Sådan laver du en træterrasse ovenpå havefliser

Hvorfor bygge en træterrasse ovenpå havefliser?

Hvis du har en gammel og slidt fliseterrasse, er det oplagt at optimere den med en ny og lækker træterrasse. En træterrasse kan nemlig tilføje helt nye detaljer til huset og haven, så huset næsten bliver udvidet med et nyt rum udendørs. Desuden er en træterrasse dejlig at gå på, og der er mange kreative muligheder, da terrassen kan tilføje både siddepladser og opholdsrum. Og så behøver det faktisk ikke at være et uoverskueligt projekt at etablere en ny træterrasse ovenpå havefliser, da de gamle havefliser kan fungere som en del af fundamentet for en ny træterrasse.

Før du begynder at etablere træterrassen ovenpå havefliser, er der dog en række overvejelser, som du skal gøre dig. Først og fremmest skal du overveje, hvordan træterrassen skal etableres i forhold til huset: skal du gå direkte ud fra huset på træterrassen, eller skal der være et trin ned? Dette har betydning for, hvor hævet træterrassen skal være. Derudover skal du også overveje, hvilket udtryk træterrassen skal have i forhold til huset, og hvilke størrelse terrassen skal have. Skal den f.eks. være markant større end den gamle fliseterrasse, eller skal den have samme størrelse?

Hvor mange terrassebrædder skal du bruge?

Antallet af terrassebrædder, som du skal bruge, afhænger naturligvis af træterrassens størrelse og de enkelte terrassebrædders længde og bredde. Typisk vil terrassebrædder være ml. 10-20 cm. brede og 4-6 m. lange. Men det varierer meget fra producent til producent. Hvis du f.eks. skal lave en træterrasse på 10 m2, vil det derfor kræve omtrent 17 terrassebrædder med størrelsen 4 x 0,15 m. Husk også, at der skal nogle terrassebrædder til kanten af terrassen samt, du skal medregne skærespild på omkring 5-10 %, når du tilskærer brædderne.

Det er desuden altid en god idé at købe lidt ekstra terrassebrædder. På den måde har du lidt ekstra brædder, hvis du kommer til at skære forkert eller lignende. Du skal være opmærksom på, at terrassebrædder langt fra er det eneste træmateriale, som du skal bruge. Du skal også bruge stolper til fundamentet og strøer af reglar, som terrassebrædderne skal monteres fast på. Samtidig er det også en god idé at købe noget ekstra træ, der kan bruges til at måle op, så afstanden imellem strøerne, stolperne og terrassebrædderne bliver korrekt.

Hvordan skal terrassebrædder vende?

Før terrassebrædder bliver skruet fast i strøerne, skal der selvfølgelig være helt styr på, hvordan terrassebrædderne skal vende. Her findes der faktisk en ret nem huskeregel, så du ikke kommer til at vende dem forkert. Huskereglen er, at årringene i terrassebrædderne skal ”smile”, dvs. at de altså skal vende opad. Årringene kan ses på enden af terrassebrædderne, hvor de er blevet skåret over. Vender disse opad, så de smiler, ja, så vender de helt rigtigt.

Hvilke terrasseskruer skal du vælge?

Når træterrassen skal bygges, er der behov for nogle helt særlige skruer – nemlig terrasseskruer, A2 eller A4. Dette skyldes, at skruerne udsættes for fugtigt og koldt vejr store dele af året, og det slider på skruerne. Terrasseskruerne er rustfrie, så du ikke risikerer, at skruerne ruster væk efter et par år. Desuden er nogle terrasseskruer særligt modstandsdygtige over for syre, hvilket er nødvendigt, da nogle af træsorterne i terrassebrædder kan have et højt syreindhold.

Længden på terrasseskruer afhænger af tykkelsen på terrassebrædderne og størrelsen på træterrassen. Herunder kræver f.eks. en stor terrasse længere terrasseskruer, da der er mere pres på skruerne, når terrassen er stor. For at finde ud af hvor lange terrasseskruer, du skal bruge til terrassebrædderne, kan du tage udgangspunkt i følgende tommelfingerregel: Skruen skal gå 2/3 ned i trækonstruktionen, mens 1/3 er i selve terrassebrættet.

Gode råd til, hvordan du bygger en træterrasse

Før selve træterrassen bygges, er der nogle gode råd, som du kan skrive dig bag øret. Disse gode råd er med til at sikre, at du får en mere holdbar terrasse, som kan holde i mange år. Det er nemlig vigtigt, at du får styr på alle detaljer, før terrassen skal bygges.

  • Det kan være en god idé at have en hældning, så vandet kan føres væk fra terrassen. Denne hældning kan være på 1 cm. pr. meter træterrasse
  • Husk, at der skal være afstand mellem de enkelte terrassebrædder. Træet udvider sig nemlig, da det er levende materiale, og vandet kan lettere føres væk fra brædderne, så der ikke dannes fugt og råd. Afstanden mellem brædderne skal være et sted ml. 5 og 8 mm.
  • Husk træbeskyttelse. En træterrasse udsættes for både fugt, kulde, vind og sol, og det danske klima kan være hårdt for træet. Derfor skal træet have træbeskyttelse – især på enderne af træet, som suger enormt meget vand. Træbeskyttelse modvirker ligeledes at træet bliver angrebet af råd og svamp.

