Murphy bed - Pladsbesparende vægseng - Nybyggerne sæson 4

Vi har i ekstraværelset besluttet at skabe et rum med mange funktioner. Rummet skal fungere som gæsteværelse, når vi har gæster, men det er vigtigt for os, at rummet også kan løse andre behov. Derfor skal rummet også fungere som kontor, træningsværelse og opbevaring til Kristians racercykel.

Men hvordan putter man så mange funktioner ind i et relativt lille rum, uden det bliver proppet? Det gør man ved at bygge en seng, der kan foldes ud – eller en Murphy Bed, som sådan en også kaldes.

Tanken bag vores Murphy Bed er at skabe et møbel, som kan frigive gulvplads, og som samtidig kan indeholde en behagelig seng. Væghængte senge er ikke revolutionerende, tværtimod tager vi her fat i en gammel klassiker og giver den et lille twist og et nyt liv – måske også i dit hjem?

Det skal du bruge

Materialer

  • 6 brædder i valgfri træsort med en bredde på 9 cm, vi har brugt forrammetræ i fyr:
  • 18 mm krydsfiner, se mål nedenfor
  • 2 hængselbeslag – 5 cm lange
  • Skruer 4 x 70
  • 2 hængselbeslag 5 cm lange og 7 cm dybe
  • Skruer 3 x 40
  • Trælim
  • 1 stk. lægte 20 x 50
  • 2 vinkelbeslag

Værktøj

Mål til udskæring

Denne Murphy Bed er beregnet til en 120 cm boksmadras. Størrelsen kan selvfølgelig dimensioneres efter behov. Husk på, at sengen også inkluderer en reol på siden.

Husk at slibe alle kanterne og overfladerne, inden du begynder at samle møblet.

Trin 1

Start med at skære topstykket til. Det er her, lukkefunktionen skal monteres. Der skæres et stykke af på 15 X 129,7 (låg).

Trin 2

Pyntelisten skæres over, så den ene del er 129,7 cm. Denne skal limes på låget i den ene side. Den resterende del af pyntelisten monteres på topstykket af selve møblet.

Trin 3

Rammen til hele konstruktionen skal nu samles. Dette gøres ved at tage de lodrette sidestykker, bundstykket og topstykket uden låg og skrue dem sammen. De lodrette stykker sættes oven på bundstykket og under topstykket. De skrues fast med skruer, husk at bore for. Det lodrette sidestykke til hyldene skal placeres 40 cm fra den ene sidebeklædning, så der er plads til hylderne.

Trin 4

Efterfølgende monteres hylderne i rammen. Du vælger selv, hvilken højde de forskellige hylder skal sidde i. Vi synes, det giver et godt udtryk, når de placeres i forskelle højder.

Trin 5

Montér en lægte fra det ene lodrette sidestykke til det andet, så den afstiver konstruktionen. Denne monteres med vinkelbeslag. Placering af afstiveren skal være ca. midt i konstruktionen.

Trin 6

Konstruktionen løftes på plads. Resten af montagen forgår der, hvor sengen skal stå. Montér sengen på væggen gennem afstiveren med to skruer. Efter sengen er skruet fast, kan der designes en pyntehylde, som skjuler skruerne. I Nybyggerne lavede vi en pyntehylde, hvor vi også installerede lys, som kunne bruges som sengelamper.

Trin 7

Bundlisten monteres på sengekonstruktionen. Dette gøres ved at montere en skillerumslægte mellem de to sidestykker 1,8 cm fra den forreste kant og 15 cm over bundstykket. Dette gøres med vinkelbeslag. Bundlisten monteres på skillerumslægten med skruer indefra.

Trin 8

Sengerammen samles. På sengepladen monteres sengerammen. På den lange side skal de sidde på siden af sengepladen, på den korte side skal der kun monteres en i fodenden af sengen. Se tegning. Sengerammen monteres på sengepladen med skruer – husk at bore for.

Trin 9

Når sengerammen er monteret på sengepladen (sengefronten), kan sengen monteres. Dette sker ved, at boksmadrassen lægges i sengefronten og monteres med skruer gennem sengerammen. Det er vigtigt, at boksmadrassen flugter med krydsfinerpladerne i den nederste ende af sengen, da der skal monteres hængselbeslagene her.

Trin 10

Hylden skal nu monteres på sengefronten. Den fungerer som en hylde, når sengen er slået op og som ben, når sengen er slået ned.

Trin 11

På hyldebunden monteres hyldefront, bag og sider. Hyldesiderne og fronten monteres med lim, den bagerste monteres med skruer og lim.

Trin 12

Hylden monteres på sengefronten, så den understøtter konstruktionen. Vores hylde sidder 15 cm fra toppen og er centreret på sengefronten. Den er monteret med skruer gennem sengefronten.

Trin 13

Hængslerne til sengefronten skal nu monteres. Montér hængslerne i den nederste ende af sengen på bundlisten/lægten. Det er vigtigt, at du er nøjagtig i denne proces, da det har konsekvenser for, hvor lige sengen sidder i sengerammen.

Trin 14

Låget monteres på topstykket med 2 hængselbeslag, så det kan vippe op og ned og dermed låse sengen fast.

Trin 15

Vip nu sengen op, løft låget, og du har en væghængt seng.