Hvilket tapet skal du vælge til dit projekt?
Hos Silvan kan du vælge imellem mange forskellige tapeter. Det inkluderer både tapet med forskellige farver, mønstre og print. Du kan få alt fra tapet med fugle til tapet med et print af mursten. Egentligt er selve tapetseringen lige til, men noget, der kan skabe udfordringer, er tapetets design. Vælger du tapet med mønster, striber eller print, er det nemlig vigtigt at opsætte så nøjagtigt som muligt, da det tydeligt vil kunne ses, hvis du ikke får placeret mønsteret, så det overlapper korrekt Det er svært at redde tapetmønster, der ikke sidder godt. Har du derimod valgt et ensfarvet tapet, behøver du ikke at være lige så nøjagtig i din planlægning af opsætningen.
Når du skal vælge tapet, er det en god idé at tage højde for, om “der sker meget” på tapetet. Nogle mønstre, motiver og farver kan være meget dominerende i et rum. I sådanne tilfælde kan det være en fordel også at købe tapet eller maling i en neutral farve og at tapetsere med dette i samme rum. Det kunne eksempelvis være, at du tapetserede tre ud af fire vægge med det mønstrede tapet. Den sidste væg kan du enten efterlade bar, eller du kan bruge det neutrale tapet til at komplimentere mønstret og dermed skabe en god balance i rummet.
Sådan tapetserer du væggen
Tapetsering har måske et ry for at være lidt gammeldags, men du kan sagtens få et flot og moderne udtryk med tapet på væggene. Du kan enten vælge at tapetsere hele rummet eller nøjes med en enkelt væg eller to. Køb gerne ekstra tapet, hvis det er første gang, du skal tapetsere. De fleste skal nemlig lige igennem et par baner tapet, før teknikken sidder der. Skal du tapetsere i et rum, hvor der er mange vinduer eller flere døre, er det også en fordel at have ekstra tapet. Du vil nemlig få brug for at skære baner ud med flere forskellige længder.
Inden du tapetserer, er det vigtigt, at du laver et godt forarbejde for at opnå det bedste resultat. Forarbejdet indebærer, at du klargør væggene – det vil sige, at eventuelle revner og ujævnheder på væggene skal spartles (flere gange). Er der i forvejen tapet på, skal dette også gerne fjernes. Derudover skal væggene rengøres med grundrens. Du skal derfor regne med at afsætte et par dage til tapetseringsprojektet.
Tip: På tapetrullen vil der stå, om tapetet kan hænges op i tør form (dvs. uden tapetkliste/lim – blot tapetlim på væggen), eller om der skal påføres tapetklister på selve banerne, inden de hænges op. I denne guide arbejder vi med tapetlim på væggen.
Det skal du bruge til tapetseringen:
- Tapet i ønsket farve/mønster
- Tapetlim
- Tapetværktøj (tapet- og vævspartel) og tapetbørste
- Hobbykniv
- Pensel og malerullesæt
- Målebånd eller tommestok + blyant
- En kantruller
- Et bord (til at rulle tapetet ud på og skære til)
- Afdækningspap
Sådan gør du:
- Start med at lægge afdækningspap ud på gulvet.
- Opsæt bordet og dæk eventuelt af med plastik, hvis det ikke må blive beskidt.
- Opmål højden på væggen – mål fra loft til fodliste.
- Rul tapetet ud på bordet eller gulvet.
- Mål tapetbanerne ud efter vægmålet + 5 cm ekstra og markér med en blyant.
- Læg tapetet dobbelt, fold på midten og skær ud.
- Mål bredden på tapetet og markér derefter på vægge hvor tapetbanerne skal sidde.
- Påfør tapetlim på væggen. Først i siderne (helt ud til kanterne) og derefter på resten af området.
- Opsæt nu tapetet på væggen. Start fra toppen og før tapetet ned mod bunden.
- Børst tapetet med en tapetbørste, så tapetet hæfter sig fast.
- Brug derefter et tapetværktøj til at udglatte tapetet. Start fra midten og bevæg dig ud mod siderne, top og bund. Sørg for at komme helt ud til kanterne.
- Skær overskydende tapet af i toppen og ved fodlisten. Brug evt. tapetværktøjet til at holde under, så du ikke skære for meget af. Vær ekstra omhyggelig, hvis du skal skære udenom en stikkontakt og lignende.
- Tør evt. overskydende lim, som kan sidde på listerne og i loftet, af med det samme. Brug en fugtig klud.
