Hvilken grill skal du vælge?

Sådan finder du den helt rigtige grill

Skal du investere i din første grill, eller leder du efter en ny? Så er det værd at undersøge, hvilke typer grill du kan vælge imellem. For uanset om du griller året rundt eller anledningsvist, skal du selvfølgelig vælge den grill, der passer dig bedst. Vi har derfor samlet fordele og ulemper ved gasgrill, kulgrill, elgrill og træpillegrill. Derudover guider vi dig igennem, hvilke andre alternativer til udendørs madlavning du kan overveje til dine grillaftener.

Hvorfor skal du vælge en gasgrill?

Har du hverken tid, lyst eller tålmodighed til at vente på, at grillen bliver klar, skal du overveje en gasgrill. Gasgrillen er nemlig væsentlig hurtigere til at blive klar, og du kan derfor bruge tiden på lange flere bøffer over grillen. Derudover er gasgrill lettere og hurtigere at gøre rent. En anden fordel med gasgrillen er, at den ikke ryger så meget sammenlignet med kulgrillen. Desuden er det nemmere at regulere temperaturen. Du kan få gasgrill som en lille bordgrill og som en store grill med mange funktioner.

Det er lidt til debat, hvorvidt smagen fra gasgrill er dårligere end smagen fra en kulgrill. Men er du en af dem, der mener, at kulsmagen i grillmaden er det bedste, så bliver du formentlig skuffet. Designet på de store gasgrill kan også være en ulempe, hvis du bor et sted, hvor der er trængt. Derudover kan grillene være en del tungere at flytte rundt med. Sidst men ikke mindst, kan prisen på disse grill ligge i den høje ende. Så er du en af dem, der kun griller få gange om året, er det måske en stor investering.

Fordelene ved en gasgrill

 • Hurtig opvarmning.
 • Nemmere at rengøre.
 • Mindre røg.
 • Nemmere at regulere temperaturen.

Ulemperne ved en gasgrill

 • Giver ikke samme smag, som du får med kulgrill.
 • Kan optage meget plads.
 • Kan være tungt at flytte rundt med.
 • Dyrere end alternativerne.

Hvorfor skal du vælge en kulgrill?

Vil du gerne have den ægte smag af grillmad, så skal du helt sikkert vælge en kulgrill. Denne type grill er den, vi alle kender for duften og den velkendte grillsmag. Nogen sværger til kulgrillen netop af de grunde. Kulgrillen er en af de billigere grill, du kan få. Den findes i både i en firkantet udgave eller som den sædvanlige kugleform. Desuden kan du vælge imellem flere størrelser, heriblandt en mini kuglegrill.

En af ulemperne ved kulgrill er, at det tager tid at få gang i grillen med kul. I den forbindelse kan du bruge en grillstarter, som kan skubbe den lidt i gang. Men du bør stadig forvente, at det tager minimum 20-30 min. at få kullene varme. Derudover vil det være nødvendigt at skulle rengøre og tømme grillen for kul jævnligt. I nogle lejemål kan det være forbudt at anvende kulgrill. Du bør derfor undersøge, om det er tilfældet, der hvor du bor.

Fordelene ved en kulgrill

 • Den karakteristiske grillsmag.
 • Muligt at grille på meget høje temperaturer.
 • Væsentlig billigere end gasgrill.
 • Nem at flytte rundt på.

Ulemperne ved en kulgrill

 • Tidskrævende at starte op.
 • Svært at regulere temperaturen.
 • Mere rengøring sammenlignet med andre alternativer.
 • Forbud mod at anvende kulgrill i nogle lejemål.

Hvorfor skal du vælge en elgrill?

Elgrillen er til dig, der ikke har så meget plads at gøre godt med. De fleste elgrill kan stå på en lille balkon. Fordi grillen hverken skal have kul eller gas, sparer du udgifterne til brændsel. Det eneste du skal tænke på, er en stikkontakt, du kan tilslutte grillen til. Af denne grund er elgrille nemme og hurtige at sætte i gang samt at rengøre. Det betyder også, at du nemt kan sætte den til side eller ind i et andet rum, uden at du skal tænke på opbevaring af kul eller gasflasker osv.