Ordbog over svære fagudtryk om træterrasser

Der vil i guiden blive nævnt nogle fagudtryk, som kan være lidt svære at forstå. Derfor vil der her følge en forklaring på nogle af de meste centrale begreber:

  • Vaterpas: værktøj til at finde ud af, om en overflade er plan og lige
  • Reglar: en reglar er en form for lægte, der bl.a. bruges i trækonstruktionen, som terrassebrædderne skal monteres på
  • Strøer: strøerne er selve de stave, som terrassebrædderne skrues fast i (altså reglarerne)
  • Sokkel: muren, som danner et fundament for huset
  • Bjælkesko: en stålbjælke, som skrues fast på soklen, hvorpå strøerne skal hvile
  • Ydre rem: træbræt, som monteres for enden af trækonstruktionen
  • Stolpesko: et beslag i stål med en lang stolpe, der skrues fast på den ydre rem, og som bagefter støbes fast i jorden

Trin-for-trin-guide: Sådan laver du en træterrasse på havefliser

Hvordan du helt konkret laver en træterrasse på havefliser, vil vi guide dig til. Der findes mange måder at gøre det på, men du kan blive vejledt i følgende trin-for-trin-guide. På den måde får du en fornemmelse af, hvordan hele processen. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver en vis håndværkersnilde at lave en træterrasse. Det kan derfor være en god idé at få vejledning og hjælp af professionelle håndværkere til arbejdet. Og husk endelig vaterpasset, så du sørger for, at det hele bliver plant, når terrassen er færdig.

  1. Marker træterrassens grundareal med snor og pinde: For at få en fornemmelse af terrassens størrelse og udformning er det altid godt at markere selve grundfladen med snor og pinde. Dermed kan du se, hvordan størrelsen af terrassen passer sammen med den resterende del af huset og haven. Du kan også se, om terrassens størrelse passer til det, som du vil bruge den til.
  2. Find højden på træterrassen: Herefter skal du finde ud af, hvor høj terrassen skal være. Normalt vil terrassen være et par centimeter lavere end gulvet indendørs, så du kan gå direkte fra gulvet og ud på terrassen. Det kan dog være, at du foretrækker, at terrassen ikke er så højt hævet, og der skal du tilpasse højden efter dine præferencer. Herefter skal du markere på soklen, hvor højt terrassen skal monteres, så reglarerne kan monteres fast her.
  3. Beregn afstanden mellem strøerne: Når selve trækonstruktionen, som terrassebrædderne skal monteres fast på, skal beregnes, er det første skridt at beregne afstanden mellem strøerne. Afstanden mellem strøerne udregnes ud fra terrassebræddernes styrke og tykkelse. Hvis det er stærke og tykke terrassebrædder, kan strøerne have en relativt stor afstand. Modsat skal der være en mindre afstand ved knapt så tykke og stærke terrassebrædder. Strøerne skal have en afstand på mellem 40, 50 og 60 cm.
  4. Marker strøernes placering på soklen, og bolt dem fast: Når du kender afstanden mellem strøerne, skal du markere disse på soklen. Herefter skal du bolte en bjælkesko fast på soklen, som strøerne skal hvile på. Dette skal gøres med nogle særlige betonskruer, hvor der først er boret hul til skruerne i soklen. Der skal gerne sprøjtes silikone ind i hullet, da det beskytter skruerne mod vand og fugt.
  5. Placer strøerne på bjælkeskoene og betonfliser Efterfølgende skal du placere strøerne på bjælkeskoene, som er boltet fast på soklen, og betonfliser (eller andre former for fliser) i den anden ende. Her er det vigtigt at bruge et vaterpas, så du sørger for, at terrassen bliver helt lige. Juster højden med plastklodser, så du får den helt optimale højde på strøerne. Skru strøerne sammen med træstykker, som er den samme længde som afstanden mellem strøerne.
  6. Monter den ydre rem for enden af trækonstruktionen: For at samle hele trækonstruktionen skal der nu monteres den ydre rem for enden af strøerne, som skal skrues sammen ind i alle strøerne. Husk også at bruge vaterpas her, så den ydre rem er helt i vater.
  7. Støb et fundament, og monter en stolpesko på den ydre rem: Når der skal laves en træterrasse på havefliser, skal der også laves støbninger for enden af terrassen. Antallet og størrelsen af fundamenterne afhænger af terrassens vægt og størrelse, men i udgangspunktet skal der være 2-3 m. mellem hvert fundament. Grav et mindre hul, monter stolpeskoen fast på den ydre rem, og fyld hullet op med en betonblanding.
  8. Understøt strøerne med træklodser: Strøerne skal yderligere styrkes med klodser. Skru derfor en træklods på strøerne pr. meter, så der på denne måde kommer en stærkere understøttelse af strøerne. Placer tagpap under klodserne, så der ikke kommer vand op i enderne af klodserne.
  9. Læg ukrudtsdug under træterrassen og murpap på strøerne: En meget vigtig detalje, når en træterrasse skal bygges, er, at der lægges en ukrudtsdug under terrassen. Hvis du ikke gør dette, risikerer du, at der kommer en masse ukrudt under træterrassen, som er svært at fjerne. Husk derfor altid at lægge en ukrudtsdug under terrassen. Desuden er det vigtigt at lægge murpap langs strøerne, så de er beskyttede imod vand.
  10. Selve monteringen af terrassebrædderne Efter denne proces kan monteringen af selve terrassebrædderne endelig begynde. Start med at skrue et terrassebræt fast på enden af den ydre rem, så der kommer en flot finish på træterrassen. Når terrassebrædderne monteres, skal du huske, at der skal være en vis afstand ml. terrassebrædderne på 5-8 mm. Det skyldes, at træ er levende materiale, som udvider sig, ligesom afstanden ml. terrassebrædderne sørger for, at vandet kan forsvinde fra terrassebrædderne. Når terrassebrædderne er monteret, skal enderne skæres af, så der kommer en flot finish på terrassen.