- Gentag fremgangsmåden for opsætning af hver tapetbane
- Arbejder du med et mønstret tapet, skal du sørge for, at banerne støder op til hinanden. Læg eventuelt den nye bane op ved siden af den opsatte bane tapet, før du påfører limen på væggen.
- Opsæt en ny bane, så den sidder helt ind til den anden. Brug en kantruller til at samle kanterne.
- Brug tapetværktøjet til at udligne helt ud til hjørnerne. Skær eventuelt overskydende tapet af. Slut af med at bruge kantrullen til at samle de sidste kanter og i hjørnet.
Sådan tapetserer du et møbel
Tapetsering er ikke kun forbeholdt væggene. Du kan nemlig også tapetsere møbler. Det kan være en skammel, kommode, en skænk, eller hvad du nu kan finde på. Det er dog lettest at tapetsere på en plan overflade. Det kan være noget af en udfordring at opnå et pænt og holdbart resultat, hvis du tapetserer buede eller snørklede overflader. Men hvorfor overhovedet brug tapet på denne måde? Tapetsering af et møbel er en smart måde at anvende resterne af det tapet, du ikke lige fik brugt til væggen, og så kan du give møblet et friskt pust. Det er altså næsten en gratis opgradering af møblet. Du kan også bruge tapet til at dekorere kasser, æsker og andre dekorgenstande, som eksempelvis rammen på et spejl.
Hvis du skal tapetsere et træmøbel, som eksempelvis en skammel eller en kommode, kan du følge denne guide:
Det skal du bruge:
- Tapetrester
- Tapetklister, tapetlim eller decoupagelim
- Mat gulvlak eller decoupagelak
- Pensler til tapetklister/tapetlim
- Tapetværktøj (tapet- og vævspartel) og tapetbørste
- Sandpapir eller excentersliber til slibningen
- Grundrens
- Hobbykniv
Sådan gør du:
- Start med at slibe dit møbel med sandpapir eller en excentersliber, så overfladen bliver pæn og glat. Det er vigtigt, at overfladen er glat, da tapet følger overfladen, og eventuelle ujævnheder vil være tydelige og give et mindre pænt slutresultat.
- Brug en klud til at fjerne støv fra møblet, så overfladen er ren.
- Vask derefter med en grundrens, så hele møblet er rent, og tapetklisteret bedre kan sætte sig.
- Mål tapetresten op på selve møblet (husk at møblet skal være tørt inden) og skær ud. Læg gerne 1-2 centimeter til, når du måler, så du er sikker på, at der er tapet nok til at dække det ønskede område. Du kan altid skære resterne af med hobbykniven.
- Påfør tapetlim på møblet og påfør tapetet ovenpå. Sørg for at udjævne evt. luftbobler med gummispartlen.
- Når tapetet er tørt, skal du påføre to lag lak. Når lakken er tørret, kan du tage møblet i brug.
Sådan fjerner du tapet med en tapetafdamper
Skal du fjerne tapet fra væggene, kan du enten vælge at gøre det med håndkraft, eller du kan bruge en tapetafdamper. Da det kun er i nogle få tilfælde, at du skal fjerne tapet, kan du med fordel leje en tapetafdamper hos Silvan. En tapetafdamper er en miljøvenlig løsning, da den ikke kræver nogle kemikalier, men blot vand fra vandhanen. En tapetafdamper er dog en smule mere tidskrævende sammenlignet med andre løsninger, fordi du kun kan arbejde på et lille område ad gangen. Til gengæld er det en nem løsning, hvor du ikke skal bruge kræfter på at skrubbe tapetet af med en spartel. Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge en tapetafdamper, hvis du har gipsvægge.
Det er meget ligetil at bruge en tapetafdamper. Maskinen virker på den måde, at dampen fra vandbeholderen går ind og opløser det gamle tapetklister. Når tapetet er vådt nok, kan du tage det af. Hvis væggene med tapet er blevet malet, bør du først ridse tapetet op for at hjælpe dampen med at trænge ind. Husk at lade maskinen køle ned i et par minutter, efter du er færdig med at bruge den. Herefter kan du tømme beholderen for vand.
Sådan bruger du tapetafdamperen:
- Fyld beholderen med vand og lad den varme op.
- Efter 10-25 minutter er den klar til brug.
- I mellemtiden kan du eventuelt bruge en tapetfræser til at ridse i tapetet, så dampen bedre kan trænge ind og opløse limen.
- Hold tapetafdamperens hoved over tapet og lad dampen gennemvæde tapetet.
- Nu kan du fjerne tapetet.
- Fortsæt til næste område og gentag.