10 tips til en vellykket havevanding

Planterne i haven skal selvfølgelig vandes. Det kan dog nogle gange være en opgave, der bliver nedprioriteret eller glemt. Men det behøver slet ikke at være en sur pligt eller svært at holde dine planter i live. Derfor har vi samlet 10 tips til at opnå en vellykket havevanding:

1: Vand sjældent, men grundigt

Når blomsterbedet skal holdes ved lige, bør du ikke vande hver eneste dag. Stræb efter at vande 1 til 2 gange om ugen. Generelt er det bedre at vande lidt sjældnere med meget vand, end at vande over flere gange med en lille mængde vand. Vi anbefaler desuden kun at vande græs, hvis plænen er udsat for en længere tørkeperiode. Læs mere om hvordan du får en flot og velplejet græsplæne.

2: Vand tidligt om morgenen eller sent om aftenen

Sørg for at vande tidlig morgen eller sen aften (efter solen næsten er gået ned). Vander du, når temperaturen er høj og solen står på, risikerer du, at vandet hurtigt fordamper. Vandingen vil derfor være mindre effektiv, fordi rødderne ikke når at optage nok vand. Det samme gælder planterne i bede, højbede og krukker.

3: Sørg for at holde bladene tørre

Der er flere grunde til at holde blomsternes og planternes blade tørre, når du vander. Hvis bladene er våde om natten, risikerer planterne at få bladskimmelsygdomme. Du skal også passe på med, at der kommer vand på bladene om dagen, da de kan få svage brændemærker af solen – vanddråberne kan nemlig medvirke til, at solen reflekterer på samme måde som et forstørrelsesglas.

4: Giv planterne rigeligt med vand

Planterne skal have nok vand, for at det løber hele vejen ned til rødderne. Får planterne for lidt, risikerer du, at vandet ikke kommer længere end til øverste jordlag. Det er især vigtigt, at rødderne på afgrødeplanter får nok vand, da de har brug for jævnt fugtig jord for at modne afgrøderne. Generelt er det godt for de fleste plantetyper at stå i fugtig jord. Du kan dog også hjælpe rodvæksten lidt på vej ved at lade planterne tørre let ud inden vanding – men ikke for meget.

5: Del større mængder vand op over flere vandinger

Hold lidt igen med vandkanden. Det kan nemlig tage lidt tid, før vandet når helt ned i jorden eller i bunden af krukken. Derfor er det en god idé ikke at give alt vandet på én gang. Lad i stedet vandet trænge lidt ned i jorden først, og giv næste omgang, når vandet er sunket ned. Hvis vandet hurtigt forsvinder, er det et tegn på, at planten skal have mere vand.

6: Sørg for at komme hele vejen rundt

Sørg for at vande jævnt. Når du fordeler vandet omkring planten, er det meget nemmere for rødderne at vokse jævnt og optage næringen mest optimalt. Det er især vigtigt ude i køkkenhaven, hvor mange afgrøder skygger for hinanden og konkurrerer om vandet. Her kan du med fordel bruge en siveslange eller en vippevander. Du kan selvfølgelig også bruge en almindelig vandslange, der især er fordelagtig, hvis du skal rundt flere steder.

7: Spar på vandet, hvor det er muligt

Du kan gøre din vanding både nemmere og billigere med et automatisk vandingssystem, som kan måle fugtigheden i jorden. På denne måde slipper du for at vande selv, samt at du først vander, når det er nødvendigt. Du kan også opsætte regnvandstønder eller regnvandsbeholdere, som opsamler regnvand, du senere kan bruge til at vande planterne med. På denne måde genbruger du vandet og sparer på vandregningen. Vi anbefaler også at bruge vandkander, så du ikke spilder for meget vand.

8: Undgå at overvande

Selvom du skal vande grundigt, er det vigtigt, at du ikke overvander. Med overvanding kan du nemlig risikere, at vandet tvinger ilten ud af jorden, hvilket kan slå rødderne ihjel. Du kan stikke en finger i jorden for at vurdere, om der er tørt. Overfladen kan sagtens virke tør, selvom det er fugtigt under. I forhold til at vande græsplænen er det vigtigt, at den ikke vandes for meget, da den vil blive mindre robust over for tørkeperioder.

9: Husk at dræne planterne i dine krukker og plantekasser

Har du planter og blomster i krukker eller plantekasser, bør du holde øje med, hvor meget vand planterne får. Det ideelle vil være, at planterne står i krukker eller plantekasser med huller i bunden og evt. på en underskål. På denne måde kan vandet løbe igennem krukken og dermed hjælpe med at dræne planten, hvis den er vandet for meget. Du kan også vande direkte i underskålen, så planterne kan suge vand fra rødderne. Har du plantekasser med bund uden huller, bør du vande ad flere omgange, så du ikke drukner planterne. Du skal dog stadig sørge for at vande grundigt.

10: Vanding i drivhuse og orangerier

Vækster i drivhuse og orangerier skal selvfølgelig også have vand. Vand efter behov, og sæt evt. et automatisk vandingssystem op, hvis du skal være væk i længere tid. Husk, at der er forskel på, hvor meget vand planterne i drivhuset har behov for. Vær dog opmærksom på, at vandet hurtigt fordamper i de varme temperaturer. Sørg derfor for at tjekke jævnligt, så de aldrig mangler vand.