for muld. Skal du i stedet have en plante, der kræver næringsrig og fugtig jord, skal du vælge denne type muld. Du kan finde adskillige former for pottemuld hos Silvan, som passer til den blomst, som du gerne vil have i krukker.

Du skal være opmærksom på ikke at fylde pottemulden direkte ned i krukken, når du skal fylde den med jord. I bunden skal du i stedet fylde op med lecakugler eller småsten. Dette er med til at sikre, at der kommer luft til plantens rødder, og at rødderne ikke sopper i vandet. Hvis rødderne gør det, kan de nemlig risikere at rådne.

Blomst Vanding Jordbundstype
Hosta Regelmæssig vanding Næringsrig og fugtig
Lupiner Kun i tørre perioder Næringsfattig og tør
Alunrod Regelmæssig vanding Næringsrig og fugtig
Græsser Kun i tørre perioder Næringsfattig og tør
Katteurt Kun i tørre perioder Næringsfattig og tør
Pæoner Kun i tørre perioder Næringsrig og fugtig
Potterose Regelmæssig vanding Særlig rosenjord
Hortensia Regelmæssig vanding Surbundsjord
Lavendel Kun i tørre perioder Næringsfattig og tør