Ulempen ved elgrill finder du også i dens fordel – nemlig at den er afhængig af en stikkontakt. Du skal altså være sikker på, at der er stikkontakt tilgængelig, før du overhovedet kan bruge den. Her kan en forlængerledning hjælpe i nogle tilfælde, men det kan også være irriterende og grimt at have ledninger til at ligge frit. Foretrækker du den velkendte kulsmag, er det ikke elgrillen, du skal vælge. Prisen for en elgrill kan ligge i den dyre ende sammenlignet med nogle af de andre alternativer.

Fordele ved en elgrill

 • Nem og hurtig at starte.
 • Skal blot sættes til stikkontakt.
 • Nem at opbevare og rengøre.

Ulemper ved en elgrill

 • Afhængig af stikkontakt (og evt. forlængerledning).
 • Giver ikke samme grillsmag.
 • Prisen er i den dyrere ende.

Hvorfor skal du vælge en træpillegrill?

En træpillegrill er til dig, der gerne vil have en ekstraordinær oplevelse med grillen. I stedet for gas, briketter eller kul skal denne gril fyres op med træpiller. Træpillerne giver en røget og grillet smag, da den både kan grille og ryge din mad. En af fordelene ved en træpillegrill er, at den er hurtig til at opvarme, og at den bevarer en stabil temperatur. En del af modellerne kan også styres via en app, hvilket er praktisk, hvis du f.eks. står og laver noget andet samtidig. 

Har du lidt plads til opbevaring af både grill og grilltilbehør, bør du i stedet vælge en anden type grill. Træpillegrill har som regel en god størrelse med plads til mad på 2-3 riste. Derudover skal du selvfølgelig også have plads til at opbevare træpillerne. Træpillerne er en del dyrere sammenlignet med kul og gas, og selve grillen ligger også i den dyre ende. Derudover følger der også rengøring og vedligeholde med på niveau med en kulgrill.

Fordele ved en træpillegrill

 • Hurtig til at opvarme.
 • Stabil varmekilde.
 • Giver en røget smag.
 • Kræver ikke kul, briketter eller gas.

Ulemper ved en træpillegrill

 • Dyr investering.
 • Træpillerne er dyrere sammenlignet med andet brændsel.
 • Optager en del plads.
 • Kræver lige så meget rengøring som en kulgrill.

Hvad findes der af andre grilltyper?

Udover de traditionelle typer grill kan du også få andre alternativer til udendørsmadlavning. Du er nemlig ikke begrænset til at tilberede de sædvanlige grillretter med kød og grøntsager i foliebakke. Du kan også give dig i kast med at lave mad på bål, fyre op for havepejsen og skumfiduserne eller gå i det italienske hjørne med en pizzaovn.

Hvorfor skal du vælge et bålfad?

Med et bålfad kan du tilberede din mad over bål, uden at du skal døje med, at gløderne flyver direkte ud på græsset. Du kan også sagtens sætte bålfadet på en flisebelægning. Har du pladsmangel, er det en smart måde at få et bålsted i haven, uden at skulle give plads til et bålområde. Vil du skabe lejrtursstemningen, kan du finde forskelligt båludstyr til enten at grille snobrød, skumfiduser, poppe popcorn eller lave pandekager over bål.

Hvorfor skal du vælge en havepejs?

Som navnet antyder, kan du få en pejs til at sætte i haven. Det er en nem og hyggelig måde at have åben ild under kontrollerede forhold. Det kan især være et fint alternativ, hvis du ikke har et bål at sidde rundt om. Bemærk dog at havepejsen ikke er det bedste alternativ til at tilberede et helt måltid i. Derimod er den helt perfekt til at grille skumfiduser og snobrød i. Du kan også brug den som varmekilde, der kan stå ved siden af havemøblerne.

Hvorfor skal du vælge en pizzaovn?

Hvis du vil tage pizzaaftenen til helt nye højder, skal du overveje en pizzaovn. Med pizzaovnen kan du og vennerne lave de lækreste pizzaer ude på terrassen. Derudover fylder den ikke særlig meget sammenlignet med en stenovn. Du kan derfor både have en grill og en pizzaovn til at stå på terrassen. Du kan også købe et bord til pizzaovnen, som også er et fint tilbehør at have til at stå.